Stražilovo

272

њега остало дјеце, и то би ее поуздано у пјесми истицало. Било како му драго с оним другим, ја ову пјесмицу отимам од заборава, јер желим да вјерна Иконија љуба и послије три

стотине и шездесет и три године буде за углед женама, како се цијени војно и како се његова глава замјењује. Мојо Медић

КЊИЖЕБНЕ БЕЛЕШКЕ

-|- Новине доносе, да је др. Љубомир Недић дао у штампу свој предлог 0 лравопису и интерпункцији , који је, као што смо јавили, био читан у Књижевно-Уметничкој Заједници. -|- У Београду угледала је света нод редакцијом Иере II. Ђорђевића прва свеска Вукових граматичких и полемичких спиеа . У овој је свесци Вуков рад на том пољу из година 1814 до 1818. У додатку к овој свесци прештампано је између осталога Мркаљево „Сало дебелога ера, либо азбукопретрее". — Друга свеска ушла је већ у нггампу, а у штампи је и трећа књига Народних Песама, коју уређује Љубомир Стојанопић. □ „Српски Глас" из Задра одликовао се увек својом једром садржином и праћењем сваког покрета на пољу сриске сироте књижевносги. У бр. 12 и 13 доноси у подлиску, из нера нашег уваженог сарадника Марка Цара, чланак о „Поезији Војислава Илијћа". То су неколико опазака на студију дра Љ. Недића. ГЈ Нишка „Слобода" донела је у бројевима 35, 86 и 87 језгровиту оцену на ириступну беседу академичара Милутина ГарапЈанина. □ Кеие Ееуие у бројевима 10, 11, 12, 13 доноси неколико интересиих података од др. Шилера о женском становништву у Бечу. Он је овде изложио беду и немаштину бечке женске еирОтиње, и отуда, са свим оправдано, долази до закл>учка: да је неопходио иотребно преобразити данашњи полож.чј жене у модерном друштву. То захтева правда и најплеменитији осећаји, то је у интересу самога човечанства и његова наиретка. Р Ргес1б (Зез 1Шога1;иге8 <кгап§;еге8, апшеппез е! то(1егпез, раг Е. Воисће!;, тако се зове књига, коју је издао пре неког времена париски кн»ижар Не1}2е1. По једном Француском реФеренту писац се трудио да у својој књизи прибере најславније писце и да ту изнесе њихова дела, као и природу знатнијих дела. Нарочито се задржао на класичној књижевности, посвећујући неколико интересних чланака немачкој и енглеској књижевиости. РеФерент му пребацује, што је врло мало изнео из словенских књижевности у опште. Споменуо је само из руске књижевности Державина и Јаковског и још неке, који су исто тако познати као и ови. Пребацује му, што под рубриком „словенска књилсевност " го-

вори само о Русима, а ништа о х 1есима, Пољацима, Србима и др. Поред свију ових недостатака, књига има и својих добрих страна, нарочито се одликује богаством података из класичне књижевности.

БЕЛЕШКЕ 0 УМЕТН00ТИ — Фрања Ондричек довршио је успешну концертну турнеју по Русији. Свуд је с ентузијазмом био дочекиван. — Ђакомо Пучини, уз Маскањија и Леонкавала најиризнатији данас талијански компониста међу млађима, ради сад нову оперу у два чина, која ће се звати „Г<а 1ира" а којој је либрето узет из Вергине истоимене новеле. Пучини је пре три недел»е био у Будимпешти, кад су онде на краљевској опери приказали његову „Мапоп Бебсаи^" и чинили су му Будимпештанци том приликом велике овације. — Овогодишњи т. зв. словенски концерат у Златном Прагу — по реду већ осамнаести — донео је од домаћих иовина једну симФонију од Ферстера и једну „симФониску песму" од Фибиха „Ро(1уебег' ; . Концерат ја био завршен сјајним комадом „Севку кагпеуа1" из генијалне тријаде увертира „Еабка а 21У о 1}", којом се Дворжак од Чеха оиростио, кад је полазио у Америку. — Чешки „лепзку ууго1)п! 8ро1ек" у Златном Прагу спрема се да 5 маја ов. г. прикаже Рајнекову композицију „Дивље лабудове", која је удешена за женски лик, соле и декламације уз иратњу гласовира, харФе, вијолончела и рогова. —- Словенско певачко друштво у Бечу приредило је у прошлу среду беседу под управом свог ликовође Булте. Програм је био врло богат и занимљив. Сви бројеви, које је иевао лик, били су нови • ме!)у њима су била два још нештампана чешка збора и то „N00 Шгројакићбка" од Панкнера и „^ан грбу" од Роскошиога. Први је пут том приликом бечка слоренска публика чула словенску оригиналну оперу „Техарске племиће" од Ипавца; из те су оиере приказани били делови из првога чина. Заступљени су били ликовима и други словенски композитори, као Бендл, Зајц, Толингер, Ајзенхут и Лисенко Виртуоскиња Ела Панцера свирала је на гласовиру композиције Сметане, Дворжака и Лешетицкога. Концерат је завршен увертиром у Сметанина „Хубичку", коју је одсвирала војиичка каиела једна.

САДРЖАЈ: Песништво: Вече на трави. У сновима. Одрицање сама себе. Вечити муж. — Поука: „Мали с/грук". КуФштајн. О нрошлости Београда. — Књижевност: Још нека о Сими Милутиновићу. Освета Иконије Карловића. — Ковчежић: Књижевне белешке. Белешке о уметности. „СТРАЖИЛОВО" излази сваке недеље на читаву табаку. Цеиа му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фр. 50 новч. ва по године, 1 Фр. 25 новч. на четврт године. — За Србију и Црну Гору 14 динара на годину. — Рукописи се шаљу уредништву а ирегплата књижарници Луке Јоцића у Нови Сад. — За Србију прима претплату књижарница В. Валожића у Београду.

Издаје књижарница Луке Јоцића.

Срп. штампарија дра Св. Милетића.