Topola

Да Је отме себи смело. Ох да л’ другу већма љуби? Да л’ на другу мисли? Не, не) Ове очи оборене, ОваЈ уздах што се губи Те се с моЈим срцем сљуби, Ови Јади све говоре; „Ради побре све прегори 3 , „Ради побре! Ту смо! Ха ха! НасмеЈа се гњевно цура. „Ради њега све пропаде. Ради њега ти ме оте. Диван ли Је јунак Раде Пун Јунаштва и доброте! Рад њега се родих и Ја Ради Грка лепа остах Рад аЈдука робом постах. То Је дивно, о то прија Ја сам мома најсрећнија ! Ради њега свет се створи Да га служи љуба, дворн ! Љубићу га и Ја; хоћу! Донећу му свет од среће, Грлиће ме дању ноћу, Мирисаће дивно цвеће. Никад тужан бити неће.

Кунем ти се овом ноћи Кунем ти се срећом смрти, Демоновом страшном. моћи Што се сад крај тебе врти г Нећу љубав ни Ја крпти; У пра тако оборена, Уништена, преварена, И ја ћу му верна бити Све рад њега оставити ; Порадуј се само с њпме, Похвали му с’, имаш чиме. К'о фурија ражљућена Нагло оде, да се свети. Дуго јоште слика њена Крај Обрада гњевна лети. Он се крете својој чети. Све сс ближе Турци чују; Хајдуци се узрујаше: Бритке сабље припасују Коњаници узјахаше; У бој Обрад ита с’ њима, Ал се врзу мисли, Јади су му срце стисли. Пред њиме Је свуд ФатиЈла Очима га пламешша Овуд зазорно прати, збори :

лРади њега све прегори. 11

ЧЕТВРТА ПЕСМА

Рујна аора са истока НаЈављуЈе светло лице, Таласи се сиња мора Осмејкују крадимице Лепршају с’ о литице. Осмева се небо плаво Пољубит’ би земљу хтело Као да вели: здраво, здраво! Сунце те се ужелело. Природа се каза така

Али људи то не виде 0 пакдом свак под руку иде, Од јунака од момака Поносита чета лака У бој лети крв да лије, Од сунца јој то милије. Велика се дигла сила Турадије од Кандије, Отан устам.ки опточила Ил да гнне ил добије.

525

О Е 1- А Д