Starmladi

Стр. 136.

— СТАРМЛАДИ

Вр. 15. 16. и 17.

Одговори уредништва Г. Л. Ст. у Стапару. Изненађени сте да смо тако напали књаза Николу. А зар вас није изненадило оно зликовачко и најнодлије убиство мајора Митровића, кад је био већ на слободи, изван дом&шаја државе, у којој се грађани као дивљач убија, трује и тамани? Је сте ли у Нероновој историји читали тако ниска и подла убијства? Убити човека ножем у сну! Зар ве осећате колико веваљалства и подлости у оној тиранској влади има, која као крволочва зверка за пљеном који јој је измакао јури, док пљен не растргне. Но, ва вашу утеху јављамо вам да због нашег писања о књазу свега смо само д в а словом два претплатника взгубили. И то овд. штедионица звана „пиксла", која је на предлог управвих чланова браће Ћирића адвоката и неког апотекара Максимовића отказала претплату, због књаза, — а даље и сами Ћирићи, отказаше нретплату. А то је богме и право. Књажеви „изасланици" кад у Нови Сад дођу — обично су њихови гости. Хоће ли пиксла за то добити назив „дворска" — а г. г. Ћирићи ордене, не знамо. Толико знамо да су сви овострани листови (осим јединца „Браника") тиравију књажеву осудили, и да је разлика та, да је наш лист шаљив — а други озбиљни, те да браћа Ћирићи такви јунаци нису били и ирема осталим озбиљним листовима — да се и њима откаже претплата! Но кад смо тако о књазу решили се да иишемо, онда смо презрели веће благо од „пикелиних".и браће Ћирића 8 круна — па ћемо умети презрети и залечити ту г љуту рану", у толико пре, што нам се баш

усљед нашега отвореног писања о књажевој тиранији 50 нових претплатника јавило — а из Америке 500 комада црногорског броја поручили. Као што видите, више је њих који тиранију осуђују, него оних који је заштићују и величају !

гсигурнупомотГЛ од укваре можете наћи мојим опасачима. Иштнте да вам бадава пошаље обавештај фирма која још од 1864. год. постоји: аугуст циглер , Нови Сад {ЏШ) Цдагвка \. прено пута од Централ. Кредит. Завода бр. 21 А.

ПОГГЖБНО подузжћв

и етовариште надгробних епоменика ИАЈЕ МАРКОВИЂА у Н. САДУ у средини дунавске улице 7 телефон број 168. Филијала: погребно подузеће „Конкордија" пређе Ђуре СтојкоВиЂа, ћурчинска улица број 15. Држи вазда огроман избор еваковрсних камених надгробних епоменика. Натписе изрезује најсавршеније, а позлата дупла и дуготрајна. Велики избор мртв. сандука, венаца, покрова и целоI купне опреме за погребе. Цене | строго солидне а послуга најтачнија. јјашабпро

друшшба Вгш?г ?а1ги! = бг5гП5сНа», =

Вгегасп

Филијапа у Лондону. Друштво с ограниченом одговорношћу.

Прима |@«отине пријаве и посредује и с ш о р хх XXIа. в а. е проналазака уз гаранцију у смиелу друштвена правила. Ако нама повереног проналаска заштитно право не би могли спровеоти да се патентира или не би нашли за исти заинтересоване, да се искористи — ма из ког разлога — ми враћамо нама плаћене пристојбе. У последње 3 године плаЂених отштета дивиденда износн пуних 100 0 / о .

Многа призиања. Наклада листа за проналазаче: „Вег ВвлМе ЕгМегГгепп!" као и прилога истог „Званична извешђа' „Међународни проналазачки вашар". „Сунце". Претплата на год. 5 Марака. Број ва углед и сва иввешћа о погодностима које ее у листу за претплатнике налазе дзју ее уз 10 потура марку. Извешћа бадаеа. Предрачунн бесплатно.

ИЗВОД ИЗ ЦЕНОВНИКА. Пријава проналаска да се патевтпра уз -гаранцију по друштвевом правилу.

За Немачку Енглеску (вровизорво) ' дефивптивно Аустрију Француску Белгију

Марака 35

35 110 70 120 35

За Италију Америку Швајцарску Русију Данску Шпањолску Луксенбург

Марака 105 115 115 140 55 110 25

Горњи бројеви означују наше основне таксе за пријаву т. з. заштитно враво, у којима деурачуната припадајућа прнјавна такса држави, наша награда или наших странпх заступннка има се још урачунати, које зависи од проналаска, трошкове за цртеже, превод и спровађање предодлуке и т. д. ко.је се све такођер ванрадно јефтпно рачуна.

„Стармлади" иллази 1. и 16-ог сваког месеца. Рукуииси се шаљу на уредништво. Претплата се шаље на администрацију „Стармладог" у Нови Сад (ТЈјуМек), Витковићева улица број 16.

Власник и издавалац: М КрстоношиЂ. (Појединм број 30 пот.) Одговорни уредник : Петар КрстоношиЋ.

Штаапарија Учитељског Д. Д. „Натошевић" Нови Сад.