Starmladi

Стр. 24.

Бр. 3.

ла (Швабе га зову: „рациш-вапили"), а кад дођу гости, и еира. На Благовести рибе. Па кажите ми: Зар то није добар стомак? Та и колера бега од нас, па иде у варош, да потражи оне шврће, што једу пужеве, питоме зечеве, смрчке и печурке, пресну шунку и неиечено месо ! А шта да вам кажем о сеоском стрпљељу? Варошанин је нестрпљив, пргав, џандрљив, а сел.анин миран, трп.љив, хладнокрван. Јесте ли виделн сељака, кад по иеколико сахати чека пред судннцом, да га прозову? Чучне гдегод у буџак, запали лушу, пуши и нљуцка, док не дође другн и трећп норед љега, те почиу разговор и јадање, шта је који награбусио. Ако путује жедезницом или лађом, па ова полазн у подне, онда Ке он изаћи још у 8, 9 сахати н мирно чекати полазак. Као нрактичан човек, сељак и ту тражи да уштеди. Један мој земљак био у К. у гостима, а случијно се и ја нашао ту, па смо заједно пошли кући. Кад смо дошли у В. а он и жена се сиђу. „А шта је сад ? Па ово је В., куда ћете?" упитах. „Та знате господине, ми ћемо овде чекатп до довече (било је подне, кад смо дошли), па је онда јеФтиније за четири хатоша." Хватали су зону и мирно су ту чекалн нуна по дана; за то су време нојели за десег крајцара „слане", он је понушио за двекрајцаре мађарке, а опа нојела за грошић беле алве, а 26 новчића су уштедили, па кад суујутруиз С. пешке кући стиглп, купилн су лепо литру ракије, па су попили! Па зар није било вредио чекати по дана н пешачити два сахата?! Да вам још, драги читаоци, опишем наше карташке клубове, где зими играмо: Фи .вкова, колона, дурака, зврца и другнх вапредпо интересантних и занимљивих нгара, па биидилабила потпупа, али не би било у овом листу доста места, па зато морам то оставити за други пут, ако донде и мене не стрпају у кацу на цинобер, а онда за цело, да ће ова иднла остатн недовршена. „С. Д." ■ Дишкрећаниа.

У Новом Саду у дворници ^отепа Речеја (^Мајера) гостоваће чувена јапанска трагеткиња ХАНАКО са сопствешш ансамблом са царског дворског позоришта у Токију. Приказаће се: ОТАКЕ драма у једном чину од Лој Фуа

за тим ГЕЈШУ или у гостионн за теј. Почетак у 8 сати у веме. Улазнице се могу добити у књижари Св. Ф. Огњановића. Дан представе објавиће се доцније Ову велику јапанску глумицу имали смо ирилике да гледамо у Буднмпешти и њеној уметностп се днвпмо. Она је играла у Паризу, Лондону, Верлину, Бечу — и свуда су очарани игром мале јапанкнње. Бечкн лист „Цајт", „Нај|е Фраје Пресе", „Лајпцигер Илустрирте Цајтунг", „Берлинер Локаланцајгер" и њихови капацитети у критици, сви призна ЈУ да је мадама Ханако велика глумица. Сравњују је са Саром Бернхардовом. Њена уметност се нарочито истпче у сцени кад се на огледалу оправља и кад умире. Човек се управо мора дивити кад је гледа како се огледајући у огледалу у сто нијанса исказује радост, женску сујету, кокетност и т. д. а тако исто у умирању, сваког тренутна видимо јој на лицу, трзању у телу, промену коју близа смрт изазива — док на послетку у ронцу који човеку дамар у костима потреса — умире. — Нека је нашем свету ово уметничко вече иајтонлије нреноручено.

Деили" шшрште у Новом Садг. ^ Милионарска опорука. % Слава. ЈМали вајар. / само 2 дана, 15-ог и 16-ог фебруара.

= ПОГРКБНО подузкћк ===== и етовариште надгробних епомевика ИАЈЕ МАРКОВИЂА у Н. САДУ у средини дупавске улице, телефон број 168. Ф илијала: погребпо подузеће „Конкордија" пређе Ђуре Стојкови^а, ћурчинска улица број 15. Држи вазда. огроман ивбор сваковрених камених надгробних епоменика. Натписе изрезује најсавршеније, а позлата дупла и дуготрајна. Велики ип ор мртв. еандука, венаца, покрова и целокупне опреме за погребе. Цене етрого солидне а послуга најтачнија. „Стармлади" и<лази 1 и 16-ог сваког месеца. Рукуписи се шаљу на уредништво. Претплата се шаље на администрацију „Стармладог" у Нови Сад (ХЈјуМек), Влтковићева улица број 16. Влаеник и издавалац: М Крстоношип. (Појвдинн број 30 пот.) Одговорни уредник ^Петар^Крстоношић.

Штаипарија Учитељеког Д. Д. „НатошевиК" Пови Сад.