Stražilovo

64

СТРАЖИЛОВО

Имена уписника биће штампана у књизи овој. Вриједнијем скупљачима тако названијех претплатника остављам да бирају десету књигу, или воле цијену осјечену. — Ја што могох, толико и помогох. Све остало нека наспори Бог и л>убав народа! Па нека нас види и сав бијели свијет!" — У првим бројевима „Нове Уставности" има поопширна оцена Слика из сеоскога живота, што их је наиисао Јанко Веселиновић. (Види у 2. бр. нашега листа последњу књижевну белешку.) Оцењивач се врло похвално изразио о њима а особито о приповедачеву дару. Каже још, да се у Србији разграбила та књига од зимус, па се сад већ једва може и добити. Нека, хвала богу, нека! — 145. св. Народне библиотеке браће Јовановића доноси Стеријино „јуначко позориште" „Милоша 0 б и л ић а." — Трошком српске црквене општине Земунске изашла су „Два говора о св. Сави", која је свом једном ученику и једиој ученици саставио тамошњи учитељ Александар Кузмановић. — Изашао је први број „8то*;ге", коју смо огласили у 51. бр. нашег листа нрошле године на стр. 1770. Тај је број свеска зајануар ове године. Има у њему од Ђалскога приповетка, — писац јој даје назив : портрет — „Последња четир горњака", даље пошаљица (шаљива разматрања) П. М ијакића под насловом: „Сћегсћеи 1а јретте!"; долази затим песма Владимира Марјановића „Истина 1 '. Иаучни су и књижевни чланци у овој свесци ово: од Ивана Ткалчића „Увод у повест града Загреба"; од Отона Кучере „Снектроскоп и најзнаменитији му обрети I. и II,", оглед Фрање Циракија: „Енглески роман од године 1880." Под рубриком „Књижевне објаве" опширно прикаеује уредник Милан Грловић велико немачко дело Александра Рајнхолта под насловом: „Историја руске књижевности од њених почетака до најновијег времена", што је лане у Љпском изашло у наклади Вилхелма Фридриха. Има и рубрика „Уметнички разглед" и ту ЈМеНо говори најпре у опште о стању и одноЈпајима хрватског земаљског позоришта у Загребу и затим укратко спомиње драмске новине, које су приказане у последње време на том иозоришту; и о оиери говори неколико речи у опште а о новини њеној, о првом приказу Мајерберових „Хугенота", обећаје да ће реФерисати првом приликом. На крају су „Ситне вести" о књижевности, знаности, уметности; има читуља славних словенских покојника из године 1886. и из овог првог месеца 1887, (ту су оглашени и ту!)ини). Сасвим на крају има библијограФија нових „хрватско-српских" књига, важнијих чланака и подлистака по нашим новинама, важнијих дела словенских и ие страних литература. — На челу том првом броју казује уредник у иодужем чланку „Иа оауШш", смер и програм свога листа. Видимо ту, да ће „Смотра" доносити прилора и ћирилицом, јер „у томе назрева највећу полугу уједињењу хрватске и српске књиге и њезином процвату. а — Прошле годиие приказали смо у кратко хвале вредни часопис наше Словачке браће: 81оуепзке роћ1'ас1у. Али осим

тога, ако и иије многобројна периодична књижевност у Словака, ипак су у њој засгупљене понајважније нотребе за народно васпитање и његовање своје народности. Ту је, дакле осим већ 1. споменутога часописа за забаву, науку, књижевност и уметност : 81оуепбке р о ћ Г а (1 у, што их уређује врли родољуб Св. Хурбан Вајански, —2. X а г о с! п 1 е п о V1 п у, за политику, литературу и народну економију, једини словачки лист, који свагде и увек ево већ 18 година иостојано браии ирава народна и гаји словенску идеју; излази четири пута у недељи дана у Турч. Св. Мартину под уредништвом Амбра Плетора. — 3. Маго(1п1 ћ1абп1к, опет под уреднипггвом Амбра Плетора у Турч. Св. Мартину, једаред месечно, упознаје сељаке, ко су и шта су Словаци. — 4. Сегпокпа2 :п1к је илустрован лист за шалу и сатиру; излази једаред у месецу у Турч. Св Мартину, а уредник мује Ђорђе Чајда. — 5. Вот а зко1а, педагошки лист за родитеље и учИтеље. Тај је лист добро уређиван, да може бити нример и другима оваквим листовима. Излази два нут у месецу на два табака. Уредник му је Драгутин Салва, учитељ у Кленовцу. — 6. РгГаЂеГ сИе1;ок, лист за децу, издаје га Драгутии Салва. — 7. Ка&оНбке поУ1пу, уређује Мартин Колар у Дољној Крупи, излазе два пут у месецу. — 8. Кага^зеГпа, лист за католичко свештенство. Излази месечно у свескама. Уређује Фр. Н. Освалд у Ћеплој. — 9. Оћгог, за економију, престао је ове године. — Осим тога излазе у Будимпешти два листа о новцу узапћене Словачке Матице, а издаје их Т61: кб2тиуе1б(1ез1 е§-у1е!;, и то:^81оуепзке поу1пу, за политику, тринут недељно, под уредништвом Виктора Хорњанскога, и : V1 а 8а 8 V е 1з, лист за забаву, једаред месечно. — У додатку Пештанског Лојда" бр. 29. изашао је немачки превод прииоветке Мите Живковића „Враг-ђевојка". Превод је од неког 1)г. Ј. V. и врло је добар. — У „Ап Дег зсћопеп ћ1аиеп Вопаи", књижевном листу у Бечу, изашао је немачки превод Бранкове песме „Девојка на студенцу". Превод је добар, а преводилац је Ђор^е Ђурковић. — У Берлину излазе 497 новина; од тих су 49 званичног типа, 75 су политичке врсте, 60 се баве уметношћу и науком, 211 трговином, занатом и пољоделством, 23 су религиОзне а 49 разног правца и садржаја. — <У Немачкој излазе „Опште новине за Јеврејство" већ 50 година а под једним истим уредником. — У Америци славе новине „Газета" своју стогодишњицу. За сво то време била су јој свега два уредника, од којих је други већ 61 годину тим новинама на челу. — Румунска краљица нанисала је нов роман „Куца"* („Ез к1ор&"). — И талијанска краљица издаје своје иесме и омање приповетке на јавност. — Енглески државник Гледстон добио је за један чланак у новинама преко 2500 Фор. То је досад највећи новинарски а и књижевнички хонорар.

САДРЖАЈ: Из ничега. (Наставак.) — Позивница. Песме од Браничевца. — Ново доба. (Наставак.) — Бранич српскога језика. (Наставак.) — Писма о српско-бугарском рату Г—ђи К. X. Пише Данило Недељковић. Пнсмо XI. Љстак. Иисма Вука СтеФ. Караџића Дукијану Мушицком. Износи на јавност Миливоје К. Бранковић. Писмо XXIII. — Ковчежић. Књижевне белешке.

„СТРАЖИЛОВО" излази сваког четвртка на читавом табаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фор. 50 новч. на но године, 1 Фор. 25 новч. на четврт године. За Србију и Црну Гору 14 динара или 6 Фор. на годину. — Рукописи се шаљу уредништву а претплата администрацији „Стражилова" у Нови Сад.

СРПСКА ШТАМПАРИЈА ДРА СВЕТОЗАРА МИЛЕТИБА У Н. САДУ.