Učitelj

5

рању потресају се (трепере) жице на којима стоје луткице, које се од жица затресу. Да лакше скачу и играју, стоје на четкицама, од свињских чекиња, које су такођер еластичне. о

Шести оглед. Зашиљи мало запушач, метни на шиљак главицу (малу главу од лутке) заогрни чиме ту лутку, а у доњи дебљи крај запушача забоди четири јаке свињске длаке, па намести ту лутку на даску у гласовиру. Кад почнеш да свнраш а лутка ће по дасци да игра. Овоме је такође узрок треперење.

Закон. Овк постаје од потреса. пили треперења каког тела.

ЏШрви оглед. Увми обичну звонасту чашу, и напуни је до пола водом. [0 ивици чаше превуци гудалом, ад га прво добро намажи смолом. Чаша ће издати чист звук. Ал неће треперити цела целцита чаша, већ у четири одељка, што се по површини воде види.

Понови овај оглед више пута и то тако да одасилаш по мало воде, јер ће ти сваки пут звук бити другчији.

Ко нема гудала, може то да проба, и влажним прстом, превлачећи по ивици чаше, док звук не добије.

„Други оглед. Узми у леву руку стаклено звоно, којим по бакалницама покривају ствари, а у деспу руку узми гудало, лобро намазано смолом. Превуци гудалом по оном глатком ободу, па ћеш чути и ту благ звук.

Закон. Звоно никад не трепери у целини већ у одељцима.

2. Спровођење звука.

Први оглед. Кал џепни сат ради, мети га на сто или на патос, па се онда уклони колико да му куцање не чујеш. Сад се сагни Ту и наслони уво на под у правцу к сату Н са свим ћеш разговетно чути куцање. Из тога закључујемо да дрво боље спроводи Звук но ваздух.

Други оглед. И овако можеш да чујеш буцање сата. Кад је на зиду мали џепни сат, а ти књему пружи један крај каквога штапа, а други крај прислони на уво, па,

| ћеш да се увериш, ла се чује боље но кров

ваздух. Трећи оглед. Привежи сребрну кашику концем, а тај конац држи међу зубима. Оба ува запуши прстима, а главом нихај да кашика удара о сто. Чућеш јак звук, који је могао само кроз тврда тела да се простре, као кров конац, зубе, вилице у друге кости, те допре до слушног живца.

Закон. ерста тела спроводе звук. „Дрво га боље строводи. 04 ваздута.

Први оглед. Узми две дрвене једнаке кутије, најбоље оне од цигара, само које су на. Једној страни отворене. На сваку кутију утврди по једну звучну виљушку. Обе кутије намести једну спроћу друге с отвореним странама. Кал по једној виљушци удариш звониће и друга.

„Други оглед. Удари звучном виљушком 9 сто, да трепери, па за тим умочи крајеве у воду. Треперење ће се простирати у два правца. Тако и у ваздуху постају кугласти таласи.

Закон. Тврда тела не враћају звук него се џ сама зањигтају.

Први оглед. Кад сат ради, метни га на сто, али да испод њега наместиш, доста памука, платна, сукна и т. д. Принеси уво другом крају стола, и куцање сата нећеш да чујеш, јер те нагомилане ствари не спроводе звук.

Закон: | астресите ствари нису удесне за спровођење звука

У. Огледи из науке о топлоти. 1. Произвођење топлоте трењем.

Шрви оглед. Узми новац или дугме веДЕКо, као што војници носе на капутима. Мети га на под или какву даску; притисни га с два прста и трљај дуж даске. Новад или дугме тако ће се угрејати да на њему нећеш моћи прсте држати.

„Други оглед. Узми два комада са свим сувог дрвета, једно да буде од каквог меког, а друго од тврдог дрвета. ПритискаЈући тари.их јако, једно о друго, и у томе