Topola

На први поглед могло би се мислити да је уставобранитељско време било рај за чиновнике. Никада чиновници нису имали више права и привилегија, и никада нису били боље плаћени, јер с данашњим платама они су живели у једном много јевтинијем времену. Ипак, ни у уставобранитељско време, чиновници нису били сасвим задовољни својим стањем. Треба разликовати чиновнике изнад и испод хиљаду талира. Чиновници изнад хиљаду талира без сумње су добро пла Тени; они испод хиљаду талира једнако траже да им се плате повисе. То су махом сиромашни људи који ван плате немају другога прихода. Плата им је пак толика да могу живети, али скромно. Нека сада наступи скупоТа, сав тај мали. чиновнички свет чија плата таман достиже за живот, долази одмах у критичан положај. То је што се десило крајем педесетих година. Плате чиновничке биле су регулисане крајем тридесетих година; за двадесет година пак, животне намирнице постале су трипут скупље: ока хлеба скочила је од двадесет на педесет до шездесет пара; ока меса од једног на три гроша. 1 Ниже чиновништво јако осеТа ове разлике у ценама. Из његове средине не престаје се запомагати за повишењем плата. И њихова је невоља, изгледа, толика да се Влада, поред свих својих финансијских тешкоТа, решава да им привремено, док траје скупоТа, повиси плату. Чиновници до 700 талира добијају по 50 талира додатка; чиновници.до 1000 талира по 100.- Поред чиновничке господе као што су саветници, министри, чланови виших судова итд. постоји и чиновничка сиротиња, и она је узрок што ни у уставобранитељско време не влада у чиновништву потпуно задовољство.

Уставобранитељско чиновништво далеко је од тога да буде без мана. На њега долазе жалбе с две стране: једне од Владе, друге од народа.

Влада се жали на недисциплинованост чиновника. По тадашњим законима, чиновник не може бити отпуштен административним путем него само судским: то је доста па да се нижи чиновник не боји више старијег и да га слуша као од беде. Докле у опозицији према Милошу, који је радио са својим чиновницима шта је хтео, уставобранитељи су налазили да чиновнике треба што боље обезбедитн од самовоље више власти. Ако је ова незадовољна чиновницима, ено јој суда, па

1 СА (1858) 120. - СД (1856) 17.

2 СА (1857) 1572.

38

УСТАВОБРАНИТЕЉИ И ЊИХОВА ВЛАДА