Učitelj

86

Предавање из психологије

р ФАНТАЗИЈИ

(СВРШЕТАЋ).

Долази нам нешто, што нас највише интересује. То је Фантазија у деце. Шрема овоме свему што смо рекли о њој каква је она у децед Је ли она више јасна а уска, или тамна а широка и комбинујућа ' И јели увек добра, илим у њих има и оне рђаве фантазије.

У деце је више она друга врста фантазије. Дете се врло споро и тешко сећа појединих ствари. И кад их се сети, врло су му нејасне. Међу тим те тамне представе врло се живо мењају у његовој души. Час једна, час друга, час, и обично, више њих у један мах. Отуда и оне силне и интересантне комбинације у духа детињега, што су свакоме познате, Учитељ говори о округлини и величини земљиној. За тим вели да се она окреће и око своје осовине и око сунца, исто онако, као оно, вели, ваша чигра. Дете вели:

— Их, господине, ала. ту треба велики бич! Њему је бич и чигра једна нераздвојна заједница. Вероучитељ прича о Богу, да је он свуда, и вели, више нас, и испод нас, и око нас, и свуд. Једно устаје и с неким страхопоштовањем вели:

_- Јел те молим господине, да ми морамо пазити да га не погавимо %! Њад је свуд, он му је ионде, где ми стајемо ногом. Говоре људи „село“ сунце и сунце „седа.“ Мали М. шита:

— Отац, ала бих ја нешто волео да видим !

— Штад — Ону столицу где сунце седа.... Мајку боли нешто у устима. Мали син је пита:

— Је ли, мајка, тебе боли гуша ;

= Јесте,

__ Је ли да гуша прође од жутога шећера

__ Јесте.

— Па ајде да идемо у бакалницу те ти мени Бупи за грош шећера па ћу ја теби да дам једно парче, те да ти прође !

Загледајмо само овај последњи пример мало побоље те да видимо кака је фантазија у деце. У ономе моменту, кад је дете изустило да пита, мајку шта је боли, била је читава група створова, У његовој унутрашњости, Шећер и гуша

све је то било уједно као нека тамна слика. А све су ове представе изазвате подсећајем на сласт. Сад пазите какео су од прилике комбинације извршене. Њему се јео шећер; то је полазна тачка и главна побуда унутрашња. Да се једе, треба да се купи. Да се купи, ваља да се нађе потреба или узрок за што да се купи. Мајку боли нешто. Ако је боли гуша, онда се гуша лечи жутим шећером. Ако то јесте, онда ће мајка да купи жути шећер. Онда, ћу ја да вупим па да јој дам. Ја немам пара. Онда, она нека купи мени за грош, па ћу ја њој да дам једно парче.

То су комбинације, које би одиста ! врло тешко биле могуће у глави одрасла

| једење и лечење, бакалница и куповина, ' |