Učitelj

26

тресење се при доброј години као што је лањска била 3—4 пута понавља,

На измаку лета када паша омали, треба, пазити да се на кованлуку грабеж не појави, с тога у ово доба никад није пробитачно кошнице отварати и прегледати, јер се тиме најлакше грабеж изазове. А ако

се грабеж ипак појави, ваља одма лета сузити што више, а добро је лета каквим јаким мирисом као што је бели лук или петролеум намазати па ће и ово отглоњено бити.

Јесен: ово доба године кованџији најмање времена одузима. Осим што се предузима тачни преглед свију кошница, те од јаких кошница сувишни мед одузима и слабијим додаје, тако, да свака 5—6 пуних оквира има, што је за зимовање довољно предузима се још и зазимљивање, за које се слама, крпа или артија употребити може. Поред овог кад се још постара и удесн, да пчеле њени непријатељи не узнемирују, свршен је и овај јесени посао.

Зима: зимни послови на кованлуку тако су незнатни, да их скоро није вредно ни спомињати. Осим што се по који пут баци поглед на кошнице да им како влага лупа

или мишеви не шкоде сав је посао што зима од кованпије захтева. Но осим овог може се зими при дугим вечерима предузимати прављење кошница, и других справа као и проучавање пчеларских књига и епи| са и тиме се знањем снабдети, да нас на кованлуку никаква појава изненадити не може.

једном кованлуку преко читаве године, па сад сваки нека каже је ли ово тежак по-

тве као што то многи себи уображавају.

се пре може назвати корисна забава.

луке и негујмо вредну пчелу тај благословени створ божији. Учитељство и свештепство ваља у овоме да предњаче, први нек се угледају на свог вредног колегу И првака Јована Њивановића, а други на свог брата Пају Јанковића највећега пчелара у Банату. Па кад се пчеларство и код натега, народа одомаћи, не стаће многа беда и невоља и са нашега прага.

(Прештампано из „Пчеле.“)

——ии=—________---_---

ПРАКТИЧНА ПРЕДАВАЊА.

СТАРА

ћ

СРБИЈА. •

ПРЕДАВАЊЕ У ТУ. РАЗ. ОСН. ШКОЛЕ,

1. Име и границе

Ја сам вам казао прије, кад сам говорио о Босни пи Херцеговини, да још има наше браће Срба, над којима господаре Турци и Швабе. Ви знате да су Турци прије 70 год. и вашом Србијом управљали, па до прије 7 год. овуда су они владали; ето и ви неки можда сте запамтили неког турског буљубашу или завтију (пандура) кад је долазио да порез од кметова тражи по наредби његова кајмекама). Турци

наше Србе, а тако идр. све који не вјерују | у њихова пророка Мухамеда држе по зову рајом (стока-марва). И тако осим Б. и Херц. у турску царевину припада једна српека покрајина, 0 којој ћу ви ја сад говорити а то је Стара Србија. Тако се зове зато, што ту Срби живе још од најстаријих времена (њихова доласка у ову земљу). Ево пазите, ја ћу вам је сада ограничити, а можемо је заједно и прецртати; ја ћу да цртам на табли а ви ми казујте границе:

Ово је у кратким потезима сав посао на,

сао, и захтева ли кованлук тако велике жрПчеларство дакле није велика радња, већ

С тога прионимо сви, те подижемо кован-