Starmladi

Бр. 15. 16. 17.

- СТАРМЛАДИ

Стр. 135.

се закраљио, ма да он није у Португалској краљ. Пре каже као књаз сањао је само леФоре и јататане његовог телохранитеља, а од како је наумио био да се закраљи... све сања бомбе .. . крупне као бундева. .. Не, не, у данашње време боље је бити и вођа републпкннаца него краљ. Мањн је положај ал човек је сигураији !

Сан краља Николе. Гошнодар краљ: Таецо моја, ала сам ви ружан сан уснија, да не море бити поганији. Данило и Мирко: Говори, да ну? Гошподар краљ: Сањао сам, да сам кр аљ —. Данило и Мирко: А, да ну? Гошподар краљ: португалски ! ! Данило и Мирко: Јеш' ногана сна! Нова пртугалска химна. Вода мо/ке бит' без рибе, Ал не риба и без воде; Наред може бит' без криља Ал не и краљ без народа.

Супило(по)вштнна. Главни „јунак" Фридјупговог нроцеса Супило изпосн како је он одбио најласкавије нонуде, противника наше народпе слободе, као и друге пропозиције, које су му дошле након Фрилјупговог прсцеса! А да бп овај неверни свет уверио и Хлумецког у лаж утерао, да он никада никакве нонуде није нити примио пити окусио, дневно нише киломегричие чланке и наводи како у интересу народне леие слободе и још лешне идеје једипства Срба и Хрвата, баш саме најпародније „Н ародне Новине" и лист највећег живућег Хрвата Франка „Нгта^бко Ргауо ", као и . водећих родољуба „Народна Обрана", ПфајФерова чиста вода „Драва" дневно исте чланке прештамнавају. А тек Фрапку, Иблеру и ПфајФеру се не може порећи да нису највећи ноборнпци народне слободе и јединства! А наша лепа пословица вели: „С ким си онаки си! Коментар.

Из „Наше комедије". 1^ао нахкуру, препоручује свима онима, који пате од срца Б узијашко купатило, као најбоље. Лековитост истога најбоље је на себи опробао садањи управитељ срп. нар. позоришта „господин Пера." Посљедице исте употребе, тек се после 9 меееци појављују. з.

„Сиеразуј« са (рбијиа". Сваке похвале вредни „коалициопашки" бан Тошашаћ се вредно дно на посао око стварања споразума са Србима, ради којег потребног споразума је Србима омиљену личносг С. Араеицког нослао у Корениду, као носланичког кандидата. Коренички Срби ће се ностарати да се он са избора поврати као победоносни САРАНИЦКИ Заборавили на колеру. У Осеку још једпако бесни колера, а како су осечке новиае ,,Б1е 1)гаи" и „Народна Онрана" пуне о бановој новој славонској странци, то су ос;чапи са новом странком заборавили п а к о л е р у.

Румунска политика. Румуни су некад нешто, Узмсцали мамцу, Па су рекли : Ниш ку Турку ншн ку Њамцу. А данас су упецани, На „маснијем" мамцу, Па сад веле: Ши ку Турку ши ку Њамцу. „Најновија" српска пословица: — Нит у тикви суда, нит у Влаху друга!