Učitelj
384.
колико су и биле закопане и још не треба шљиве ублизу садати, јер се не могу разгранати и нарасти велика и јака дрвета. А то је за то, што жилама нема лоста хране, а гранама, лишћу и роду сунца. Шљива може да живи на сувом месту, када се ђубри и када је ретко посађена. и по 50 год. а када је на влажном месту, | када је често посађена и ако се никад не ђубри не може живети ни 30 година. Пропитивање
| Корист и употреба.
Од шљиве. имамо врло млого користи, Род шљивин врло је добро и здраво воће. У њему није само шећера, као у слаткачи
"Јабуци, а није ни саме кисели као у јабуци , дивљаци. У њему има и шећера и кисели баш оволико колико треба. Зато је шљива најбоље воће, које имамо у пашим земља- | ма. Шта се прави од шљивана рода — | Ракија, пекмез“ суве шљиве, различна, јела, а употребљавају се и за лек. Чорба од суВих шљива или шљивова пекмеза чисти сто- | мак и црева, те је за то врло лековита, | Има много болести у којима треба јести шљиве и чорбу од њих, па да се од болести излечи. За то шљиву купују и они љуДи, што на северу живе, где шљива не рађа. Па осим ових људи има људи и на западу од нас, који живе у баровитим местима, где шљива не може да рађа, па и |
они купују и употребљују шљиву, те се наша шљива готово на све стране од нас разноси и продаје. За то и јесте скупа. Прошле године био је товар сувих шљива 50 Дин. А за један товар сувих шљива, треба, 850 ока (8 тов. и по) слрових. А једно добро дрво може да да по 95 ока сувих шљива. То је, кад је цена 50 дин. једно дрво дало 14 дин. и по. А то место што га заузима шљива, кад би засејали кукуруЗом или шеницом не би могло никада дати 12 и по динара добити. Па још колика ли је добит, кад је товар шљива 60 или 70 динара 2
Још је корисније сушити шљиву него пећи од ње ракију. Јер од 100 ока сирових ШљИва. изиђе 10—12 ока боље ракије по 8 ра а 15—20 ока ракије по 2 гр. — што је јефтиније него 25 ока сувих шљива по 8 или 4 гр. на оку.
9бог ове користи треба шљиве садити свуда где год има места.
Но још нам је корисна шљива и због тога, што у неким земљама, праве од кљука шљивово вино.
Кад то раде помешају са кљуком шећера. Па и дрво шљивово врло је корисно, Од дрвета (особито од оне црвени) праве се лепе и глатке дрвене ствари, као: ормани, столови, столице, кревети. А шта ге још прави од шљивовинер - Свирале. Нашто се она још употребљује 2
Пропитивање.
Записник збора моравских учитеља.
У. редовни састанак држан 8. Априла 1888 године у Прхову
На састанку били су: председник П. М. Милетић, редовни чланови: „Димитрије Бранковић, Мијанло Бошковић, Тодор Николић и деловођа Пера Ј. Игња товић.
1: |
Председавао члан Тодор Николић (по | подне). |
Дневни ред био је:
а) Предавање из земљописа у свези са Историјом за 11. разред основ. школе, од Петра М. Милетића;
6) Предлози појединих чланова, и
в) Полагање улога чланских за месец Март.