Topola

противу тога сем да се жали Порти, којаје остала равнодушна. Кнез је имао над Саветом ону надмоКност коју у опште извршна власт има над законодавном, могао, наиме, да је стави пред свршени чин.

Кнез није остао на овом првом успеху. Он издаје, 23 јуна 1856, прокламацију о одредбама Париског Уговора које се тичу Србије. 1 Ова је прокламација пала изненада; Савет није знао о њој ништа; чак ни сви министри нису били о њој напред извештени.’ Гарашанин, који је иначе доста хладно проматрао спор између Кнеза и Савета, држеГш да обе стране претерују, није могао овога пута а да не замери Кнезу. Он је резоновао овако. Париски је Уговор један акт који се тиче права Србије; акте те врсте Кнез не може сам, на своју руку, примити к знању; у томе послу треба да учествује и Савет; па ко зна може бити и цео народ (под Милошем, Народна је Скупштина узимала на знање хатишерифе о правима Србије). Врло је опасна практика да такве акте прима к знању сам Кнез за целу земљу. Јер лакше је Кнеза самога, него Кнеза заједно са Саветом и народом, натерати да прими акте који би били неповољни за Србију. 3 Прокламацијом од 23 јуна Кнез је присвојио себи једну власт која му не припада. Опет зато, Савет Кути и не протестује.

Кнез иде и даље. Септембра 1856 поставља за министра унутрашњих дела Константина Николајевића, а за министра финансија Јована Мариновића. Ни један ни други нису саветници. У исто време поставља за саветника Александра НенадовиКа, чију кандидатуру није био претходно поднео Савету на одобрење. Дакле, двострука повреда Саветског Устројства, повреда тим осетнија, што је НиколајевиГ; Кнежев зет, а НенадовиГ; Кнегињин стриц.

Овога пута Савету је немогуГшо да не протестује. Њега ]е нарочито увредило НенадовиГ;ево постављење. На министре несаветнике веГ се почео и навикавати, али то да Г\е Кнез смети чак једног саветника да постави без претходног пристанка Савета, то Савет заиста није очекивао. 4 У главној седници од 21 септембра 1856, Савет констатује да су последњи укази о министрима и саветницима противни његовом Устрој-

1 СН (1856) 128.

2 Гарашанин 26 јуна 1856.

3 Гарашанин 8 јула 1856.

4 Гарашанин без датума (вероватно септембра 1856).

141

БОРБА КНЕЗА И САВЕТА