Učitelj

14

ПРАНТИЧНА ПРЕДАВАЊА.

|

РРА ОВА О РЕДА ВА ВЕС СМ НОУ

У ТУ. Р. ПО БРЕМУ САСТАВИО ПРОФ. Б. Б. Т.

Смук. (Ттортдоповиз палх Сези. или Со- | ђег пафих Г.) На сликама Шрајберовим таб. П, С. она змија, што држи у устима, зелену жабу.

1. Опис тела.

Боја. Покривач. Облик. Величина. На. глави иза слепих очију видимо две пеге беле (у женке) или жуте (у мужака) Остало тело је сиво плаво или зеленкасто с два реда мрких цега дуж кичме; са стране има беле пеге, а на трбуху је црна. Неки су смукови ипо леђима сасвим црни, па се и не виде оне мрке пеге.

По кожи видимо љушчице — крљушта као плочице или цреп на крову. Ове крљушти су управо боре горње отврдле коже,

Ова је животиња дугачка, ваљкаста; глава, је јајаста, врат је мало ужи од осталог тела, а реп се поступно сужава као шиљак.

Одрастао смук дугачак је читав метар |

(највише 1'30 м.)

Глава. Глава, је мала и јајастог облика, Вилице се тако веома отварају, те изгледа, вло да се могу рашчевиљити даље од главе. С тога и могу смукови прогутати животињу којајје два пут већа од њихне главе. Из уста,

често вири расцепљен језик. Овим језиком тешко да што могу смукови кушати, већ њиме лобро пипају. Језик је врло дугачак, при Ану има меснату канију, у коју се може са свим увући, а може и врло много исплазити и палацати на све стране. Како је горња вилица у среди угнута, то може смув ту исплазити језик и онда, калсу уста са свим затворена. Кад смук гута храну, увлачи језик у канију, и с тога изгледа, као да му језик и није никако за кушање. У отвореним чељустима виде се оштри зуби савијени унутра. Овим зубима могу само уједати ин Држати храну, алиникако не могу кидати ни жватати. Нос је на врху губице, где се

виде дверупице _ поздрве. Од мириса се смукови ни уклањају нити им се приближују; с тога бе закључује, да тешко могу што омирисати Очи су са страпе при крају горње вилице, стоје укочене и за то нам је змијињи поглед несносан. На очима нема капака, већ горња провидна покожица, покрива око. Ова, кожица свлачи се с осталом покожицом, и тада око изгледа бистрије, пред свлачење пак изгледа мутније. Зеница је у оку окрутла, а дужица око зенице је шарена. На глави се не виде уши, но унутра смук има делове, на које слабо чује. У лубањи је врло мали мозак. И како је мозак малена чула тупава, смук је врло глупа животиња.

Труп и реп. На телу смук нема ногу, али има на три стотине пари ребара. Између ребара и поред кичме је бедичасто месо. Ова су ребра смуку као ноге, јер се њима одупире кад пузи. Омук може пузити, пузати пливати, гњурати и прави је гмизавац. Обично се каже, да су змијебрзе, Но то није истина. Оно вијугање у кретању и страх чине, те се човек вара, јер смук није бржи од човека, који брзо корача. Гуштери, жабе мишеви бржи су од змије. Репом се може смук завити око гране иопружити тело на ниже. Но не може се праћакнути као у скок, јер једва се мало што више од врата може подићи од земље. Многи људи причају, како је змија скакала за њим. Но то није истина, јер ниједна змија не може подићи од земље више него трећину од предњег тела, а и оволико могу само неке змије. Плашљивцу се много што шта, привиђа. Плашљивад умире од страха пред црним пањем покривеним снегом, јер лудо мисли, да је вампир с покровом.

Унутрашњи делови. Смук има кости на глави, у кичми и ребра. По костима је беличасто месо. Плућа му је као кеса. Срце је малено. Келудад је као дуга кеса. Бубрези