Učitelj

10

што вам је заповеђено, кажите: Ми смо слуге, јер унинисмо што смо били дужни чинити“.

Има једна друга, већа прича, која личи на ову Христову причу. Ево те приче:

У једној великој вароши живио је један врло богат човек. У тој вароши било је неколико рђавих људи, који су из ината често палили куће грађанима. Сем тога, близу те вароши била је и једна река, па су се деца, купајући се у њој, често давила. Онај богаташ објави једа!: пут, да ће сваком оном дати по 100 дуката, који спасе какво дете или какву кућу од ватре. У тој вароши живио је и један столар, по имену Лазар, па кад је чуо шта је рекао богаташ, често је ишао оној реци, не би ли које дете избавио, те да од богаташа добије пара. Лазар је умео добро да пли· ва, и за годину дана спасао је шесторо деце. За то је добио награде 600 дуката.

Кад се Лазар тако обогатио, крене се у једно село, да накупује имања, па да живи. По што је прошла година дана од како је почео живити у селу, догоди се врдо велики пожар. Комшије дотрче Лазару и замоде га, да иде с њима, те да спасу кућу сиромашног домаћина. Лазар рече да је уморан, да не може, па остаде код прозора и дуго је гледао како кућа гори. За тим комшије отиду неком Петру, лупву му на прозор и кажу да гори Ранкова кућа. Петар не рече ни речи, веђ брзо истрча и оде Ранксвој кући, те ватру угасише.

После неког времена вода поплави кућу једног богаташа из тога села. Вода је дошла чак до чардака Сви су се спасли, само још остаде син тога богаташа. Богаташ је кукао од жалости и обећавао много опоме, који би му спасао сина. Около је било много људи. Ту је био ин онај Петар. Чим је Петар видео да је вода опколила богаташеву кућу и да се чује неко јаукање из ње, одма се свуче, загази у воду и пође. Вода беше много дубока, а Петар није знао добро да плива, па постоја мало и врати се натраг. Ту је стајао Лазар и гледао. А кад богаташ дође

и рече да ће дати 300 дуката ономе, ко му спасе сина, Лазар се брзо, скиде, започе јуначки пливати, доплива до чардака, и попе се. После неколико тренутака врати се срећпо натраг заједно с богаташевим сином. Богаташ извади 800 дуката, ла му и још му много заблагодари.

Ко зна да каже:

Како се зове онај човек, који се лако сажали, па чини другима добра 2 ( Милостив човек). Какво је срце у таквог ч0века 2 (Милостиво). Какво срце мора имати

| хришћанин 2 Да ли је боље имати поваца

или пријатеља, који имају милостиво срце! Да ли више вреди благо или милостиво срце 2 Које је благо највеће 2 К Милостиво срце). Да ли неваљалци имају милостиво срце 2 За што људи по неког човека. мрзе (за то што нема милостивог сриа). Како треба да је срце оном човеку. којн хоће да чини добра делаг (Треба да је милостиво). Може ли чинити лобра дела онај, који нема милостива срца Има ли милостиво срце онај, који чини добра дела за наградуг Шта треба да тера човека на добра дела 2 (Милостиво срце). За што је потребно човеку милостиво срцер (За то да поштује другога, да чини добра дела, па да и њега други поштује и да му чине Добра дела).

Прича се за једнога човека како је 20

гтодина био милостива срца, како је све

добра чинио, како је помагао сиротињу, како је спасавао свакога од беде и невоље. И ако је он чинио толика добра другима, нико му није хтео то да враћа, али му нико није хтео ни зло да учини. Један пут тај човек рече: „Што сам ја луд да чиним другима добра, кад мени нико неће то да врати! Не ћу више ла будем милостив, већ хоћу да будем немилостив“. Ко зна да важе:

Да ли су људи овом човеку чинили зла онда, кад је он био милостива срца2 А јесу ли му враћали доброр Је су ли му тада остали дужни 2 А да лису му остали дужни онда, кад је постао, немилостив 2