Trgovinski glasnik

ТРГОВИНСКИ ГЛАСНИК

Страна 4

Број 127

Величанство Краља: Председник Мини старства г. Пашић окружен свима члаковима владе; п;едседник Народне СкуппЈтике г. Андра Николић са часницима председништва Скупштине, председник Београд. Општине са одбором; сви високодостојници и високе особе грађанског и војног реда. Поцјго је извршио преглед почасне чете седмога пука, која је била по стројена са музиком на челу, Његово Величапство Краљ заузео јеместо у возу са дзојицом ађутаната, дворским маршалом и директором државних желез ница. Потписан конкордат. Из Рима јављају под 11 т. м. да је тога дана потписан конкордат између Србије и Ватикана. Извршење закона о радњама. Г. др. Сима Аврамовић, привредни инспектср, казнио је са по ШОдинара у корист држапне касе: Љуб. Милен ковића, абаџију из Параћина, што је прошлог месеца држао отворену радЈву у празничне дане; Влад. Миленковића, бакалина у Ратарској улици, пошто је прошлог месеца држао отвореиу радњу до дванаест сати ноћу, и Новицу Стојановића, берберина из Чачка, зато што је Цдржао радњу отворену и по подне у празничне дане. Професор Универзитета. Указом Њ. В. Краља за ванредног професора приватног права на Универ зитету постављен је г. д-р Лазар Марковић, стални доцент Универзитета. Испити у Трг. Школи Београа. Трг. Омладине. У недељу, 15. ов. м. одржаће се у Трговачкој Школи Београдске Трговачке Омладине испити нз ових предмета: трговачког права, коресподенције књиговодства, рачуна, познавања робе. немачког језика, стечајног права и трговинског земљописа и саобраћаја. Изабрана господа чланови Испитног Одбора ово су: За пре подне-.Ђорђе П Радојловић, трг; Борисав'Годоровнћ, директор Држ. Тргов. Академије у пенз. Борисав А. Мигрић, трг; Михаило Г. Поповић трг; Томз Ј. Лазаревић, комис.; Милан Г. Мијовић, трг; Милош Б. Гајић, трг. За после подне: Димитрије М. Ђорић, инд; Михаило Драгићевић, директор Прометне Банке; Мирко Павловић, трг; Милан Јечменица, трг. и Чеда Марковић, трг. Испити почињу пре подне у 8 ча еова. а после подне у 3 часа. Депутација из Неготина. У Београд је допутовала депутација грађана из Неготина у округу тиквеш ком. Грађани из Неготина били су код Г. Министра Народне Привреде и изјавили му своју захвалност, што им је одобрио приређивање л^трије, чији ће се приход употребити за подизање дома Народне Одбране. Грађани из Неготина били су јуче код г.г. Пашића и Ст. Протића. Допутовао. Г. Стеван Бркић, српски генерални конзул у Ђенови, допутовао је у Београд. Лица, којима је г. Бркић -потреоан, могу га наћи у Трговачкој Комори. Нова радња. Г, Никола Мишковић отворио је овл, у Београду, колонијалну бакалску радњу, судски протоколисану. Желимо му обилан успех. Прослава државних празника. У јучерашњим „Српским Новинама' објављена је ова'уредба о прослављању државних празника и народних светковина:

Члан *1. Државни празпици и народне светковине прославиће се у целој земљи уобичајеиом цсфемонијом и војничком нарадом где има војске. Члан 2. Поздрав и честитање о тим државним празницима и пародним светковинама примају од кориорација, свију дожавних и општинских власти и органа, као и од стране грађанства, Њ. В. лраљ и Њ. В. Краљица, односно Престолонаследник, у Престоници или ком другом месту у земљи, где буду били тога дана. Кад Њихова Величанства, односно Престолонаследник, нису тога дана у Престоници прима честитања и поздраве Председник Министарског Савета, односно његов заступник. Члан 3. У унутрашњости у свима окружним и среским местима, изузимајући места у којима бн се десили тога дана Њихова Величанства Краљ и Краљица, односно Престолонаследник, или који члан Владе, поздрав и честитања примају окружни и срески начелници од свију грађанских власги и грађанства: а најстарији представннци војних власти, односно месни команданти, од офици; а и војних власти. Члан 4. Право представљања државне зласти, где се и кад се за то укаже потреба, припада највишем представнику политичке власти. Овим се не мења међусобни ранг, који поједини чиновници грађанскоги војног реда иначе имају. Ред стајања у цркви, V Београду и унутрашљости, онакав је, како је где то уобичајено. Члан 5. Окружни је начелник највиши политички представник Краљевске Владе у округу, а срески у срезу (члан 11. и 36. закона у уређењу округа и сре зова). Начелници окружни, односно срески, поздрављзју, примају поздраве и от поздразљају, кад год се за то укаже потреба, или кад је где то п; описано или уобичајено. Члан 6. За чис 10 војне свечаносги, параде или прегледе трупа (ревији), важне војни прописи и иравила. Члан 7. При општинским, односно окружним светковннама, општинске односно окружне самоуправне власти не могу увршћивати у ред примац.а представ нике државне власти, нити се грађанске војне и црквене власти могу корпоративно јављати на овим светковинама и чинитн честитања. Члан 8. Ова Уредба ступа у живот по објави у Српским Новинама. Њоме се укидају Правила о честитању о опште наролним празницима од 14. марта 1884. и Уредбе од 23. фебруара 1907. и 8. марта 1914. године, као и сви прописи нвој противни. Члан 9. Ова Уредба важи док се не донесе Закон о прослављању државних праз ника и народних светковина. Питомци за ветеринарство. Рок за пријављивање на стечај, који је расписало Министарство Народне Привреде за избор осам питомаца за изучавање ветеринарских иаука на страни, истиче 15 овог месеца. На ово се обраћа пажња ђацима свршених гим назија или реалка, који су ове године матурирали, како би се они, који би желели постати питомцима, могли на време јавити.

ВаљаћИЈУ! ученицима. Г.г. Рајковнћ и Ћукопкћ, књижари овд., изволели су нослати нам ПОком. разних књига, да их као њихов дар употребимо за паграђивање одличиих и врло добрих ученика у Тр!Ов..чкој Школи нашега Удружења. Београдска Трговачка Омладина изјављује г.г. Рајковићу и Ћуковићу и овим начином захвалност на пријатељској пажњи и дару. Положио адвонатски испит. Г. Драгољуб Ј. Симић, адвоклтски приправник из Крушевца, лоложио је 1 прекјуче адвокатски испит. Закон о правозаступницима. За присаједињене области Старе Србије уводи се у живот закон о правозаступницчма од 15. јуна 1865. годпне, заједно са свима његовим изменама и допунама. Лица, која су под турском влашћу пуиоважно вршили правозаступничке послове у присаједињеним областима Старе Србије, или која суто право била стекла за време док су присаједињене о бласти биле под турском влашћу или су свршили какву турску школу, која би им уз извесне погодбе давала право на сршење тих послова по турским законицима, могу се у року одтри месеца од времена ступања у живот ових из мена и допунз, обратити Министарству Правде с молбом да се то њихово празо сцени. Они ће дужни бити у молби поднети и исправе о своме праву, као и сведоџбе о свршеним школама. Министар Правде оцениће потребке исправе и донеће одлуку, да ли ће мО лиоц и за које време моћи у Старој Сђбнји да врши правозаступничке послове и без положенога правозаступничког испита. Ако Министар нађе да се молиоцу никако не може допустити вршење правозаступничких пословз, он ће га решењем одбити. Опо је решење извршно. Исто тако Мкнистзр Правде, по оценн поднетих исправа, докеће одлуку н о томе, да ли се молиоцу може до пустити полагање правозасгупничког испита пред испитним одбором у Ка сационои Суду (чл. 8. и 11. закона о судијама од 4. марта 191. године). Лица, која би овако положила прт возаступнички испит, моћи ће се декретом Министра Правде поставити за правозаступнике само при коме одсудова у Старој Србији. Ова лица неће имати право на вршење првоз^ступничких послова у старим границама Крзљевине Србије. Онај, коме је Министар Правде, по овом овлашћењу. допустио полагање правозаступничког нспита, ако би нз испиту пао, моћи ће га поново пола-' гати после једне године дана. Ако би ова кав кандидат и на поновном испиту пао, самим тим изгубиће право на право заступииштво у Старој Србији. Прослава „Зоре“. Срлско академско друштво „Зора“ уз суделовање: хрватског академског друштва „Звонимир", словеиачких академских друштава: „Славоније", „Саве\! „Клуба Југословенских Академика 1 ' и српског муслиманског академског друштва „Звијезда* — прославља на Видов-дан 15 и 16 јуна 1914 у Бечу сво ју педесетогодишњицу. Програм прославе: Недеља 15 јуна. Пре подне: у 10 часова председник „Зоре“ отвара свечану седницу. Избор почасног председништва. Поздравни говори изасланика. Г, Марко Трнва чита реферат о „Исторкји Зоре.“ I. Др. Анте Тресић Павичић, наро-

дии посланик на царевинском већу, говори о „Будућности Југословекства,,. По подне: у 9 часова концертно вече са игранком, уз суделовање г-це Павле Вахкове, оперне певачице, Праг; г. Петра Стојаповића; композитора и виртуоза па виолинк; г. Паје Банца оперног певача; г. Велимира Дозеле виртуоза на клавиру, и југословенског академског хора. Диригент г. М. Кухарски. На концерту свира војна музика 29. пешачког пука. Улазница добровољни прилог. Понедељак 16-29. јуна. По подне: у 4 часа Свечзна Академија. Г. др. Војислав Јовановић, доцент београдског уииврзитета, о „улози омладине у културном животу српског народа". Г, др. Иван Пријатељ књижезник, о „Модерној словеначкој поезији". Г. Милан Марјановић књижевник, о „улози омладине у културном животу хрватског народа". У 9 часова Банкет. Свечана седница, Концерат, свечана Акалемија и Банкет, држаће се у Курсалону — Штадтпарк. Детаљан програм Концертног Вечера на каси. Помен. Г. Лука Милишић трг. овд. даваће годишњи помен у суботу 14 о. м. у 10 и по сати пре подне у цркви на новом гробљу свом нелрежзљеном оцу Илији Милишићу. Класна Лутрија. На јучерањем вучењу VI класе 45 кола добили су следећи главнији згодици из радње Давида Ј. Фарки, о-

влашћеног

продавца.

Бр. 16357

добио

10.000 динара

„ 13314

»

5.000

„ 10026

п

2,000

„ 10053

»

2.000

„ 19839

»

2.000

Из исте

су радње

добивени још

многобројни згодитци од 500, 300, 200 итд. динара.

Преко 4000 играча

у 46. к. добило је из колектуре Марковића и Лукића до данас свој уложени новац ка Класну Лутрију. У 6, 7. и 8. вуч. VI/ 45 кола изашли су већи згодици и то:

Број 20446 динара

10.000

л 14646 „

5.000

. 7926 „

2.000

. 18420 „

2.000

„ 25787 „

2.000

. 22105 „

2.000

„ 12931 „

2.000

29016 „

2.000

„ 13017 „

2.000

,, 8984 ,,

2.000

као и масу згодитака 300 и 200.

од 1000, 500,

Тршн, ацшрда, Фааааше.

Представка Фефермана и Номп.

Министру Народне Привреде.

Огромним царинскнм ставовима оптерећен је увоз разног потребног материјалаза пзковање саидучића (разнеслике етикете, чипке од хартије, пергамент) ма да се сви ови предмети не увозе за потрошњу у земљи, ниги се код нас могу набављати, а намењени су искључиво за неопходно потребно украшење сандучића, који се махом извозе. Стр не етиваже, етивирајући и пакујући шљиве довлачене у џаковима наравно не плаћају све оне дажбине те им је коккуренција знатно олакшана. Јасно је, према гоме, од колике је важности за српску шљиварску индустрију да буде ослобођена оних дажбина и да држава, ако јој већ иначе