Starmladi

Стр. 140.

СТЛРМЛЛДИ —

1зр. 18. и 19.

Стрелице, У Турској се војсци нагло шири колера. — Само да не захвати војии буџет. = Едисон је оиет нронашао неку сираву за диктпрање. Кажу да је Никола Иашић, одмах иоручио таку .једну машину за нов кабинет — јер он већ више не може да диктира. 0 Аустрија и Немачка уверавају Турску, како љима никада ни на крај паметп не пада да Турску деле, на против они .је мисле целу — анектирати. фф Скоро све новине пишу, да покушаји бана Томашића да створн себн већину у сабору, неће уродити илодом. —■ Значионда, да ће му на политичком пољу и даље родити — шипак! д Кажу да је Толстој одбио Нобелову велику награду која му је понуђепа. — Неко се досетпо па каже, како бп било- да је понуде Перп Попадићу, да виде хоће ли је он ирпмпти? 1 Новине допосе где ће португалски раскраљ Вмаиуел провести зиму. — Републпканске ношгне на то одговарају да може н у Португалијн зпму провести — ако је рад да се натоциља. П У Трсту се граде две убојие лађе „Дреднаути". Каже поморски заповедник, оне се пе граде на паш рачун — само мп морамо платпти. || „Застава" доноси вест како ће се патрпјарх, н владике које су отишлп горе да преговарају за сазив сабора састати и са Еренталом, и да ће он хтети да се подели наша автономија. — Међу тим ие треба се бојати, јер колико ми Ерентал познајемо он иишта неделн — него узима. О Мађарске новиие сад одкривају како је Кошутово мшшстарство продало Мађаре Бечу. — А да што је Кошут бпо министар трговипе? -н- У Старој Србпји младотурци дижу ипдустрију. Скоро по свој Македонији и Старој Србпји дижу модерие кланице за к'лаи>е Хришћапа. Исто тако се п српске школе дижу баругом у ваздух! СЈ Према томе се школе не затварају — ■ само учитељи.

Црногор(с)ки епиграми. Црногорце пустили. Црногорде пустили Кући из аришта; Ако куће не нађу Наћи ће згаришта. * Емигранти с враћају. Емигранти с враћају На евоја згаришта; Ако куће не нађу Наћи ће — аришта. * . Пајвернијем тумачу божијих заповести Црногорском митрополкту. .Заповест нас божја учи, (Тако свето писмо каже): „Ближљег љуби" и „не уби!"; А зааовест твоја учи (Тако бар убица каже): Не, „ве љуби" него уби! Уз благослов твој још, — чуј ! Ту се даје рећи: — ПФ УУЈ!

Циц! Екс-Султан: 1!аш је жлвот варљив ... Таман сам ја почео сањати, како ћу метнути поново круну и постати опет бесмртпи султ.)Н — а ја век умирем у заточељу без круне —

у тдепу

IIз народа. Лак рачун. Гост (крчмару): Море крчмару, како поступаш оним који пије, па после није у стању да ти плати за оно што је попио? — Томе правим, лак рачун, одговори крчмар. Ва огрлицу, па гд све тумбе напол,е искотурам. Гост (се на то промисли па рече): Па де направи и мени такав рачун, јер и ја немам одакле платити.

Циганија. Купац: Допада ми се коњ, само да тако главу не држи доле погнЈту. Ц и г а п и н: Молим те господару, он то само из поштов»ња нрема тсби, чини. Тако је научен.