Šumadinka

u? 04 wm

ЕнглезЂ му да сврхЂ тога признаницу; али Хинезљ узме ову и баци у ватру ct. речма : „КадЂ сте вм , прјатеиго мои, првми путљ у Хину дошли, н самљ омо сирома човекг.; Вм сте ме у раднама моима подпомагали и обогатилисте ме. ДанасЂ се окренуо лисгђ ; Вм сте садЂ у сиротинБи, а н у излишеству." Ово великодуппе смути Енглеза; али ХинезЂ спазивши то рекне му : „БашЂ ако сте у намери, да ми што дате, то васЂ молимђ , даите ми стварв неку за вечитми споменЂ нашегЂ пр1нтелЂства."

ЕнглезЂ му пружи свои сатЂ на дарЂ, а ХинезЂ опетљ нћму да свои еданЂ гвозденБш печатЂ, сђ овммђ речма: „Узмите оваи печатЂ, а самг, га дуго употреблнвао и ohi> е безЂ сваке унутрашнК вредности. Али ако bti у источнои Ннд1и, кудЂ садЂ поћи намеравате, опетЂ у несрећу паднете, то дигните на мое име толико новаца, колико вамЂ одђ потребе буде: утврдите полицу са тимђ гвозденимЂ мечатомЂ, па ћу н новацЂ таи игплатити."

ДОИАћЕ н СТРАНЕ НОВОСТИ.

С Р Б I Н. По гласу „Званичнм Новина" бр. 6. поставлћни су ; г. Милоса†ПротићЂ СтолоначалникЂ Суд. Одћл. за приврем. Секретара Администр. ОдКл. при Кнаж. КанцеларЈи. г. Гавр. ПеришићЂ донкошнб1и АрхиварЂ Попеч. Правосуд!'а за II. Столоначалника при Попеч. Вн. ДКла. — Г. ПетарЂ 1овановићЂ, ПисарЂ Среза СтуденичкогЂ за Протоколисту, Архивара и Регистратора Економичкогђ Одћл. при Поиеч. Вн. Дћла, а на nt.roeo место г. 1ов. ПетровићЂ донкошн. ПисарЂ Начали. Окр. Пожарев. а на овоra мћсто г. ПетарЂ НешићЂ мл. ПисарЂ среза Посавскогђ Окр. ВалћвскогЂ. — г. 1ованЂ Ст. ВелБковићЂ Практ- Попеч. Правосуд. за Канцелисту Апелац. Суда 1. Одћлен1*а.

Т У Р С К А. Лађа „КармелЂ" стигла е са вћстима изђ Цариграда одђ 19. Ннуара. — Последнћ вћсти изђ Крима нвлнго да се кодђ тамошнћ руске воиске нису догодила никаква кретана. Сћверни градићп пакЂ пуцаго на гогкну страну Севастопола, и шта вмше, та е ватра у последнћ доба врло ончала. Заповћсти дакле, да се непрЈателБства прекину као да нису тако безусловне. — Саветованн између странм пос ланика и портини министера о нравама христ1днски нћнм поданика окончана су; нбшвт. е свршетакЂ прославлћнЂ великом^Ј дипломатскомЂ части и забавомЂ. У тммђ конференцјнма nie участвовао праиск1и посланикЂ, но онђ Hie проти†тога ни протестирао. Говори се да ће се конФеренцје о преустроиетву подунавски кнажества опетЂ наставити, чимђ одђ свога правителБСтва flo6ie наставлени и упутств!н, кон е заискао. А наипосле, тако се вели, држаће се особите конФеренцје о томе, да ли ће се дати Европеицмма право, да могу имати непокретна добра у Турскои, будући е г. ТувенелЂ, посланикЂ Францусши пристао на то, да се ово пмтанћ сасвимЂ особено рћши. Порта прима то начело, но зактева по слћдствености, да се хрнстјански поданицм портини са Мусломанима сзсвимђ изравнаго у плаћанго данка, у воиничкомђ нопису и служби, едномЂ речи: у свммђ законима државнммЂ. — Исмаил -паша отишао е у ТрапезунтЂ одкуда ће отићи кђ анадолскои воисцм, кон е садЂ сасвимЂ опремлћна, и са свачимЂ

доволбно снабдћвена. — Немири кои су се догодили у Шумли између Баш-бозука, утишани су." —- Изђ Иде пишу „Монитер"-у : Наиновје вћсти о побуни у провинцш ХапасЂ дв.шш да е воиска султанова беЗЂ одпора и бол прешла nperso Бахара — лин1е. Шер ифђ МутхалебЂ повукао се у Меку, но Hie ни покушавао, да се тако утврди и одржи. Света варошБ Мека налази се опетЂ у рукама турскимЂ.

1» .V < S *f. Изђ Петробурга пишу „Шлезише Цаи тунгу" подђ 22. Лнуара слћдугоће „ЦарЂ е еднимЂ своимђ дневнимЂ указомЂ одђ 20. Внуара, nocTaeio ђенерал-ађутанта , члена државногЂ савћта, ђенерала артилћр1е кндза Горчакова II. на мћсто покоиногђ Фелдмаршала Паскјевића за вр 'овногЂ командаита западне и средсредне воиске, (прва кон се налази у Полбскои, стои подђ особеномЂ управомЂ ђенерала Сумарокова , а друга у К1еву и около Kieea подђ ђенераломЂ ПанготиномЂ) и за намћстника кралћвства полбскогђ са свммђ правама, кон овммђ чиновима припадаго. Новми намћстникЂ но свои ће прилицм скоро отићи на свое опредКлеше , докђ буде наинужднје послове расправјо , и докђ се одђ дугога пута, кои е нћгово и онако одђ трогодишнћ непрекидне воине ако подкопано здравлћ шшђ већма разслабјо , мало поправи. ЦарЂ е далћ зановедјо, да еданЂ одђ онм полкова, кои име покоиногђ Фелдмаршала носе, то име и за убудуће задржи ; а то е 18. ловачк1и полкђ , кои се при обрани Севастопола тако славно одликовао , напроти†пешачкји, драгонскји и xycapcKift полкђ , кои су такође нћгово име носили, добиће свон стара имена : ШирнанЂ, Нова Pycia и Орловт. Само 6. полкова овћковћчили су на таи начинЂ имена руски воисковођа . и то : пређашнБЈи 3. карабинерснш полкђ име Фелдмаршала Барклаи де г ГолЈ-л. еданЂ гренадирск!и полкђ име Суваровлћво, еданЂ ловачкји полкђ име Кутузова СмоленскогЂ, еданЂ пешачкЈи полкђ име ђенерала Дибића Забалканскогђ , а еданЂ ловачкп"! и уланскји полкђ име Черничева. Kao што е познато, добш е полкђ брјанск1и после одб1еногђ гориша на СевастополБ 6. lOHia пр. год. име кнлза јГорчакова, а еданЂ уланскш полкђ име гроФа Ридигера, јкои з6огђ свое воиничке дћлателности и садЂ у наиве-