Učitelj

тодинА п.

Ае

БРОЈ 4.

0 0 ЕБУ

Ко

4ћ па 5 ~

ВЛАСНИК И ИЗДАВАЛАЦ

ИЗЛАЗИ ТРИПУТ МЕСЕЧНО: 1. 10. 20. Цена зе листу: 34 ЧЛАНОВЕ УЧИТ, УДРУЖЕЊА ГОДИШЊЕ 5 ДИНАРА; ЗА ПРЕТПЛАТНИКЕ ИЗ СРБИЈЕ, КОЈИ НИСУ ЧЛАНОВИ УЧИТ. УДРУЖЕЊА, 10 ДИНАРА ГОДИШЊЕ; А ЗА ПРЕТПЛАаТНИКЕ ИЗ СТРАНИХ ЗЕМАЉА — 5 ФОР. ГОДИШЊЕ.

А АВА А АВА

У ИЗА

||

ТК + у о Расе СОРГАЕ

„ УЧИТЕЉЊСКО УДРУЖЕЊЕ

|

Удружење је снага Учитељ је душа ш коли.

6 ПРЕТПЛАТА СЕ ШАЉЕ > ГЛАВНОМ ОДБОРУ УЧИТЕЉ-

ског удРУЖЕЊА» У БЕОГРАДУ. Рукописи сЕ ШАЉУ — У ПЛАЋЕНИМ ПИСМИМА — УРЕДНИШТВУ «УЧИТЕЉА,» САВАМАЛСКА УЛИЦА БР. 6, у БЕОГРАДУ.

0 изучавању зоологије.

ЛЕКЦИЈА проф. Хекслија. прЕВОд С Рускога.

(НАСТАВАК.)

Изгледа на први поглед, да у тој сложеној маси од различних делова, никако није могуће пронаћи ред прстенова са паровима прирастака, сличних онима, како смо их показали на задњем телу или оклопу рака; али у самој ствари није баш тако мучно доказати њихово суштествовање. Откините ноге, и ви ћете видети, да је сваки пар ногу сједињен са одређеним сегментом нижег дела тела; али ти сегменти нису доњи делови засебних слободних прстенова, као што смо видели код оклопа, већ су они делови таквих прстенова, који су сасвим сједињени један с другим. Тако изгледају ноге, рогови, и мале ноге, што су испод очију; и сваки пар ових ор-

кад пажљиво промотримо

гана налази се на своме сопственом засебном сегменту. На тај начин, на послетку долазимо до закључка, да је тело морског рака састављено из толико прстенова, колико на њему има пари прирастага, дакле из 20 претенова, од којих су 6 задњих. слободни и покретљиви, док међутим 14 предњих чврсто су сједињени и међусобно су срасли, те тако чине штит, који се зове сагарасе.

Јединство плана, и разноврспост при остваривању — ето то је резултат, до кога смо дошли проучавајући прсте-

нове на телу морског рака; али још

очевидније се долази до тога закључка, прирастке. Разгледајући крајњу чељуст, видим да