Učitelj

„Ми дођомо ту до тебе, да ти се извинвимо, што нисмо јутрос скинули капе, када у школи долазисмо. Веруј нам, учо, нисмо то намерно учинили, већ бијасмо заборавили, а богме, онај учитељ пре тебе није нам никад ни замеријо кад не скинемо капе.“

Из овога увидех, да ми није напомена узалуд прошла; од тога доба никад ми није више нико под капом улазио у школу.

Други пример. У том истом селу, пре тог учитеља био је учитељ врло пргав, несмотрен и упуштао се у говор са сваким сељаком и с њима разговарао о свачему. Пе прође млого времена, а сељаци почеше с њиме шалити се и исмејавати га. Учитељ после овога хтеде да постане озбиљан, али доцкан беше, јер га сељаци не поштоваху, и он беше принуђен да иска премештај.

Из ова два примера увиђамо то: да се само озбиљним понашањем учитељевим добија љубав родитељска.

3. Учптељ никако не сме да сеспрам сво- |

јих ђака неједнако понаша, Т. ј- он не сме спрам неки ђака љубазније да се понаша, а спрам неки строже; ако је у љубави или мржњи са родитељима њиховим, он не сме ту љубав или мржњу и на своје ђаке да пренаша. Дакле: њему треба да су сви ђаци подједнаки.

Ш љ

И

52

4. Долазећи у додир са ђачким родитељима или њиховим стараодцима, учитељ треба често да прича добре или рђаве послове својих ђака. Али при овоме он треба да пази: да нити своје ђаке добре сувише хвади, нити пак своје рђаве сувише куди. Из сувишне хвале развила би се отолост, а може доћи немарност код ђака, која би му млого сметала у даљем његовом раду; али рећи ђаку пред родитељем или старијим да он ништа не зна, то значи, убити му вољу у његовом даљем раду. Заиста. који учитељ узради овако, стећи ће љубав ђачку,

Доброта и Љубав учитељева према послу школском и на спрам својих ђака јесу камен темељац не само дисцишлини, већ и његовом раду.

Када ђади одиста заволе свог учитеља — што они то сасвим по природном натону чине — онда таковом учитељу биће лако да постигне све што жели!

Није ми нужно да вазда доказујем користи од узајамне љубави — „учитеља и ђака — нарочито при школским раду, јер држим, да је сваки о томе довољно уверен.

"На завршетку велим : Стекни, наставниче љубав дечију (ђачку), па ти неће бити тешко одржати ред (дисциплину) у школи.

(СВРШИЋЕ СЕ)

в а.

(Предавање за основну школу.)

0

да ово предавање треба ископати једну

малу шљивицу и донети у школу, Поред

овога треба имати и род од ње. Ово је најбоље чинити онда, када шљиве цвате.

ТЕ Опис и живот.

Шта, је овор — (То је шљива). Из којих је делова састављена шљива 2 — (Шљива је састављена из корена, стабла, грана»

лишћа, и цвета). Какав је корен у шљиве» — (У шљиве је корен вретенаст). Чега има

на коренур - Кила и жилица. — Шта стоји на, врх жилица 2» — Чворићи. — Зашто ће шљиви ти чворићиг — Да примају храну. — Зашто ће јој корен и жиле Да се шљива на њима држи, и да јој доносе храну. — Шта стоји на коренур Стабло. — Како је то стабло по облику (изгледу) 2 — Обло. — Како је по боји — Сивасто. — Ода шта је састављено ста-