Stražilovo

352

нода и потражио је извештаја и разјашњења у свих слеиачких завода на свету. Са свом се душом одао тој важној хуманиТарној ствари те је у ту сврху одлазио у сличне заводе по Немачкој и Швајцарској. Тако се ревно заузимао Франкл да се осиује бечки слеиачки завод, да је већ за две године скупио основни капитал од 200.000 форината и личном интервенцијом накупио задрузи 425 чланова, који су скупа давали годишњу своту од пет хиљада форината. Навео је покојног Кенигсвартера те је овај (СврНЈ

уступио заводу кућу и башту и намештај за педесет слепаца. Но Франкл је, по што је завод био отворен године 1872, узео на око и будућност слепаца те је питомцима, који по добивеној настави оду са завода, осигурао камате фонда, који износи 21.000 форипата сребрне ренте и који је такођер основан ле неуморним заузимањем Франкловим. Франклова је била замисао те се сазвао први јевропски конгрес слепачких учитеља, који је њега изабрао за председника. 1е се) < »

КЊИЖЕБНЕ БЕЛЕШКЕ — Сад у недељу било је у дворници Велике Школе у Београду јавно предавање у корисг Фонду за споменик ггокојном Војиславу Ј. Илијћу. Иредавао је Симо Матавуљ и то о лепој књижевпости и пеним пријатељима. — 41 и 42 свеска књига за народ из задужбине Иетра Коњевића доноси приповетку из српског народног живота с натписом „На клизаву путу коју је написао Радослав Марковић. Ово је тек друга прилика, да се у књигама Коњевићеве задужбине даје поука народу у облику приповетке. Ирву поуку те врсте донела је 16 свеска, у којој је изаигла „Деоба Врлића" од Милутина Јакшића. Иисац приповетке „На клизаву путу" иознат је и читаоцима нашег „Стражилова". Године 1887 изашла је у „Стражилову" у последња три броја његова приповетка „Госпоја-Персин план". Прочитали смо му и ову најновију приповетку. По нашем мишљењу та приповетка не одговара потпуно захтевима приповедачке уметности, има у њој и пггошта, што се психолошки једва даје мотивовати, но тенденција јој је одиста красна и тако вешто истакнута, да се њој за љубав с драге воље превиђају слабе стране у приповеци. □ Поводом прошлогодишњег дигтломатског спора међу Румунијом и Грчком изашла је брошира из пера повнатог Француског публицисте АгШиг Г )е8Јаг (1т8 -а, Бе сопШћ Огбсо-Коитат, која је прво штампана у Бе Јоигпа1 (1и (1гоИ; ]'п!:егпа1з1опа1 рг1у6. □ У Паризу излази под уредништвом Н. Николаидеса лист Г/ Ог1еп1з, који се бави Истоком и његовим народима. □ Дело проФесора Р18ап1 -а о Далмаи,ији, о којем смо ми нроговорили неколико речи у једном прошлогодишњем броју, наградила је Француска Академија.

□ У издању париског књижара А. СоНп-а изашла је недавно друга књига познатог дела: ,Г >18Соиг8 е! орппопз сЈе Ји1еа Реггу, ри1з1]'б8 ауес соттепкигеа е(; по^ез раг Раи1 Ко1п^ие<). У њој се говори: о Народној Скупштини, министарствима Жила Симона и ДиФора, режиму од 16 маја и другом ДиФорову министарству. Ова књига стаје десет Франака. □ Трошком Р1оп-а, књижара у Паризу, изађоше у последње време неколико интересних историских студија, тако од А. Уагн1а1-а: ^аро1еоп е! А1ехагк1ге 1-ег. Садржина је прве књиге: Руска алијансија за време првог царства; од Тилзита до Ерфурта А друге књиге: Други брак Наполеонов и крај алијанцији. И прва и друга књига изађоше у трећем издању, а стају шеснаест Франака. Ово је дело наградила Француска Академија. □ У осмом издању изађе такођер код истог књижара од ^аНзгеизН-а: Ге готап (1 : ипе 1трега1 )Г1се : КаШбппе II с1е Ед1881е. И ово дело би награђено од Француске Академије, а стаје осим Франака.

БЕЛЕШКЕ 0 УМЕТН00ТИ — Дружина срнског народног позоришта, за коју смо јавили да је из Суботице отишла на четир приказа у Мартонош, остала је онде дуже но што је у први мах мислила, а оданде је онда отишла у Сенту, где од прошлога четвртка приказује. Први је ириказ била Лукачијева „Риђокоса"; за њом је дошла Округићева „Шокица", Суботићев „Милош Обилић", Шапчанинова „Задузкбина", Миљковићева „Јабука", Цветићев „Немања" и Чикијин „Вечити закон". Данас се приказује Миљковићев „Краљевић Марко и Арапин".

САД[ Ј ЖАЈ: Песништво: Крила. 3*. На Орловцу. Борис Годунов. Лаж по невољи. Марија. •— Поука: О прошлости Београда. — Књижевност: Лудвиг Август Франкл. — Ковчежић : Књижевне белешке. Белешке о уметности.

„СТРАЖИЛОВО" излази сваке недеље на читаву табаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фр. 50 новч. за по године, 1 фр. 25 новч. на четврт године. — За Србију и Дрну Гору 14 динара на годину. — Рукописи се шаљу уредништву а нретплата књижарници Луке Јоцића у Нови Сад. —• За Србију прима претплату књижарница В. Валожића у Београду.

Издаје књизкарница Луке Јоцића.

Срп. штампарија дра Св. Милетића.