Učitelj

| : |

30

Клима. Клима је блага и за то свуд добро рађа пољоделљство и сточарство. Само је у високим планинама Велебита и Капеле клима доста оштра и сурова. У Славонским и сремским равницама клима је још блажија, али је влажнија пи нездравија.

Руде и њихово вађење. У овим земљама иха злата, које се у Драви испира; сем

тега вади се гзожђе бакар, сумпор и камени угаљ.

Важнији биљни производи и животиње.

Хрватска, Славонаја и Срем рађају :кукурузом, равним житом, изврсним вином кестењем, воћем итд. Има и добрих шума, али се на жалост све више тамане. Од животиња има мелведа, вукова, лисица, говеди оваца, коња. свиња, итд. Риба такође има у изобиљу. | |

Народно занимање. Народ се занима земљорадњом , сточарством, трговином, зана тима риболоном итд.

Народност, вера, језик, настава. У Хрватској, Славонији и Срему живе Срби и Хрвати ; сем њих налази се помало Немаца, Маџара, Чеха и Словенаца. Становници су већином вере римокатоличке, а православних је нешто више ол четвртине становника, и то већином у Срему и Хрватској крајини.

Основна је настава обавезна за сваког и траје 7 година. За вишу наставу има 10 гимназија и више реалака ; једну пољопривредну школу, три богословије и свеучилиште. Управа. Хрватска,Славонија и Срем стоје под врховном управом Аустро-Маџарског цара. Овим ипак земљама непосредно управља земаљска влада, која се састоји из три лица, као три министра. На челу владе стоји као владалац Бан. Како ће влада овим земљама управљали имају закони. Ове законе доноси влада у договору са сабором (народном скупштином).

Главна места. У Хрватској, Славонијиин Срему главна су ово места : -

Загреб, близу реке Саве, у врло лепом пределу са 25000 ст, Дели се на горњиин доњи град. Овде је столица хрватског Бана, |

земаљске владе и митрополита хрватског. Ту је свеучилиште, велика реалка и гим- |

назија, и више других средњих и основних школа. У Загребу, као средини хрватског

књижевног живота, налази се више учених

друштава. као: југословенска академија зна= ности и уметности. „Матица Илирска“ и Гесподарско друштво. Има прилично Фабрика, као: за дуван, коже, жигиде итд. Близу Загреба находи се диван перивој. Максимир или Јурвац, који је Загребу оно, што је Београду Топчидер! Загреб је још окружно место у жупанији загребачкој.

Вараждин крај Драве са 10:000 ст. Овде седи жупан вараждинске жупаније. Има гимназију, вишу девојачку и више основних школа. Близу Вараждина налази се мало местанце Баражединске топљлице, са топлим

минералним купатилима, где Многи болесници долазе радни лечења.

Крижевац, главно место у жупанији крижевачкој. Овде седи грчко-католички епископ. Има чувену земљеделску школу са ратарницом, која је богато снабдевена са најбољим ратарским справама за обделавање земље.

Река, са 18000 ст, на јадранском мору. Има гимназију, реалку, бродарску и више основних школа. Овде седи жупан речке жупаније. У Реци има велика творница за, артију а праве се једрила н ужета за лађе. Оно је најзнатније приморско место у хрватској. (сек на реци Драви, преко које води мост у Барању, има 15000 ст. велику ГИМназију и основне школе. Осек води велику трговину особито са воћем н кожама. Он је главно место у вировитичкој жупанији.

Пожега са, 4000 ст. Има нижу гимназију и основне школе. Овде главно место пожешкој жупанији.

Вуковар, трад и варош на десној обали Дунава. Има 7000 ст. Најглавније место

у сремској жупанији. Има више основних школа.

Карловци на Дунаву, удаљен само један сат од Варадина. Овде је столица српског патријарха. Има богословију, велику гим-

назију и више основних школа. У Карловцима је рођен сриски историк. Јован Рајић.

Лет.

=== ипак –-