Učitelj

543

Само ћемо додати још ово да ће сваки

онај, који посвети делу васпитања као што

су то учинила ова два свештеника и учитеља, наћи награду за свој труд у самоме себи. А

Колико се радујемо, што ће се и код нас школа за глуво-неме отворити толико се још двапут више радујемо што је иза-

· бран као што чујемо г. Љуба Миладино| вић учитељ, да оде „преко“ и те школе | упозна; јер смо тврдо уверени да ће он | бити прави и истинити посљедник напред, | поменута два хероја. |

Сима Милојевић

учитељ.

1 САСТАНАК

Млавског учитељсног збора, ноји је држан у недељу 26 Септембра ове године.

Збор је био добро заступљен од стране учитеља.

|. Дневни ред рада збора био је следећи а, Држато је једно предавање. 6, Избор часништва за идућу годину. в, Критиковано је исто предавање. г, Читана су правила учит. удружења.

д, Дебатовање о појединим предлозима. |

који се од стране чланова покрену.

2.

Предавање је лржао Илија Миљковић, |

учитељ Петровачки, из српског језика У Ш раз: о прилозима, који казују време.

8.

После свршеног предавања отворио је састанак Илија Миљковић учитељ са неколико реченица, у којима је изнео садашње стање целог учитељског удружења, а посебице стање млавског збора за прошлу годину. За тим је изнео у главном рад прве учитељске скушштине, која је држата у Београду. По свршетку овог, позвао је учи-

· теље, да се на ново упишу у чланство; и

уписано је 18. чланова.

4. После свршеног уписа збор је приступио избору часништва за наступајућу годину и скоро једногласно изабрао је: да преседника Илију Миљковића учит. Цетровачког.

За замењеника Петра Лукића учитеља петровачког. ,

За деловођу: Лепосаву Димитријевићеву учитељку петровачке школе. __ За чланове: Мијанла Грујичића учитеља ' Рашаначког, и Драгутина Баралића учи' теља Добрњског.

5. После свршеног избора, преседник је из"јавио благодарност на поновљеном пове· рењу, које му је збор овом приликом изјавио изабравши га за преседника, и позвао је | збор да критикује држало предавање.

Предавање су критиковали : Мијанло Грујичић и Драгутин Баралић.

6.

После критиковања држатог предавања требало је, ла се критички прочитају правила учитељског удружења; ну пошто је већ било доцкан, то је збор претходно решио, да се правила само прочитају, а критички да се претресу други пут, што је и учињено. |

( Алекса Божић пита преседништво, да ли су сви учитељи из овог среза позвати на збор: јер вели, не види, да су сви дошли.

Преседништво му одговара, да су сви учитељи из овог среза како чланови тако и нечланови позвати, а зашто нису дошли

преседништво незна, изузев кулског учитеља,