Učitelj

91

су Срби опет Паланку кади Неготин и због онога узрока.

Град Адакале лежи на једном острову у Дунаву. Тај град Адакале сад држен уњему живеШвабе. У Адакалу су Срби уватили 4 Турчина, који су управљали Србијом док су под Турском били; они су веома рђаво поступали са Србима, па су Срби хтели једном да их увате и побију, а они утекли у Кладово. Орби су послали једног војводу те он у договору са заповедником оног града њих похвата и побије, па одсече им главе, те их однесе српској војеци. Та 4 Турчина звали су се Дагије.

Пропитивање.

Река Земна протиче кроз село Штубик а близу Штубика је село Малајница. Између ова два села била је велика битка за време првог устанка српског против Турака, између српске и руске војске с једне, а ТУРрске с друге стране. Срби и Руси су вмали шанчеве у Штубику а Турци у Малајници. Српском војском управљали су више војвода, а турском један паша. Битка је трајала 6 недеља, али се нису баш непрестано тукли. У тој битци Срби су трпели много глад. Имали су за рану само по 50 др. суве пшенице дневно, и више ништа, па и жеђ су много трпели, јер су им Турци место с водом били отеди, па су Срби морали да прокопају једну рупу до реке демне, те су воду заватали; али после неколико дана, опазе Турци где опи излазе за волу, па су онда наченили шанац близу реке и из шанца пуцали да убију, чим се ко од Срба појави да завати воде. Како је који дан долазио Србима је све теже било, али у највећој невољи кад су били, дошао им је у помоћ Кара-Ђорђе и Руси. Они се договоре те једно јутро сви сложно ударе на, Турке са свију страна. Турци су се били збувили ади се опет јуначки бранили, али кад су Срби по други пут јтришили, не могну више да се бране него утекну, 4 оставе Србима 4 топа и много других ствари. У том боју онај турски паша што је управљао војском био је рањен. У том боју било је Турака 6 пута више него Срба, али су

"и владали су у Њ

опет Срби надбили, што су били добро војсву распоредили.

На дес. обали Дупава има јелпо село Пратово. У том селу Прахову биле су три велике битке између Срба и Турака, али нису биле све у једној години. Прва је битка помала а друга п трећа била, је ве лика, У све три битке било је више Турака него Срба, и Руса, али опет су Срби у све три надбили Турке. У тим биткама погинуо је један турски паша, и један српски војвода Танасије Чарапић. Српску војску у овим биткама предводили су КараЂорђе и Ајдук Вељко са још неким в0јводама. После свију ових бојева око Неготина, (изузимајући последњи) Кладова, Брзе Падапке, Штубика и Прахова, Срби су истерали Турке из целог овог окр. крајинског и владали су у њему ~ Год. За те 8 год. Турци су више пута нападали на Србе, али их је Ајдув Вељко увек одбијао. После те а год. Турци истерају Србе из овог округа | ему 20 год. После тих 20 год, опет Срби истерају Турке из целог окр. п тако се и он придружи Србији, а то је било кад и окр. црноречки и Бњажекачки. Пропитивање.

Путови. Из Неготина има један пут којим се иде у Зајичар; један У Брзу Паланку, а један у село Радујевеамц; ово село је уз саму обалу Дунава; У њему има царинар. и пристаниште за лађе пошта и телеграф Из Брзе Паланке један пут води у Кладово; из Кладова у Текију; Из Текије у Д. Милановац — све уз Дунав. из Брзе пал. има један пут којим се иде право у Д. Милановац. Из Д. Милановца. има пу! за у дајичар, који се састаје са оним што иде из Негот. у дајичар.

Отановништво и“ занимање. У Крајинском окр. има Влаха, Срба, п Цигана. Влаха има највише: више него Срба; Цигана има та кође много, ади опет мање од Срба. Они становници који живе по планинским крајевима, занимају се сточарством највише, а раде и земљу; они пак који живе по рав-