Topola

руке: од својих рударских предузећа имала је само штете. Њена организација кредита без сумње је добро дошла великим трговцима; иначе, она је више користила приватним зајмодавцима него народу. Од свега што је Уставобранитељска Влада урадила за развијање саобраћајних средстава, највише вреди уређење пошта и установљење телеграфа; на грађењу путова није се радило доста. На материјалном благостању народа Уставобранитељска Влада није ни приближно радила с оном енергијом с којом је радила на организацији суда, на подизању школа, на стварању бирократије.

У то време, државна власт у опште није била тако организована да је могла успешно радити на материјалном благостању народа. Све што се тицало материјалног благостања било је стављено у надлежност једном министарству, Министарству Унутрашњих Дела. У његову надлежност спадали су и путови, и јавне грађевине, и пошта с телеграфом, и шуме, и занати, и цела пољопривреда: земљорад и сточарство; у прво време, чак и рудници. Ван његове надлежностн остала е само трговина, која је била додељена Министарству Финансија. На свима тим пословима Министарство Унутрашњих Послова радило је поред својих редовних послова, у које је спадала не само полиција и санитет него и војска. Било је савршено немогу~ћно да једно исто министарство ради с успехом на свима тим пословима.

Министарство Унутрашљих Дела, које је добило у своју надлежност тако разноврсне струке, било је, у први мах, лишено потребнога стручног особља. Оно је имало ова стручна одељења: полицајно-економно, санитетско, војно, поштанско, грађевинско. Дакле, економно одељење, које је обухватало целу пољопривреду, није било одвојено за себе; шумарско одељење није постојало никако; за саобраћајна средства, грађевине и поште постојала су два одељења, али она нису била потпуно уређена. Ни једно ни друго одељење није имало свог начелника; поштанско одељење бројало је само једног чиновника; у грађевинском одељењу, сем „неколико недовољних инџинира,“ другог особља није било ; послове та два одељења вршило је особље опште канцеларије, које „том рода раду не саответствује". У једном акту из 1851, Министарство Унутрашњих Дела каже да ће, ако му се не повећа особље, постати само „експедиција књажески решења и уредаба земаљски и стециште полицајни известија, али о побољшању струка, коима

94

УСТАВОБРАНИТЕЉИ И ЊИХОВА ВЛАДА