Starmladi

Стр. 86.

- СТАРМЛАДИ —

Бр. 11. и 12.

ТУШЕВИ. — У Француској је нало министарство. Да се то у Мађарској десило, имало би још наде на „воскресеније". — У Перзији је револудија срушила шаха и поставила на његово место једанзјстогодишњег сина. — Само да не буде опет : јако дрво таки клин; какав отац, таки син. — У Тржићу су обесни Раухови жандари ухапсили седога проту Вукелића. — Хја, циганин кад се дочепао власти он је прво свога оца обесио. — Шнански претендент Дон Карлос је умр 'о. Последња му је жеља на самрти била: да седне на шпански престо. — У Дубровнику ће се заЕЈештаним иметком од 320.000 круна основати „Матица Српска". — Радикална стравка је тим поводом решила, да позове Дубровчане да ту другу „Српску Матицу" оснују у Новом Саду, а ако дубровчани не буду хтели, а оно да им бар уступе руковање фондом , пошто су они врло сретн е р у к е. — „Србобран" доноси писмо Рауховог протектора неког подмаршала — Пухала. — Зато то дакле Раухова влада тако и мирише. — Бугарско свештенство неће да крунише бугарскога цара Фердинанда, за то што није православне вере. Цар је решио да позове из Новога Сада владику Шевића, који једва чека да венча — католике. — Исти владика Шевић, одриче се Акуртија и моли „Србобран" ако му је стало до достојанства срп. владике, да донесе исправак. Стало му је, како му не би стало — само незнамо је ли и св. оцу до њега стало. — Чивуцки „Ре81ег 1Лоус1" замера Србима, у Србији да се за судбину своје браће занимају — које би србождер Рауш и Акурти да обесе. — Е. па што се онда иста кошерска штампа занима за судбину чивута у Русији. — Него исти лист се мало обезобразио, па иозива Србе у Загребу, да кажу да ли су они изазвали кампању противу насиља Векерловог експонента Рауша, а уједно се излануо па вели да од тога одговора „зависи можда и судбина оптуженика!" — Тако, а наивни Французи су мислили да то зависи од кривње или невиности оптуженика. — Јарца се човек треба да боји с преда, коња острага — а шпијуна Настића са свију страна.

Лакше иде. Помоћник: Опростите госпођице, али тај штоф не можемо променути. Госпођица: Ал' тај се штоф не допада моме заручнику. Помоћник; Па то је најлакше. Промените заручника. Мика Електрика.

Јадникова брада.

Др. Брадић: Јадан сам ти ја! Није доста што брат Јаша моју браду у свашта гура, него је сад и мој имењак узео анализирати и доказивати Тарабокију, како длаке у мојој бради нису од косе, него су то заверенички конци, којима се чак и топови могу вући. Еј, Јашо, Јашо, што си моју браду у свашта гурао. Срећа је још што ме штити орденски имунитет за учињене услуге — које мало одударају од Настићевих

Под Никиндом зелени се трава Под Кикиндом зелени се трава, Србадији от'о ишпан права, Утерао у општину брава. Ал се вара наша мила Гица Ако мксли, још прасит прасица, Јер чим почне да јој врда Фарка, Осетиће већ буџу од Марка. Кикинђанин.

И то ми је зада^а. Учитељ: Шеснајст деце су кренули на Дунав. Али пошто не знају сви да пливају, петорици је забрањено да се купају. Колико ће се њих купати? Ђак: Сви ! Мика Електрика.