Starmladi

Бр. 15. 16. 17.

— СТАРМЛАДИ -

Стр. 131

никоме не треба. Саветујемо вам свима: шаљите децу у школу, нек ее уче за ситну, крупну, главату и трбушату господу. Не сме се допустити, да нестане крухоједа (бротФресера: „Лези хлебу да те једем!') вођа народних! —а за крухостаратеље (бротшаФере) ће се већ постарати — изабрани народ, па ма они и не били госаода него само госаодари. — Србине не исауштај госаодство из руку! Свако исауштено госаодство је изда]ство народно, за то: — Сви у гссподу!

Анегдоте о Сентомашким кнежевима. Бивши општински кнез Н. Д. једном нриликом се веселио, те око поноћи са тамбурашима у општинску каФану. Псчем је каФана већ затворена била то је кнез морао лупати на врати. Гостионичар се пробуди и запита ко лупа? Кнез одговара: „По божијој милости и по вољи народа Н. Д. онштински кнез, отварај !" Садањи кеез А. М. враћајући се из Новог Сада, где је код тадањег посланичког кандидата ст. бечејског среза Радовановића у депутацији био, уђе у „ЗреГвелуао^оп", где су остали чланови депутације јели и иили и прилично лармали. На једном повиче кнез на келнера, који се трудио да утиша расположене госте. Знате Ви ко сам ја ?' — „Извинте, али немам част познавати Вас," одговори келнер. „Ја сам Луегер!" рече кнез. — „Али мо лим Вас, Луегер је умро," додаде келнер. — „Јест! ал ја сам Сентомашки Луегер," заврши кнез Штраца. Неша гошћа. Говоре, иишу и вичу да нам долази у госте — колера. Народ не верује, да се она већ кренула. Но пошто је ове године била летина необично слаба, уз то је још харао усеве миш а наишле и поплаве, народ очекује да ће му колера доћи, чим пукне пролеће. До пролећа ју још држе нријатељи код себе, а опда ће је пусгити нек се мало нрође. Народ ју чека и већ гледа у Пешту. Оданде ће доћи. Оданде — с берзе!

Абуказемово „Стармалово" коло. (пева Стармлади.) Коло, КОЛО, Наоколо, Претплаћујте Сви около. Брзовито. Хитновито. Брже браћо, амо, амо Да се скупа рачунамо. Србијанче, ватро жива Вако даље, већ не бива. Рваћапе, дуг од лане Плати, па ћеш бит, без мане. 0 Босанче, стара славо Пошљи новце, — ваљда ј' право. Ао Еро, тврда веро За „АпуеЈаипб:" узми перо. Аој Сремче гујо љута, Дуг иштемо по сто пута! Црногорче, здраво мали Стармлади те не похвали. Мачем бијепг мачем сечеш Ал' „Стармладог" држат не смеш. О.ј соколе Далматинче И тебе се ово тиче. О.ј ти красни Дубровчаве Немој наш лист да престане. Ој Славонче танави! Банаћане лагани! Ко ће да вас накани ! ? Ој Бачвани здраво, здраво, Трећа четврт иде ираво, Руком држи братац брата За буђелир свак нек с вата! Тај вам братски дајем палог, Претплаћујте е' па Стармладог.