Šumadinka

* „Н уваженк, «од Ђ цара стои. Ос „м Љ т!и сполтинвиј ва почести излш e цар-b милоств свого и на покоизн8КО , на „ оваи е наименованЋ за царскогЂ ђенеаКОВОГЗ С t>IHc*5 " ^ Н ћутанта остае пзкђ заповМннкБ прве гвардеиске ^оервне бригаде. - Ца р ђ е 17. Лнуара заповедЈо, да се и ђенерала Хрулева , ка<» и Тотлебеново и Василчии - о изрегке на еднои мермернои млочи, и да се ова шкоК0В . nf е ћенералт> посћћавао . на дарЋ и почестнми лама, K° fc > ^ . T o естћ овдашн hMTb константиновомЋ и туспоменљ даде, п ј зискомћ кадетскомЋ корпусу. ђенералЋ е ХрулевЋ изишао шшћ 1826. год. изћ школе , служи дакле већ Ћ пуhw 30. година. Изђ Петерсбурга 16 Инуара пишу "„Конститусшнец си |,дун )ће: Благородство наше престолне вароши давало е за честв кнлза Михаила Горчакова велику частБ у касину, на uoiofi е и вел. кндзћ Михаилв бмо. и при Koio0 су у здравлћ кназа Горчакова, руске славе , царске Фамилје и миру nania.in. ђенерал-ађутантЋ ГотлебенЋ, и кназћ Басилчиковђ добили су орденЋ св. Владимира, кои е наивеће воиничко од.шчје у царству. Првми се бави овде шшђ, а друји отишао е у TaypiH), да стуии подћ команду ђенерала Лидерса. — Изђ Баршаве 26. Ннуара пишу „Шлезише Цтг."-у слћдугоће : Сутра по подне у 1 сатЂ пренешено ће бмти т1 ,ло кназа ПаскЈевића са наивећомЂ свечаности у цркву св. Троице. ОдборЋ , кои е за ту светчаностЕ, опредћленЂ, одредјо е слћдушће церемон1е. Ila челу спровода бшће еданЂ ескадронЋ варшавске зкандармер !е, затимђ he у одћлешнма слћдовати, врховнми шеФЋ полиnie са целимЋ своимђ персоналомЋ, управителЂ вароши са свима членовима варошкогЂ магистрата , трговачка и разнБ! заната депутафн са своимћ барацима , ђаци и учителви авнм заведеша . маршали благородства заедно са депугацшмЂ благородства , грађанскш губернаторЋ варшавскји са свима целимЋ чиновничкимђ персоналомЂ, чиновници камере , банке, поште и проч. и проч , канце-iapia намћстничества, и совћта управителственогЂ, 27. ордена и почестнм знакова поч. ђенерал-Фелдмаршала заедно са маршалскомЂ палицомЂ, певачи, свештенство, затимБ ће доћи мртвачка кола, код ће вући 8. кона, и кое ће 8. шталмаистора водити, и 36 особа у црно обученм , одђ породице кннза варшавскогЂ , нћго†axahifi конб , у црно зав1енЋ , кога ће два шталмаистора водити, врховнвш заповедникЂ воиске, чланови управлагоћегЋ сената, совћтници, ђенерали, конЗ ули, и троа црномЋ 4oioMb покривена кола, една ловачк а компан1а, еданЂ ескадронЋ жандармер1е и една батеPia ахаће артилћрје заклгочаваће спровоДЂ. СпроводЂ ће се кренути одћ кралћвскогЋ дворца, и ићи ће крозЂ краковско предградје. саксонску шнцу и т. д. кћ саборнои цркви св. Троице. ГарнизонЂ BapniaBCKifi бмће на Деснои страни целе лин^е поставлћнтз, а на левои страни оставлћно ће бмти место за публику, коа, као што у по•шцаиномЂ обивленго стои , жели „ вмсокомђ покоинику 'iecTi, оддати."

ФР4НДЈ СКА, У Паризу 27. Лнуара. Министерјалнми совћтЋ држи одђ неколико дана сћднице у Тилћр!ама, у коима свакадЂ самЂ царЋ засћдава и участвуе. — Г. БруновЋ очекуе се овде сутра или ваидалћ до понеделЂника. К.адЂ га е царЂ за пуномоћника изабрао, налазт се онђ у Нћмачкои, гди се и садЂ бави. О нђ ће овде пре гроФа Орлова доћи, кои неможе пре 5. нли 6. Фебруара изђ Петерсбурга приспћти. — Ј)енералЂ .1амармора, као што „МонитерЂ" авла отишао е изђ Париза у КримЂ, да прнми опетЂ команду надЂ сардинскомЂ во Н скомђ. — ђенералЋ ФереВ, командандантЂ едне конаиичке бригаде у Криму , нанменованЂ е за дивизшногћ ђенерала и поврат1о се у Француску. — За воспитателг»ку надеждногЂ потомка цара Наполеона, опредћлена е Маркиза Тирго супруга Францускогђ носланика при Шпан1 >скомЋ двору. — Неколико ђака ,кои су при предаванго проФесора Низара у сали предавана изступлеше чинили, осуђени су гоче, и то неки на месецЂ дана, а неки на 6 месецш затвора.

i; н i .1 м г i; i. U распри излеђу Енглеске и cieepo-американски држава доноси намЂ „ТаимсЂ" слћдугоћш чланакЂ: „Чини се, као да е цела зграда американскогЋ законодатства посрнула, и да е тамо станћ CTBapifa таково, кое 6si отечестволгобивогЋ и разумногЂ грађанина доволбно узнемирити могло, но кое напроти†дрзновеномЂ и лакомисленомЂ државнику наКлепше изгледе отвара. Ако се што томе подобно у енглескомЂ кабинету догађа —• а то се у последнћмЂ веку доиста више пута догодило — онда се можемо тврдо на то ослонити, да ће се здра†разумЂ енглескогЋ народа томе противити, и то сђ успћхомЂ. 6pfa ма како аке бмле кодђ насЂ партае, то се зато опетЂ несастои цело грађанство изђ партаа, него одђ двора наниже до селнка има неброенм лица и уређена, коа су одђ тогђ партаискогЂ духа сасвимђ незавмсима, и коа o партаискимЂ претераностима неће ништа да зна. У Америки пакЂ сасвимЂ е другче. Дружевнми деспотизамЂ принуђава тамо свагда, да се за едну иии за другу страну изасни и да свакЂ свого ролу изиграва, ria макарЂ се та рола неслагала са нћговммђ унутрашнЂимЋ убеђенћмЂ. Неостае дакле нико, кои бм завађене партае помирити и као суд1а нб 1 овђ поавити се могао. Шта више, тамо е редко наћи и безпристрастногЂ гледаоца. И зђ последнћи американски вћCTifi види се, да се президентЂ сћвероамерикански држава такође сасвимЂ прелт у едну одђ ohm партан, на кое е домђ представничества разцеплћнЋ, и да е онђ принуђенЂ, своимђ пр!ател1>има и приврженицмма сваку uoмоћл давати, коа бм потребна бмла за непр'1нтел&ске уммшлне противу Енглеске. Свакш часЋ очекуемо гласЂ, да е нашЂ посланикЂ у Башингтону свое naconie узео. и да се кренуо оданде