Student

Belo roblje ponovo na dnevnom redu

Deset hiljada francuskih devojaka nestaje svake godiine iz JB'rancuske a da policija nije u stanju da objasni nl šta se s njima desilo, ni kuđa su otišle. Ovi nestanci ®u međutim javna Ifcjna. Dck novine zabeleže ili ne žabeleže jedan takav nestanak, putnica bez pasoša putuje ilegal no nekim od brodova iz Marselja prema Južnoj Amcrioi 1 možda razmišlja, kad je pošteđena od monarskih grubošti, o svom bednom položaju. Kad stigne u jedan od gradova Južne Amerike c*na će neminovno postatl najbez obzirnije izrabljivana prostitutka. Ove istorijp su uglavnom stereotinpe. Glavne ličnosti su mlađe i lepe devojke sa Pariskih bulevara kojima je lepota jedino sredstvo da dođu do hleba. Povod za putovanje ргеко гаста je ili oglas u novinama, u kome se govori jedino o prijatnom prekomorskom putovanju i 0 mestu sekretarice, ili Ijubavna romansa sa ,lepim mladićem širokih ramena koji pripada taj noj bandi za izvci belog rcblja. Policija je uspela da rasturi jednu od najvećih bandi ove vrste 1 ova akcija je pre nekoliko godina punila stupce štampe senzacionalnim reportažama. Uprkos tome ~izvoz“ nije opao, štc» pokazuje 1 cifra od deset hiljad koja važi za prošlu godinu, Glavne bande mraćnih tipova su nestale ali su njihovi ogranci i dalje aktivni u drugim predgrađima i lokalima. Nedeljn! listovi nisu prestaii da dcnose biografije po neke Lane Tarner ili Rite Hejvort koje su od ulićnih devojake nostale slavne glumice pod ovim ili onim fudesno srećnim okolnostima. ~Zašto ne bih i ja:“ misli mala Grizeta dok ćeka svog sinoćnjeg žana đa je i većeras izve«de u bar. Zašto ne sesti na brod koji joj on prcdlaže 1. . .

Kraj se zna. Zato su Francuzi pređuzeli -ronalaženje nekog efikasnijeg sresdtva tamo gde je policija ostala nemoćna protiv ove nečovefine delatnosti. Jedna žena, pc'slanik Narodne skupštine. podnela je u Skupštini predlog o osnivanju savetovališta u kojima bi devojke bez zanimanja đobile obavcštenje o tome šta im preti i savet kako da se zaštite. Da li će akcija koja bi bila pokrcnuta sa najvišeg mesta eventualno uroditi plođom ili će i cve godine bifi u Francusko.i deset hiIjada grizeta i midineta manje, osteje otvoreno pitanje.

CUDNA MOOA

Pupoljak ruže koji se vidi prilepljen na licu ove mlade glumice, pretstavlja najooviji holivudski »prooa.lazak« na polju eetetike 1 zavođenja. ’ ■■ I ako još nije uzelo шаha, svi su izgledi da če ovo novo zavodničko sredstvo übrzo preplaviti Holivud. Anita Ekverb (na slici), inače Sveđanka i buduća supruga Antoni StMa, među prvima je koje lansira ovaj P’.odukt bujne ženske шšte koji po svojj prilici treb da zatneni veštački mladež. ZANIMLJIVOSTI

LJudi sn n Evropi dugo noeili ravne cipcle. Prve Stikle javilc eu ee tek u XVII veku. Žene eu ih veoma rado prihvatile i lako »e na njih privikle, jer one nisu prela/ile visinu od 2,5 eantimetra. Po boji te prve cipele ea potpeticama, razlikovale eu se od današnjih cipela. Naroi'ite an bile moderne crvene cipele aa Žotlm I crne ea crvenim potpeticama.

Lenolin. masnoća koja se теоma mnogo upotrcbljava, dobija se iz vunc ovaca. ♦ * • Pripadnici iindiskog plemena Anđar, koje živi u okolini Bombaja, z.n<aju samo za jedno božanstvo: svoj lik u ogledailu Ш na mimoj površini vode.

KO BI REKAO

... da sc utakmice mogu zakazati t čikanjcm. U llstu Aberdinskih studenata Godi, izišla Jc pod naslovom »Cikaojp« objava sledećeg sadržaja: Mi studenti prve godine medicine, tvrdimo da smo u sportu najbolja godina na celom Univerzltetu. Ko ovo osporava spremni smo da mn se suprostavimo п svim sportskim discipllnama kada to zaželi.

CROSSWORD PUZZLE

• Naponiena; počev od ovog broja, „Student” će povremeno donositi ukrštene reči, ćija će rešenja bitl na Engkeskom jez»iku. Hadi lakšeg snalaženja definicije će se Stampati na Srpskom jeziku. ACROSS: 1. Ravan, otvorltl, 2. šuma, S. Usamljen, 4. Такс, 5. Jedna planeta, zaliv, pljaćkati, 6. Culo sluha, Ijubimac, ispuetttl. 7. Мега *a dužinu, većnost, 8. Вгој, 9. Seme, klica, 10. Inicljali amerićkog pisca („Amerićka tiagedija"). DOWN: 1. Lićna zamemica, 2. Pena, 3. Inostrani metalni novac, 4. Zajarn, znak sabiranja, Б. Vrsta, jedan koristen insekt, sresti (aorist), 6 Proe broj, zob' u krevetu, 7. 6pljunirati, uhoditl, delo, 8. Strah, 9. Podne, 10. Taćka kljućanja (skrafi.)

ХЈУ ПЕНТАКОСТ

ЦРВЕНИ ЖИГ

(5) РОМАН Y НАСТАВЦИМА

да, кестао је. Мене Је забрињавало, што је Чарли сам с шим, па сам га позвала. Ии ко се ниЈе одазвао. Тако сам дошла овамо и откл.учала стан вашим оомоћним кл>учевима. Jloni де замолио Чарлида да му донесе нешто из купатила: онда га Је тамо закључао и побегао. Брзо, Елен погледаЈте у дес ну горњу фијоку мог писаћег стола. Тамо би морао да буде пиштојб, Немз га. после неког вре »еиа слврати Елен. Проклети лудак! впкну Лари огорчено. СлушаЈте. Лари. Чим сам лриметила шта се десмло, noзвала сам АдриЈана телефоном и опоменула га. Наредила сам онда ЧарлиЈу ла одс пред зграду у коЈој Је АдлиЈанова радња и да чека. Ако се Лон тамо појави. Чарли Ue га ухватити. То ми Је прво пало на памет. Требало би да лоћете овамо и ла чекате на Чар. лија. А госпођица Уорп? Мислиће да сам Је заборавио. Ако у канцслариДи никогч не нађе, потражиће вас овде. Лари стиже кући после десетак минута. Одмах Де пришао свом писаћем столу и отворио фијоку у којој Је некада био Лонов пиштољ. Заиста, оружја више није било ту. Мало пре вашег доласка, рече Елен, јављао се Чарли. Лон Још пиЈе лолазио у Аријапову радњу. Добро што ми нисте рекли до тек сутра ујутру, викао ,1е лари. Ако иорамо да једсмо једимо одмах. Док се Елеп бавилз у кухиИ.И. Лари је немирно шеткао по соби. Нашао саи пеколико по< вих чланова за клуб АДРмЈанових противиика, довикг.уо Елени кроз отзорена врата. Кога то? Неког човска који се зове Стивенс и кога Је АдрпЈан темељно намагарчио. Па онда Изру Лукмана шта кажеге Лон Још није долазио у АдпмЈан учинно Лукману нажао. али знам да га Лукмзк баш ни мало не воли. lla Вашсм месгу не бих се петљала у целу ту ствар. Ако нађемо Лона. требало би да га сместите у неки запод за лечење алкохоличара, а А.триЈана na оставитс да буде АдриЈан. Ви нисте Дђтектип. Лари. Ако госпођица Уорн жели да скупи доказни материјал против Лдријаиа, нека се обрати некомс коме је то посао. Телефон Је зазвопмо усред вечсре. Лари скочи. Била ]е то Луси. Глас ЈоЈ Је бчо необичам, алм Лари је мислио да Је то због љутње ма њега. Жао ми Је што се нисмо лашли. објашњг.пао Је журно. Морате да знате. .. Господине Сторм. молим Вас пустите ме да Ја говорим, прекиде га она. ЛариЈу се чикило да Је тешко дисала. Говорим из Јавне говорнице у улици Насау 53. Хоћете ли залаитити? Да знаи где Је то. Уосталои, баш саи велики простак. Ви, дакле, Још увек чекате... Чујте... НемоЈте се уплаnniTH, Луси Је за тренутак и> дао глас. Адријан . .. АдриЈан Је мртав! , За име божје! викну Лари па покри слушалмцу ру«ом и дошапму Елени; Лон Је извршио што Је каумио! Можете лм одмах доћи овамо? питала Је Луси. Иаравно, долазим одмах, уверавао Ју Је Лари. Али, бо-

ље би било да се не уплићсто у тај случаЈ, госпођице Уори. Али Ја сам се већ уплела, одговори она дрхћући и Лари Јс чуо како је почела да Јеца. Луси! викну он збуњеио. Дођите одмах, молим Вас! Јесу ли већ ухапсили Лона? питала Је Елен ЛариЈа када Је спустио слушалицу. Не. не знам. Она мн Је рекла само да Је АдриЈан мртав, уби Јен и да Је она упетљана У случаЈ. Лари, мислите ли да.. . да Је то била она? забога, не! Лари се већ био обукло. Откуд то знате? Мора да Је то Лон учинио. А Ја сносим Кривицу за то. Морао сам да пазим иа њега. Лари Је тек тада приметио Да се и Елен спремила да изађе. куда ћете ви? питао ЈУ Jf. Идем с Вама, Лари, рече она мирно. Не мешаЈте се, опомену Је Лари. Већ се доста људи уплело у ту ствар. Идем да потражнм Чарлија, објасни она. Морам да га одведем одандс пре пего што и оп упадне у незгоду. Још јсдном имате право. Ако Је дечак нешто чуо или видео, хтео бих да говорим с њим пре него што га полиција саслуша.

Лари, рече Елен кад су већ били у таксију, зашто ие оставите гоепођицу Уорн да сама изиђе ка крај са својим потсшкоћама? Ви изгледа Још увек верујете да Је она убица, рече Лари смешећи се нестрпл>иво. Сви смо ми у некоЈ вези с тим случаЈем, па ипак ни Ви ни Ја нисмо убили АдриЈана. То са сигурношћу могу да кажем само за себе, рече Елен умесно. Цела улица Насао зна, на пример, да сте увск сматрали АдриЈана разбојником. Покушајте да гледате на ствар очима полици Је. Нема никаквог разлога да се не посумња да сте то учинили, на пример, Ви, тај Стивенс Лукмаи, а нарочито госпођица Уорн. Добро, реците ми какве би Луси имала разлоге да убиЈа АдриЈаиа. Камате од 200.000 долара много су веће од камата од 50.000 долара, утврди Елен Уместо сваког другог одговора, Остатак вожње превалили су ћузећи. Кола су стала пред говорницом коју Је поменула Луси. лари Је изашао, а Елсп Је замолила шофера да је одвезс у бар преко пута Адријапове канцелари Је. Лари уђе у трафику у коЈо} Јо бнла и говорница. Одмах Је спазио Луси како стоји порсд телсфонске кабине на дну лоиала. Била је веома скупо обучена. Када Је опазила Ларија,

бацила Је цигарету ■ пошла му брзо у сусрет. Лице ЈоЈ Je било бледо а усне подрхтавале. Пружила му Је обе руке, а он их Је држао дуго и чврсто. Мислила сам да никада већете доћи. Умирите се, молио Ју Је он. Овде не можемо разговарати н амиру. Пођимо преко пута, тамо Је Један иали бар. Пружио ЈоЈ Је руку и повео Је преко улице. Када су застали да пропусте Јсдан аутомобил, упитао Ју Је врло мирво: Луси, Јесте ли га ви убили? Лари! узвикну она. Нок ти су ЈоЈ се забили у његову мишицу. Нисте? Добро Је онда, Р*че он с умируЈућим осмехом. Хтео сам само да знам колико врсмена имамо за разговор. Сад прво попите нешто, па ми опда све редом испричаЈте. Када су седели за столом Луси Је, сагнувши главу и избегаваЈући Лари Јев поглед, почела преплашено да прича: Било Је ужасно! Ушла ®*м у његову канцелариЈу и... ту Је он лежао... на поду... У челу мала округла рупа... Очи.., су му биле отворене. • • буљиле су у мене. најпрс сам мислила да Је Још жив... Пијте, нудио Ју Је лари. Луси Је тешко гутала, као да јој Је вратне мишиће ухватио грч. Хако, говорио Је Лари благо. Све ми лепо испричаЈте: шта сте хтели код Адријана? Још увек га нп ,• гледала У очи. Око пола шест дошла сам са очсвим каталогом у вашу канцелариЈу, али тамо никог ниЈс било. Мислила сам да he те ви ипак наићи. Че"ала сам око пола сага. ондл ta,>i отишла до једног локала иегде у близини, незнам тачно до кога, и попила Један коктел. Та мо сам остала двадесет минуили пола сата. Онда сам се вра тила мислила сам да сте ви стигли. Било ми Је веома жао што нисте испунили обећање. Мислила сам, наставллла Је она, да сте имали важних разлога али ми Је било непри Јатно Јер сам била у сасвим непознатом делу града. Нисам знала шта да почнем с каталогом и онако узруЈаиа реши ла сам се да потражим АдриЈана. Хтела сам да ra па лицу места оптужим за превару. Би ла је то вероватно глупа замисао, али... Не правдајте се, умиривао Ју је Ларм. Прво сам потражила Адри Јана телефоНом и најавила иу своЈу поссту. Био Је још тамо и рекао да у седам има иеки сдстанак али да могу да дођем у пола осам. ПоЈсла сам нсшто и отишла њему. О... Лари! ПричаЈте даље, рече ЈоЈ Ла ри благо. Лифт ниЈе радио па сам сам се пешице морала попети нц тге' ч слнит. ■ нису би ла закључана и отишла сам право у чсканоицу. Тамо ниЈе било никога. Било Је тихо. Ми слила сам да Је Адријан сам и отворила врата. Застала Је и раширеним очм ма погледала Лари Ја. ... Лежао Је иа поду и... гледао према иени... а на imговом чслу била Је мала окру гла рупа. Сем њега, тамо ниЈе било никога? питао Је Лари. Ни живе душе! Мислила саи да hy да се онесвестим. Очда сам ее. гимоила. пришла сам му и гледала ra. Знала сам да Је мртав... очи су му бнле укочене и стакласте... Лочела Је опет да дрхти. Мир, само ммр. умиривао Ју Је ои. Опазила сам пиштољ na његовом писаћем столу. И... узела сам га у руке и разгле дала. Јеетели имали рукавице? Лусн Је уморно одмахнула главом. (Наставиће се) ,

NAGRADNI KONKURS »STUDENTA«

Druga tri pitanja 4) Koji se srpski književnik, za vreme Prvog svetskog rata, udavio u slatkoj vodi? 5) Ko je prvi pokušao da leteći dospe na Severni pol? 6) Koji je Inđijanac (crvenkožac) bio svetski rekorder u desetoboju? ZA CITAOCE KOJI NISU DOSLI DO PROSLOG BROJA PONAVLJAMO PRVA TRI PITANJA: 1) Kako se zove vladar jeđnog od jugoslovenskih naroda koji se, pr£ cara Dušana, nazvao carem? 2) Koji je POLJAK postao veliki ENGLESKI književnik? Kako glasi njcgovo poljsko a kako njeorovo englcsko ime? 3) U kome je filmu koji se davao u Beogradu poznati engleski glumac Alek Ginis igrao ulogu žene? Odgovore na pitanja treba, pod istim brojevima, napisati i, kada konkurs bude završen, poslati redakciji vajcdno sa svim kuponima. 7 dana u Panzu л. ovaj kupon sa odgovoriМА ISECI I KADA KONKURS IVfAPRAniVI W BUDE ZAVRSEN ZAJEDNO SA 1 ODGOVORIMA 1 KUPONIMA шг л JVT шг ¥Т D C BROJ 2 13 POSALJI NA IVUi* 1\ IJ U 3 ADRESU; ~STUDENT“ BAL„Studenta'* kupon za 4 ■■■ . .■■■■ 5 6

ZABAVA