Student

Првомајско такмичење наших друштава

У аналу иредконгреоаог таасмичења Народне омладане Србвјв и првомајошг такмичен>а сва фжжулту.рна друштва у зомљи преузнмају обанезс. Наше фиок.улту рно друштво „Црвеиа звеода“ добило је од оиедшсалноа' фикжултурног друштва ..Борад“ ш Чачка нисмо следеће садржнне: Дтшчт другови Униђајући ве (иш значај првог шнтреоа фишултурног савеза Југослапкје, опоеекност његоввл одлука, вредноот донешоких закључака, мн, фичжулт>’:рннцн оиндшсалнот фиокултурног друштва ..Бо-I>ац“ из Чачна, одржлли омх> 16 фебруара 1947 годане конференцију на ко,јој омо дно уто.вали о првом контресу ко.ји јо пред цео фиотсултурн-и покрет Јуаославдје поставио велике и зиачајне задатке- Истовремемо омо за.кључили да те задатке не можамо попхуио сатровести у дело кроз старе организационе облике и форме рада. Зато омо донеши одлуку да поимвмо на оебе обавезе хсоје ћемо швригити до првот ма.ја- Тиме ћемо се укључити у свенаро.дно првомајско такмнчење и доогринећемо на фикжултурном пољу и розвнјању фжжултуре у ш-шем граду. Уједао ми тиме поздрављамо одлуку тгрвог оахеталка Главног одбора фпокултурног савеза Орбије који је указао пут овима напшм органнзацијама у Србији за рвгоавање задатака постављензих иа коигресу фискултурног савеза Југославије." На својој конфвреицијн 500 фискултуротика Чачжа проузоло јв вш обавеза кк>.је ће иопушгги до првог ма;ја. ..Примајући обавезе ови наши чланови изразил« су жељу да вама. драш другови, заlкажу та!кмнчење које би трајало до 1 маја 1947 годше- Мн желнмо да ово хгаше другаlроко такмичење допринесе не само ново-м полету н раду на остваривању напгих задатака. него да истовремено буде и .још Један допринос нагаем међусобном зблгижењу н сарадњн.“ Нашв друпгтво ..Црвсна звезда“ послтало је одговор друговчма фискултурнишгма пз Чачка и прпмило понуђено та.кмнчење нзражавајући жељу да се измеђУнашвг друштва н ФД „Бора.ц“ из Чачка успостави што твшњи кгштакт а да он не буде само на папиру већ да се што јаче пспољи у узаја/мном помагању и измешивању искуства у раду. С обакром да је наше друштво узвло обавезе које треба да испуни до 1 априла то ће, укл.учујући се у првома.јско такмlичење, узеги нове обаввзе које ће да кс.тгупи до 1 мага 1947 годнне.

Огранак Медицинског факултета испуњава обавезе

Пт>во масовно тклгичеље у оадм I мушке гимназlије иавео је схгранак Медицинскlo(г факулгега. Иокуство нз такмичеља нрошлскг меоеца нрилично је иоварлшћеаш. Оргааивацију је извео ограшак Медициноког факултеФа. Такмичење је обављено у простим вежбама нз I групе. Тзкмјичио се 81 друт и другарица. Иопукило је обавезу 69, а пало 12. Огранак Медицинског факултегз обавезао се да ће извести на такмичење 120 такмичара, који ће положити испит из простих вежби. Међутим, на такмичење је изашао 81 такмичар. Разлог за овако велики недолазак је слаба организација на I години. Огранак треба да се позабави питањем боље организације на I години у погледу испуњавања датих сбавеза. У томе може да им псслужи за пример II година иоја је скоро стопроцентно изашла на такмичење. Тако су они од 54 пријављених такмичара извели 53.

Што се тичс оргаивзацдје такмичен>а може ое рећи да .ј« огранак ио пунио с®ој задатак. Оудија је било довољно, а све остало јв било тако уређвно да је такмнчење обављеио у рекордно кратком времеиу, за Ц часаПоред дисциплине појединих другова која јз овога пута дошла до пуног изражаја, успех овога такмичења умањили су многи другови који су на такмичење дошли без иједног претходног тренинга. Таквм су другови Гојковић Шпиро, Алексић Душан. Попов Миливоје, Балазовчћ Александар, Поповић Сава и др. Поменути другови су учили вежбу иепссредно пред почетак. Али за овакво схватањв нлсу са-мо ОНIИ к.рнви. Њнхови фискултурни руководиоци сноое највећи део одгсворност и. Тренер и руковОдилац ннсу смели такве другове да нусте на такмнчењеНека нам ово такмичење служи за пример.

Куреев

Првко сжрје футбалоке секцлје, наше друштво организовало је курс за футбалске руководиоце на свима факултетима Београдског униврезитета. Овај курс одржава се два пута недељно, а посећује га око 30 студената. Будући руководиоци футбалских секција факултета, поред тога што ће добити најпотребније теориско знање, биће и практично упућени. На овом течају курсисти слушају: историјат футбала, системе футбалске игре, о исхрани футбалера, правила футбалске игре, правила и правилнике Фискултурног савеза Југославнјв и о организацији огранака на факултетима. Овај течај трајаће месец дана, а одржава се у дому „Црвене звезде". „Црвена звезда", поред тога што ће створити кадар руководилаца фут балских секција на факултетима, припремила је други кур2, који треба да почне првих дапа марта. Овај курс биће за футбалске судкје. Поред слушалаца који учествују на течају за футбалске руководноце, узеће учешћа и други студенти. Може се очекивати да ће курс за футбалске судије посећивати и-змеђу 40 до 50 слушалаца. КУрс ће трајати месец даса, а одмах затим одржаће се испити за футбалске судије.

»Црвена Звезда « организовала курс за фуШбалске руководиоце

Тако ће наше друштво иружити прву већу групу нови руководилаца футбалских секција п футбалских судија. На овај начин она ће, нарочито до-принети побољшању кадра футбалских судија.

Курс за пливачке руководиоце

Ради тога наша пливачка -гекција организује међуфакултетско такмичење, које ће се одржати средином марта. Ово такмичење ;е интерногкарактера и одржава се ради формирања најбољих екипа појединих факултета за претстојеће Универзитетско првенство које се одржава крајем марта месепаЗбог тога потребно је да сваки иливачки актив по факултетима одржи неколико тренинга у баеену „Крсмановић". Услови тренинга *зу у последње време знатно побољшани у базену. Карта стаје 6 динара и сваки референт може добитн потребну количину карата у просторијама пливачке секције „Црвене звезде" на Малом Калемегдану. Да би се шире масе наше омладине упознаде са развојем плпвачког спорта, његове правилне примене и користи које из њега проистичу, наша пливачка секција организује кратак курс за све активне пливаче друштва и огранака па факултетима. Курс ће се састојати из четири теориска и два практична предавања, пројектована кратким филмом.

Фискултура и спорт

ТАКМИЧАРИ „ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ" ИСПУЊАВАЈУ НОРМЕ ЗА ЗНАЧКУ ФИСКУЛТУРНИКА

Постићи и поестићи ноому је основни задатак сваког такмнчаоа за значку Фискултурника. 23 фебруар. Простор око «Царе_ ве ћуприје« добио је данас нарочито лепу слику. Млади такмичааи са свих страна Београда дошли су да полажу норму: пешачење по грубом терену. Скијање се заменило пешачењем. јер се снег последњих дана нагло топи. Поред старијих такмичара. могу се видети и пионири. Они остављају најлепши утисак. Равговор прекадан звучним осмехом, мало шале и гурања, то је атмосфера V ко_ јо.ј се они лако сналазе. Дошли су и они да дају свој удео V овом фис_ културном такмичењу. Фискултуру много воле и за њу увек нађу слободног воемена Поред »Црвене звезде« има так. мичапа и из других фискултурних друштва. школа и реона. али на.l- боој ,је из нашег друштва. Ве. ћину од тога броја чине студенти наших факултета. Они поистижу V групама. са песмом. насмејани и весели. Брзо су се помешали са рад ницима и сељацима. »Брчко —Бановнћи«. није пруга цела. Г ради-градићемо ми до Сарајева«. То је песма такмичара, која их још више збија у чврсту и неоаски. диву целину. Пиштаљка прекида све. Чују се гласови команде: »Подмладак овамо, бронзаад тамо, другови овде. другарице тамо«... све се ово врло брзо одвијало и команде су се одмах извршавале. Ипак морамо нагласити да 1е У погледу окупљања. организације и дисциплине. најбољи Економскц факултет. Другови из руководства »ЗРЕН«_а. обавестили су о дану и месту такмичења неколико Дана ра_ није сваког такмичара свога факултета. тако да је број учесника у овом такмичењу био већи од мз ког другог факултета. Они су успе. ли да у свакој фискултурној Дисциплини постигну најбоље резултате По броју такмичара, иза Економског долази Филозофски факултег. Он је дао 38 такмичара и такмичар. ки. Њих 17 се такмичи за сребрну значку, а остали за бронззну. Код другова медицинара недостаје дисциплине. што је основно за сваког фискултурнмка. Он је дзо 37 такмичара од којих 16 другарица. код којих постоји велики инте_ рес за фискултуру. Само на томе не треба стати. већ спровести шго живљи пропагандни рад мећу осталнма. како би успех био задовољз. вајући. Технички факултет је подбацио Од великог броја при.јављених за ЗРЕН дошло је њих 24. Правни факултет, ма ла »е био на време обавештен. није успео да пошаље одговарајући бро! такмичара.

С друге стране, организатори так мичења на терену, нису предвидели на.јосновније техничке потребе. Класифицирање по групама доста добро је спроведено. Што се тиче самог поласка. другови из руковод. ства нису такмичаое упутили на време. Другови који су требали да предводе групе, нису пронаћени. На тражење ко ће предводити ДРУгове-такмичаре за бронзану значку, нико се тгије јавио. док се за другарице јавило неколико. У току самог такмичења грешком руководиоца такмичења, поједине групе су се помешале и ишле без икаквог плана. Организацији мерења времена и благовременог саопштаваша по_ етигнутих резутата, треба посветити већу пажњу. Убудуће сама организација на терену треба ла буде боља. одвијање такмичења да иде што брже, тако да другови такмичари могу са успехом полагати норме. Поповић Радивоје ст. прва

Такмичење у брзом пешачењу студената Пољоприврведношумарског факултета

Данас је у Земуну одржано такмнчење за значку фискултурника у брзом пешачењу, на коме су учествовали, поред средњошколзке омладине и наше Армије, и студенти Пољопривредно шумарског факулте. та. На старт је изашло 137 студената такмичара. На програму је било брзо пешачење, за другове на стази од 10 километара, а за другарице на 5 километара. Време је бФпо врло лепо, али услед топљења сиега сама стаза је била блатњава и тешка, тако да већина учесннка у такмичењу није могла изразити овоје техничке способности. Иако је такмичење веома слабо органн-зовано, резултати су задовоља. вајући. На стази од 10 километара од 88 другова ирви је стнгао Росић Милан (бр. 99); за њим Марић Мнодраг (бр. 54), а неколико мпнута доцније Белевски Димигрије (бр. 2). Од 49 другарица студенткиња, које су имале стазу дугу 5 кплометара, ирва је стигла на ииљ Филиповић Олга (бр. 124), која је стазу прешла за 35 минута и 10 сек. За њом су редом стизале Суботић Милева (бр. 116), Мајсторовић Миланка (бр. 118), Ћирић Невенка (бр. 100) и остале. Приређивачки одбор иије озбиљно схватио овоју дужност ириликом свог такмичења, па би убудуће гребало да обрати мало више пажње и труда и да испуни све ирописе такмичење за време. Михајло С. Јзнковић, ст. агрономије

Референтима лакоатлетских секција на факултетима

Лакоатлетзка секција „Црвене звезде“ треба да У најкраћем времену формира прву лакоатлетску екипу која ће моћп достојно заступатн наше друштво у наступајућој сезони. У веан с тим, позивају се референти лакоатлетских секција на факултетима да учине следеће: 1. Да од чланова секције одаберу 3 —6 другова и з—6 другарица који су било у 1945 било у 1946 години наступали на каквом лакоаглетском

такмичењу и на њему постптли извесне резултате, и да одабране другове и другарнце пошаљу у понедељак 3 марта или у среду 5 марта у 17,40 часова у салу Инстдтута за фискултуру (Делиградска улица), где ће се јавити референту секције за рад по факултетпма, другу Влади Букићу, студ. агрономије. Референти треба да проконтролишу да ли су одабрани другови стигли у одређено време на тренинг. . 2. Одабрани другови тренираће у току месеца марта у сали Института. Они са собом треба да понесу гаћице и (уколико имају) патике. Ако лакоатлетс-ка секција неког огранка има у економату патике, нека их стави на расположење овим друговима и другарнцама. Упозоравају -зе референти огранка да је ово врло важно и да одабирању морају поклонити велику пажњу, јер ће наше друштво само на тај начин моћи да комплетира своју прву екипу, која је сада појачана и неким нашим позпатим лакоатлетичарнма, као што су наши најбољи скакачи Вуковпћ, Живковић, затнм Јев. товић (другп у држави у бацању кугле). Терзић (други на Балкану у троскоку) и др. Сва обавештења референти могу добити на теле(Јк)н 44-204 од 12,30 ДО 13,30 час Ова ОД друга Адамовића.

СТРЕЉАЧКИ КУРС НА ВЕТЕРИНАРСКОМ ФАКУЛТЕТУ

Ових дана отпочео ;е на Ветеринарском факултету стрељачки курс, који пооећују око 35 друтова и другарица. Курс има за циљ да се на њему што већи број другова и другарица упозна са основпнм зпањем из теорије гађања и руковања пушком, како би се оспозобили да на пролеће, учествују на такмнчењима, руководе практично стрељачким групама и помогну на Омлалинској прузи при организацији стрељачке и војне обуке. Ч. Т.

Екипно финале у шаху игра се сутра

Финално екипно првенство ФНРЈ у шаху одложено је за 1 и 2 март умеото 22 и 23 фебруара, због временских сметњи. Тако ћемо имати прилике да присуствујемо почетку велике борбе коју ће водитн екипе ЦДЈА „Партизана" и „Црвене звезде“, „Младозти" из Загреба и „Слоге“ из Новог Сада. Фаворит за оовајање титуле првака је несумњиво екипа ЦДЈА „Партизана" која у своме саставу има три наша мајстора: кап. Марковића Божића и Милића и мајсторског кандидата кап. Шашку, затим одличне прворазредне играче Д. Ђају, прошлогодишњег првака „Црвене звезде“, Срећка Недељковића, који је тако успешно играо на прошлогодишњем источном полуфиналу, Б. Грубера и С. Петровића, младих играча, одличннх познаваоца шаховске теорије. Други конкурент за прво место је екипа ООФД „Црвене звезде“, првака НР Србије, која је јесенас два пута успела да победи „Партизана“, али је сада ослабљена одласком Ђајв, који је опет појачао „Партизан". У случају да назтуни за „Црвену звезду“ и мајстор Василије Томовнћ, њене шансе би биле мпого повећане, пошто би ма.јсторски кандидати Симоновић, Јаношевић, Андрић и Радојчић успешно могли прихватити борбу са мајсторпма, а доње плоче, на којима ће играти Трајковић и двојица прворазредних играча су приближно једнаке. „Слога“ из Новог Сада има можда најуједначениЈу екипу и ако наступи комплетна задаће многе бриге фаворитима. Са М. Рајковнћем, мајсторима Кулжинским и Авировићем на челу, Новосађанима ће моћи да припадне и првенство, само ако за задн>им плочама буду имали добре борде. Екипа ОСФД „Младости" из Загреба биће „тврд орах“ својим противницима, али за освајање првог места вероватно де долази у обзир, што не значн да су изненађења јг> кључена. Утакмице се игра.ју у просторијама Централног шаховског дома, Теразије 4, на спрату, у суботу н недељу пре и по подне.

Првенствени турнир ОСФД „Црвене звезде“

У уторак 25 о. м. отпоч&о је ггрвенствени турнир „Црввне звезде“, на коме учествују најбоље пла/Сирани пграчи са првенства Универзитета, са прегфиналног и омладинског турнира и мајсторскп кандидати Ан. ДРпћ, Јаношевић и Симоновић, затдм Радојчић и Ђаја, прошлогодишњи првак, као гсст. Турнир се игра у просторијама Централног шаховског дома уторком, чегвртком и недељом у 17 ' часова, Ток партија приказиваће се на зидннм демонстрационим новинама.

ЗАВРШЕНО ПРВЕНСТВО УНИВЕРЗИТЕТА

После тродкевпих напорних бор, би за шесдесетчетнри поља. завошен је турнир за првенстзо Београдског универзитета заслужном победом Вујошевића, студента тех_ ннке, који је показао најсолиднију игру. Друго место заузео је такоће сгудент технике Зафировић, тако да су се обојица пласирали на Финални турнио ОСФД >Црвене звезде«. Распоред осталих игара био је следећи: Премда је имао да се бори са многим тешкоћама. као што је нз поимер недостатак просторија и шаховских часовника, залагањем са мих учесннка турнио је протекао V потпуном реду. Само је број одло_ жених партиј,а могао бити мањи. Показало се да на Универзитету располажемо одличним кадром мла_ ћих играча. којима недостаје једнно искуство и донекле знање шахоз ске теорије што ће се постићи учествовањем на претстојећим турннрима ОСФД »Црвене звезде«. као и активним радом V нашој шаховској секцији. Турнир показује и тоиумф такмичара којима Је нарочито успео финиш. Турнир је организовала шах-секција ОСФД >Цр вене звезде«.

СТРАНА 8

Одговорни уредиик: Влада Митровић, студент права. Уредништво и админнстрадија: Берград, Булевар Црвене армије 6р. 73, Технички факултет, телефон 41-602. ШтампаЈша Издаванко-штампарског предузећа „Рад“ Београд,. Скадарска улида 33 _

ННРОДНН СТУПЕНТ