Starmladi

Отр. 138.

Временом и превременом али и савременом патријарху. (— Отпоздрав на његов поздрав о избору за хрв. Сабор. —) „Време" те је изабрало, Тог ее сећа свако жив, А „с временом с' човек мења" Па шта си нам ти сад нрив ? Ради само, како с иочо, И како те реверс веже, А народ ће ко и досад Да уздише, срце стеже... Нађи за сад свог рачуна, Тако ти је твоје време, А народ ће већ свој рачун, Потражит у своје време! Стармлади. ПОЛИТИЧКЕ" С&МТ&МЦИЈЕ". Трбух иема ушпју. (Речи гладна не нахране.) Боеанеки кметови. Утеха за потиштепе станује на небу, а ми смо на земљи. Шекепир и Црногорда. Људи од карактера јесу савест народа коме припадају. Емерон и Младотурди. Краљеви никад не попуштају пре, него што на то — буду принуђеип. Португалеки ех краљ. Сила без разлога руши се својнм теретом. Хорација и Томашић. Речи иокрећу, примери вук'у. Патријарх и Анатолије. Ако хоћеш мир, спремај се за ])ат. Риђ1. 8уг и коалиција.

Из „линдине" аиваре. Један гоеподин, који је одавна стекао, име „зец" сврати као и обично на ииво у пивару, где га још с врата џентрија поздрави са: „е в о з е ц а". „Вец" им на то одговори: „е мани се ти псију, нањушили су да ја идем!" На катихизацији. Катихета: Даклем бог је шест дана стварао свет; а шта је радио седми дан? Ђак: Није радио ништа. Катихета: Магарче један, — ни то незнаш. Седми дан се одмарао. Фина муштерија. — Дајте ми за двадесет иара брашна и 80 пара натраг. Динар ће вам отац сутра нослати.

Вр. 18. и 10. Куфер у мјесто зембиља. Што јее, јес, ама ова наша Босна јес' благо словена земља, ако не за бошњаке а оно за куФераше. .. Она ти је брте мој као буаар Мојсијев.. . Јел' само куцнуо Мојсије штапом — (односно Швабо му ударво анексију) и јел' нотекла вода. .. Сви јуре по воду. Таман се исели један зембиљ а оно се уееле два куФера. Ајн бошњакен хераус цвај швабен херајн: И још Милун Кулић није чпетито једно село ни иселио а већ је ®рау фон Анексија Културтрегерка четир Франценсгала иаселила... Што рекла стара пјесма: „Гутен морген Фетер Клос, Ево мене го и бос!" ко од мајке ново рођен... Ама добар ти је бошњо, скинуће он са себе и своју кошуљу и дати је куФерашу... Само нека је ку ®зр пун, па ма зембиљ и празан био.. . Је ли онда чудо што у сегедииском представништву предложено да се ието обрати на сабор —те да се као конпензација што ове године није родила паприка — бар Б 1Сна и Херцеговина иридружи Мађарској. То је предложио неки Пан, што би на срн ски значило поп — иш ти од лудог попа луда и молитва. Оно још 1878. је грОФ Јулије Андраш као тадањи миниетар вањских послова доказпвао је иотребу окупације наше отаџбине усљед несноеаих аграрних одношаја. . . али наравно он никад ни сањао није да ће Угарска иоред Аустрнјске анексије брати шипака у Босни.. . И тако је дочекало аграрно питање да га Ерентал реши. .. На здравље ти пита домаћине. Што ће га Чвабо у твоју кори<т реши. Биће ту ко и с иснасиштем, шумама и балталуцама све је то гђа окупаторка бугун преписала на ерар... а кметови је лијепо уклопила у руке неку буџу, бива просијачки штап.. А решило се питање овако к онако .. . земаљска банка ће дати сељаку паре, а после му је лако опростити кмета и земље и нара.. Удариш му једног дана као оно у Дуго Поље 46 „д р аж б е них и з р ока" па имаш одмах 46 бескућника више. . . Не не море ни овако остати како је... не море кмет бити роб а ага спахија.. . Ако је за вајду па доста је кмет аргатовао за агино и Чвабино здравље... дела мало и за себе да поради ..

Скувао га: Један, који је волио да лаже, рече : „видео сам главицу куиуса, нод коју би се могле две регементе солдати склонити да не иокисну." На то му други одговори: „Није то ништа али ја сам видео, како код Милана. Т. Јовановића три стотине казавџија кују један казан, пак су један од другог тако раздалеко, да један другога не чује ковати." — Хо, брате, а шта ће им тако велики казан? — Па да скувају ту главицу купуса, што си ти видео.

СТАРМЛАДИ —