Topola

нека их тужи!.. И зато, кад су оборили Милоша и стали правити законе по свом укусу, уставобранитељи су ставили у надлежност суда не само обичне него и дисциплинске кривице чиновника. За чиновнике то је било тим повољније што није било никаквих ближих прописа о тим дисциплинским кривицама због којих су могли судским путем изгубити службу, што значи, да у највише случајева, по оптужби њихове више власти, суд није био у стању да их осуди.

Али уставобранитељима није требало да дуго остану на власти, па да увиде колико је незгодно што Влада мора да „води процес" с чиновницима које жели отпустити. Уставобранитељи би сада хтели неки простији и бржи начин отпуштања. Зашто Влада не би могла и сама отпустити чиновника, онако као што газда слугу отпушта? Већ 1849, министар унутрашњих дела Гарашанин предлаже да се Влади да право отпуштања чиновника у интересу државне службе. Интерес државне службе она зна боље него суд; суд је зато да суди чиновницима за обичне кривице; за дисциплинске треба им судити кратким административним путем... Иначе, Гарашанин очајава о добром реду међу чиновницима. „Што нема нигде, то има код нас, да су чиновници изузети од сваке дисциплине.“ Услед тога они су „упорни, непослушни, небрежљиви, без сваке охоте и ревности у послу“4 Исто тако као што је тражио за полицију власт кажњавања над грађанима, Гарашанин тражи за Владу власт кажњавања над чиновништвом: иначе нити ће Влада моћи држати чиновнике у послушности нити чиновници народ. Гарашанинов је идеал, да грађанин дрхти пред чиновником, а чиновник пред „попечитељем“: иначе, нема „правленија.“ У своме плану, Гарашанин је успео у пола; он је успео склонити Савет на издавање једнога полицијског законика, који је дао полицији власт кажњавања; али није успео склонити Савет и на издавање једнога дисциплинског законика, по коме би Влада изрицала дисциплинске казне над чиновницима. До краја свога режима, уставобранитељи су принуђени да владају без права отпуштања над чиновницима.

Не могуГи да отпушта чиновнике, Влада прибегава једној другој мери. То је премештање чиновника. У оно време, чиновницима је премештај падао много теже него данас. С онако неразвијеним саобраТајним средствима, премештај у мало удаљеније место значио је дуг и мучан пут; зими и по рђавом

1 СА (1849) 408. - СА (1853) 636.

39

чиновништво