Topola

Tebi samoj svijet tepa I nadieva uz tepanje Imena ti sladka, liepa: Ti si svietu milovanje, Dika, duša i srdašce, Zora, zlato i sunašce. Ti si stidna i srameća, Veselit se ti umiješ, Najsladja je tvoja sreća, U sav grohot ti se smiješ, Za brigu te briga nije, Po srcu ti jed ne rije. U noge se ti uzdaješ, U kolo se hvataš složno, Igre svake igrat haješ Razdraženo, razpoložno, Za igranje brza, hitra, Veselo ti srce titra. A ljubeći ljubiš pravo, Ljubiš vjerno, postojano, Ti se jedna nadaš zdravo I izgledaš pouzdano. Zelje tvoje, želje vruće Gramženje su i čeznuće. Ti se dižeš hametice, Da prkosiš kletoj zlobi. Kad tuguješ nedužnice,

Kamen tvrdi zaplakô bi ; U tvom li se raju smrče, Suze roniš ponajgrče. U kog da se sviet uzdaje, Kada mu je do poleta? Na mladjijeh sviet ostaje, Mlada ljeta nada s vieta. Mladost svako snosi breme, Mladost svagda slavno pleme. Oj mladosti, zelen bore, Zeleniš se svega vieka, A tvoje su kitne gore, Do, livada, bistra rieka; Tvoji sladki ti domjenci, Tvoje pjesme, tvoji vienci. A kad mineš, dobo krasna, Spominjanje najsladje si. Razdragaš nas kadšto za sna, Još nas žacnu tvoji biesi, I pojuri po kostinah Čudna tvoja munjevina. Blago našoj omladini, Ako shvaća, što nam vriedi, Blago miloj otačbini, Kad joj mladež sreći gledi, Kad mladuje i djevuje I mladujuć napreduje. Ivan Trnski.

Domovini. Baš svagda spominjuć te, majko moja, Od boli planem i od nepokoja, I tužno mi je, plakat mi se hoće Rad nesreće ti i rad tudje zloće ; A radujem se ipak posred sjete, Da Hrvat jesam, da sam tvoje diete.

65

Hrvatska Antologija.