Student

Чехословачка омладина у борби за мир

Чехословачка омладина је са одутпевл>ен>ем тгрихватила замисао да се оазове Светски омладински конгрес, зс који је пре две године Мећукародна унија удружења за Дрлштво народа упутила апел.

У нремену када су Еврспг и цео снет били уздрмаки мећународном кризом и сукобима, који су претили миру, омладина је разумела да треба да се ујсдини, и на тај начин манифестује своју вољу да одржи мир, најважнији услов за развитак човечанства и напредак целог света. Свесна ове опасности чехослозачка

омладнна је спонтано пркшла по-

крету, који је проsу/>ио из летаргичног сна омладину других земаља и доказго јој најзад да треsа истаКи према омладини диктаторских држава, снагу омладине пацифисттчкик земаља. Било је сасвим природно да. у Чехослсвачкој, земљи жаљеиог председника ослободиоца и великог хуманисте Масарика и великог поборника мира Бенеша, омладина активно учествује у новоствореном покрету. Чехословачко студентско удружвње за Д. Н. успело •е на тај начин да окупи најразличитије омладкнске срганизације, свих иас>одности Републике. У Женеви мидело да многобројна и уједињена делвгациЈа заиста

претставл>а сву омладину демократског режима Чехословгчке републике. Када се је вратлла са Кснгреса, де тегација је решила да се не растури «а све четкри стрзне Републике већ је напротив схватила да идеја Покрета св. омл. кон. треба да се очува. Чехословачки национални комитет Покрета СОК остао је дакле да постоји као слободно удружење, поред Студентског удружења за Д. Н.

Још пре Конгреса у говореио је о левичарском карактеру о* во! а покрета. Извесна штзмпа у иногкм државама вршила је пропаганду »Р( тиву Конгреса, а један швајцар«км бискуп забранио је католичкој омладини своје дијецезе да на њему узме учешћа, служећи се такође горњим разлогом. Али сам Конгрес је био најбољи одговор свима онима којц су «а брз и недовољно прове* рен начин изнели једну ствар која није одговарала правом стању ствари. Састав Женевског конгреса био је зрло разноврсан, јер су на њему била заступљена скоро сва схватан»а и правци које можеио наћи код омладине. Тако чехословачка делето«Ј.ија, која је била изабрала на скроз демократски начин, мада је бројала међу својим члановима и марксисте, није имала ни мало комуиистичко обележје, већ је бнла строго састављена преиа снагама иојединих политичких пзртија, чија је омладина узела учешћа у Покрету. Од тога времена чланови Одбора раде врло тесно једни са другим, у ■уној сагласности и лојалности, да вкше нико не мисли да за Одбор каже да је лев:гчарско прелузеће. Сарадња измећу Одбора ПСОК и Чечословачког сту'дентског удружеи»а за Д. Н. има то преимућство што

ово последње удружеше нема политички карактер и има иного више могућности да сложи претстаанике разних политичких организација, него кад би оно било удружен>е са крутнм правилима чија би примена ствграла неЛтремхтивс тешкоће. На тај начин чланови Одбора могу да учествују као пс оматрачи а кад хт еднј могу без икаквих формалности да постану активни чланови. Најважнији задатак Одбора састоји се у томе да привуче на сарадњу што већи број оиладннских организаццја и то било као актиане чланове било као пссматраче.

Може се рећи, да захваљујући овакој форми организовзња, Одбор данас најпотпуније гретставл>а омладину Републике, јер броји претставнике најразличитјих пслитичких партија и организапија без политичког обележја. Земљорадиичка републиканска омладина је најзажнија орггнизација у самом Одбору (ова партија припада центруиу и броји 140.000 чланова). Затим долас-и читав низ сргаиизација све до комуТреба још додати да није само чехословачка омладина сакупљена у Одбору, већ у њему учествује и омладина на.родних мањина, Немзца, Мађара и Руса. То је у прнмени сарадња народа којиулазе у састав Републике.

До сада је Чехословачки одбор предузео више подухвата који га стављају у ред најактивнијих чланова целокупног покрета СОК. Почетком прошле године Одбор је сазвао у Молдавнји, немачком делу ксиференцију својих чланова, претставника чехосчовачке, немачке и мађарске омладине. Од тада је Студентско удружвње приредило две чешко-немачке вечери. Одбор је поред тога, месеца ацрила, позвао 22 ка британске омладине, ксји су дошлн да виде колико имз истине у тврђењима немачке пропаганде противу Чехословачке. За време Конгреса међународне уиије удружења за Д Н. у Братислави, Одбор је сазвао скушптину којој је присустеовгла и ВеПДу бсћПбз-СоШпб секретсрица ПСОК Овај скуп је решио да организује фебруара 1939 конференцију омладинс* Цеитралне Европе, било у Бечу било у Чешкој. Одбор је најзад послао јаку делегацију у Међународни логор у Курневу и на Светски омладински дан ко>и је одржан 16 авп ста у Париау. Будућа конференција омладине Центрзлне Европе ииа у виду да на прво место истакне важност сарадње омладине из Југсславије и Чехословачке. Омладина ових земаља, које су душевно и политички врло блиске, није до сада нажалост и.ма1а прилике да ближе сарађује. За највеће добро оккх двеју савезничких и братских зеиаља, Бесградски одбор светског оидадинског конгрега и Чехословачки национални одбор треба да дођу у што тешњу везу и гиие допринесу сарадњи омладине Дунавског базена, сарадњи која сада почиње да се остварује и која јс у интересу свих држава Централне Европе. За сигурност Мале Антанте југословенска и чехословачка омладина треба боље да се упознају и посталу стуб демократије, која је нагсигуриије јемство за светски Мир.

Др. Јал М. Вегер

секретар Чехословачког сгудентског удружења за Д. Н

О МААДИНО ујсдини саоје снаге у бор» би за Мир, за светлију н бол&у будућност.

Др. Јан М. Вегер

Успомена на посету Г. ИВОНА ДЕЛБОСА

Приликои посете фраицуског министра г. Ивона Делбоса Београду, Одбор студентских удружења за мир узео је видног учешћа у организовању дочека изасланика Француске републике, и на тај начин испољио симпатије и велику љубав наших студената према фракцуском народу. Као захвалнсст на ове изразе љубави и верности наших студената према Француској, француски посланик у Бесграду г. Рејмон Брижер поклонио је студентима спомен-медаљу на чијој је полеђини дао да се угравира: >Одбору студентских удружења за Мир за успомену на посету Њ. Е, Г. Ивона Делбоса Југославији, 12—14 децембар 1937«. Уз ову медаљу француски министар у Београду упутио је Одбору следеће писмо: Гос Јодине претсед < иче,

Мисмио с ам да Ае вам бигш пријатно да сачувате успошену на посету коју /е г. Ивон Делбос учинио Београду и којом је приликом ваш Одбор приредио сјајну Академију, чији значај и важност, /а вас у то увсравач, дубоко дирнуло све мојс сународнике. Ја сам у то) намери дао да се за Ваш одбор изгравира Iедна комеморативна медаља, коју Леге примити када н ово пшсмо. Примите, господине претседниче, уверење мог одличног поштовања.

На сву ретку и велкку пажњу фракиуског пссланика г. Брижера, студентски мировни одбор захвалио се је следећим писмом :

Господине иипистре.

Са осећањеш дубоке захвалностн и радости Одбор студентских удружења за Мир ж сви студенти београдског Универзитета, су прииили коиеиоративну медаљу, коју сте дали да се угравира за наш Одбор. За нас, посже незаборавних дана, које смо сви преживели за време боравка г. Ивона

Делбоса у Беогаду, ова медаља значи да Француска република, њсн народ и њена омладина дапас знају, да имају искрене и непоколсбљиве пријатеље у народу и омладини иаше земље. Манифестације које су се одигравалб сваког момснта приликом проласка г. Делбоса, и, најзад, ова медаља, коју сте нам са љубазношћу послали, јесу живи докази нашсг пријатељства, тако потребног у тешким данима у којима живимо, за наше земље и за светски Мир.

Ми Вам изражавамо још једном, Г осподине Министре, нашу вољу да останемо увек на страни велике Француске, Француске,

демократије п Мира, културе ш човечности, на страни њеног народа и њене омладине. Захваљујући Вам се лично на великош доказу пријатељства које иаш Ви сведочите, ми се надамо, Господине Министре, да за време Вашега боравка у Београду, које ми желимо да буде дуго ш плодно да ћемо имати још

прилике да радимо заједно за добро ствари, које наи је драга: за зближење, сваким данош све јачим и стварнијим, међу нашим народима и њиховим омладинама, за Мир и Нешредак џ свету.

Примите, Г осподине Министре, изразе нашег дубоког поштовања

ОДБОР СТУДЕНТСКИХ УДРУЖЕЊА ЗА МИР '

Исто тако г. Брижер је посла* медаљу и Удружењу студената зв француоки јеаик и књижевност, које је лда дгна пре доласка Делбоса у Београд органиаовало на Уннверзитету вече Фргнцуске културс.

ПрстссЈништво свсћане Акадсмије, одржане 12 децембра. приређсне у част доласка француског иинистра г. Ивона Делбоса

Основана је Омладинска секција Југословенско-чохословачке лиге

Крајем прошлога месецв одржана је оснивчка скупштина Омладинске секције југословенско-чехословачке лиге. Скупшгину је отворио Бранко Путник ст. тех., који је поднео извештај припремног одбора и прочитао правила. После живе дискусије, која је трајала један сат, правила с у примљена па се је приступило бирању управе. Псшто је управа примљена акламацијом, Милован Матић, ст. права изнео је у кратким цртама будући рад ове секције. Поред великог броја студената били су присутни и изасланик чехословачког посланика г. Др, Јосип Кеблер, аташе за штампу, кога су сви присутни топло поздравила и претставници Лигс гг. др. Коломан, др. Б. Милетић и др. Вигеле. Са скупштиче су упућени поздравни телеграми: Претседнику Чехословачке републике г. др. Едуарду Бенешу, претседнику чехословачке владе г. др. Милану Хоџи, Министру спољних послова г. др. Камлу Крофти и Чехословачко - југословенској лиги у Прагу. Читање поздравних телеграма пропраћено је дуготрајним и спонтаним клицањем Чехословачкој и претседнику г. др. Бенешу. После двочасовног рада скупШтина је била закључена.

Број 10-11

СIIДЕНГ

9