Starmladi

Стр. 90.

- СТАРМЛАДИ —

Бр. 11. и 12.

Лукави муж.

Муж: Жениде, данас идем у позориште, комад у ком ће се исмејавати жене. Дај ми звиждати у њега.

Вести из места. ОсввЂење воде. Због света који није научен да дрхће, морали су ове године сва купатила доцвије отворити. Тако је на пр. петроварадинско купатило тек ових дана владика Шевић о с в е т и о. Срамота И ових дана се свет могао уверити да су сви трговци в а р а л и ц е. На име нриликом неког венчања, згледао се свет у цркви на крађу једног трговца. Т. ј. неки трговац је толико штоФа на мери украо једној госпођи да се сиротој скороголе груди еве до брадавице — виделе. Срамота ! (т. ј. од трговца,) Нека се држи реда. Свет се чуди „Бранику" који обично с похвалом пропрати сваку удају дичних Српкињица — за иноверце, да није и последњу удају похвалио. Њему стига. Један адвокат, који иначе не оскудева у језику — сасвим је занемио при тој удаји. Православни бискуп. Да би и друге дичне Српкиње добили густ на удају за иноверце и рађање католичких деца, јавља православни бискуп МитроФан Томић, да ће их он благословити, заш' он је мироподмазан од Јаше с ножом. Не требају му кола. Један трговачки помоћник се устрелио из револвера због љубави,

на сред главног тротоара у Новом Саду, и стропоштао се на исти. Пошто му се досадило на истом лежати од 11 сати у вече до 4сата у зору, то је и не чекајући „брзу помоћ полиције" устао и сам отишао у болницу — да умре! Тако штогод веђ. Пошто се и на трећи проглас „Срп. Трговачкаг удружења", и то с дебели слови, за упис нових акција -- није нико јавио, осим оних који су ради и своје акције да продаду, то је управа решила да не продаје акције више ни на рате — него на киле! (То и јесте право трговачки. пр. ур. „Ст."). Конкурентска љубав. Један новосадски ка®еџија пита газду од „Беле лађе" кад мисли опет да приреди забаву у башти, да би благовремено могао набавити љуте паприке и сумнора и да их под зид уз башту „Беле лађе" опет запали. Скромност. Посластичар Куборци моли новосадску полицију, да му при идућем војном концерту не дозволи само да загради главни улаз у парк него и главну улицу шеталишта у Новом Саду. Протест. Против тога је уложио протест каФеџија са сред пута и моли да се то парче главног шеталишта за њега загради кад он даје концерте. Позор бескућници. Уредништво „Стармладог" упозорује све бескућнике новога Сада, који не волу да спавају под ведрим небом, нарочито кад киша пада, да је наша варош за ту сврху подигла згодне шатре и черге, пред самим магистратом, на сред пијаца — где је врло згодно спавати. (Тако бар један госнодин прича!) о/о Један новосадски адвокат оће да метне цимер „к о д ј е® ти н о ће". Уједно се препоручује г. г. трговцима као је®тин масакуратор. Понуде ваља слати под Фирмом „8000 К" на г Д. Н. новослобођеног трговца.

даваће се неки кључ, да могу

Тако-ђер сабирач. — Чудновато је то, да има људи, који сав свој живот проведу у сабирању. Тако познајем једнога који је у свом детињству скунљао ' бубе, после руде, па стари новац, па марке, и сада се још увек бавп тим послом. — Тако ? А шта сабира сада. — Сада пише драме.