Učitelj

11

Краљ Милане роде мој Турчина се Ти не бој.

Другу сада.

Незнам више.

Душан:

а.

Више куће зелен бор, Ту се купи леп сабор; Да одсеку кмету сто И кметици столицу.

8. Извила се златна жица Из велра неба; Савила се нашем брату У свилена недра. И то се поје да здравље твоје.

4.

_ Доброга су дружина На крај горе чекала. Несу смели, ни хтели Вез доброга у гору. Кад је добар дошао, Смејан гору прошао ; И дружину провео Куда је Смејан хтео. И то се поје За здравље твоје.

5.

Да је знала крушка Где је чата мушка; Две би гране сломила, Те би врх савила: Те би чашу попила. | Пиј, лиј бато. | На пољу је блато; ! Није право бато Да загине злато.

6: Девојка се љуљушкала, На две гране јасенове, У две љуске орахове. Отуд иде стар на коњу: Божја помсћ девојчице! — Бог помого стар на коњу. Тад говори стар на коњу: Ој, Бога ти, девојчице ! Могу ди се љуљушкати, !

На две гране јасенове У две љуске орахове Ну, говори девојчица: Ој, Бога ми, стар на коњу, Ти се не мож' љуљушкати ; Слабе гране јасенове, Мале љуске орахове. Девојка се љуљушкала, | На две гране босиљкове ПА _У две љуске лешњикове. Отуд иде млад на коњу. Божја помоћ девојчице ! Бог помого млад на. коњу. Ој, Бога ти девојчице! Могу ди се љуљушкали, На две гране босиљкове, У две љуске лешњикове2 Ал говори девојчица: Ти се можеш љуљушкалти, Јаке гране босиљкове А простране љуске лешњикове. 4Кивојин : Ја Шта то цвили кроз гору зелену 2 Да л' су виле, да л' су љуте змије 2 — Нит' су виле, нит су љуте змије ! Но то јесу кићени сватови. Напред иде Стева младожења, А за њиме девер и девојка. Девојци се марама закучи; Маши се девер да одсече грану, Те удари снаху по рамену. Цвили снаха као љута змија. Где је скидоше, ту је и укопаше. Мачевима јој јаму ископаше; Сабљама јој даске одељаше. Код главе јој цркву саградише; На среди јој ружу посадише, Код руку јој мирисно цвеће посадише ; Код ногу јој воду изведоше! Радојко: 8. Да 1' је рано, да л' још за ранор % Да л ја могу под загорје стићи 2 Под загорјем селен до појаса; У седену Милош невесео. Испросио је на далеко девојку, Преко гора преко мутних вода.