Topola

класом настају повишице од педесет талира; с једанаестом повишице од сто талира. Шеста је класа виша од седме запедесет талира; четврта од пете за сто. Из четврте у трећу прави се скок од читавих две стотине талира; из треће у другу, од три стотине; из друге у прву, од пет стотина. Као што се види, велики број класа, с малим разликама у плати код нижих класа, с нешто мало већим разликама код средњих, с разликама знатним код виших.

Овај систем класа имао је за циљ да олакша авансовање. Али разлике су у плати од једне класе до друге тако мале, да човек треба више пута да авансује и неколико класа да пређе, па да осети стварно повећање плате: зато, чим је ко добио унапређење, он одмах жели да га што пре добије опет. Жудња за авансовањем не попушта никако: оног часа кад је могла изгледати утољена, она се буди наново.

У авансовању наилази се на једну несавладљиву тешкоћу. Број класа је истина велики, али број места у свакој класи јесте ограничен, и што је класа виша, то је и број места у њој мањи. Нпр. има три класе само са по осам места; две класе само са по седам места; једна класа само с пет места, а једна само с три; најзад, пет класа само спо једним местом. Услед тога, утакмица за унапређење постаје грозничава. Ко Ке, нпр. од петнаест кандидата пете и четврте класе ускочити у трећу класу где има само једнб место? 1

Под Карађорђевњћем стално је на дневном реду једно питање; да ли се војни чинови могу давати и грађанским чиновницима. Ово је питање имало своју политичку страну о којој Ке бити говора на другом месту; овде се оно помиње само у толико у колико је било од значаја за авансовање чнновника. Ако би се допустило давање војних чинова и грађанским чиновницима, ови би могли доКи до веКе плате и без уздизања на више звање. То би било корисно за оне чиновнике који се налазе пред једном класом у којој су сва места попуњена. Тим чиновницима који не могу да пређу у вишу класу, помогло би се тиме што би им се дао такав војни чин који доноси собом веКу плату него што је плата њиховог звања, На тај начин, они би, остајуКи у истој класи, ипак били унапређени. Ето зашто је под КарађорђевиКем, питање о војним чиновима толико интересовало све чиновнике.

1 За сав тај сиетем класа видети СА (1857) 721.

37

чиновништво