Učitelj

Кад је за тога човека било боље: или кад је био милостив или кад је постао немилостив Кад је он чинио другима добра, да ли је и себи чиниорг А кад је чинио зла, је ли и себи чиниор Све што човек чини — коме чини (чини самом себи). Ко зна да каже:

да што је Лазар спасавао децу и кућер | ; | ученицима сврати у једну кућу да вече-

Шта је обећао онај богаташ у вароши 2 Је ди он ишао да гази ону кућу 2 Је ли могао онај сиромашак што "да обећа 2 Да ли је хтео Лазар да спасе богаташевог сина пре, но што је богаташ обећао 800 дуката 2 Шта је терало Лазара да чини добра. дела Р (награда.) Да ди је он имао милостивог срца Да ли је њега терало милостиво срце да чини добра делаг Је ли Петар учинио какво добро дело Да ли је он спасао кућу за награду г Је ли он пошао да спасе дете пре богаташевог обећања 2 Шта је њега терало да чини добра дела 2 (Милостиво срде).

Шта треба да тера човека да чини добра дела Треба ли човек да чека награду или похвалу кад чини добра дела 2 Докле ће човек бити срећан и докле ће га људи волети (Док је милостив, док чини добра дела). Све што човек чини, коме чинир Ако човек воли себе, да ли мора бити малостиврг Је ли човек дужан ла чини добра дела 2 (Дужан је, јер како оњ чини другима, тако Ће и други њему).

Шш.

Ето тако је Исус Христос причао народу и својим ученицима. Он је био врло поштен и миран, тако да га је народ јако заволео и свуда је ишао за њим да слуша његову науку. Богаташи, књижевници, беспосличари и друга неваљалци мрзили су јако Христа, јер им није било право што он поучава народ и што га учи да буде паметан, па да не да да га неваљалци лажу. Они су волели да народ буде прост, јер кад је народ прост, они га варају, отимају, па живе не радећи ништа. За то су се они трудили да облажу Христа код

" њега, а то за

власти, па да га власт убије. Богаташи су потилаћивали неваљалце и терали их ла иду по народу и да вичу: како је Хри- · стос не ваљао,- како он виче на бога, како

| квари народ, и т. д. Многи нису ни поз-

навали Храста, али су опет викали на то што су слушали како други вичу.

Пре свога страдања Христос са својим

рају. Та вечера зове се „тајна вечера“ и

| била је у четвртак („Велики четвртак). | Пре вечере Христос узе убрус и чинију с

водом, па зађе да пере својим ученицима, ноге и да их брише. Кад је дошао до апостола Петра, Петар му рече: „Господе, зар ти моје ноге да переш 2“ Исус му одговори: „Ти не знаш за што ја ово чиним, али ћеш лоцније сазнати“. Петар тада рече: „Никако ја не могу дозволити да ти моје ноге переш 2“ „Добро — рече Исус — ако ти не даш мени да ти ноге оперем, онда ти ниси мој пријатељ, нити си са мном“. Кад чу то Петар, рече: „ЈРосподе, ако је тако као што ти велиш, онда, ћу ти дати не само ноге, него и руке и главу“. Исус му одговори : „Ти си чнет; доста је теби само ноге да оперем“. Сви сте ви, браћо, чисти, само има један међу вама, који није чист“. Ученици су се постидили и дуго су мислили који је то међу. њима што је нечист, што има и рђава дела.

Кад је Исус свима опрао ноге, седе за совру и рече ученицима : „Да ли знате за што ја вама опрах ноге» Ево за што. Ви мене зовете господом. Па лепо; кад ја вама као господ и као учитељ перем ноге, онда хоћу да и ви тако чините, Ја сам то учинио с тога, да бисте се ви на мене угледали.

Кад су већ почели да једу, рече Исус својим ученицима: „Браћо, верујте ми, један ће ме од вас издати!“ Ученици се згледаше, па га стадоше редом запиткивати : „да нисам ја 2“, да нисам ја 2“ „Издаће ме један од вас дванајсторице , који умаче са мном у чинију, одговори Христос. Али тешко томе човеку ; боље да се није ни родио“.