Učitelj

До коже. За зиму најбоље је вунено одело. Зими нарочито ваља чувати ноге и трбух, јер они најлакше назебу, те проузрокују разне болести.

Летње одело треба да је тање и лакше, да одбија од тела сунчану припеку, а пропушта знојење п телесну топлоту. По боји најбоље је бело летње одело, јер та боја највише одбија топлоту. Оно мора бити и доста пространо, те да спољашњи ваздух може лако до тела допирати и разхлађивати га.

"За здраве људе у опште је боље лакше одело, а особито за одраслу децу, јер се тим начином најбоље привикну да сносе хладноћу, и да лако не назебу. На против шкодљиво је сувише утопљавати се оделом, јер се тело разњежи и ослаби, те лако озебе. Нарочито не ваља сувише утопљавати главу и врат са шаловима и другим разним марамама.

У опште свако одело не треба, да је тесно, јер спречава развијања тела, и отежава ход. Такво је одело за свакога шкодљиво. Тесним оделом наророчито не сме се стезати врат, јер се спречава слободан пролазак крви у главу; даље не смеју се притискавати груди ни трбух, јер се отежава дисања и варење. На против добро је пространо одело, јер се у њему тело лакше и слободније креће, те за то боље и напредује, лакше се дише, крвоток пра-

вилније ради, а и кожа слободније ис-

парава. Ваља се чувати од хаљина болесних људи, јер се могу навући тешке и опа_сне болести. Свако смрдљиво, прљаво и влатно одело шкодљиво је. Здраво одело

мора бити мекано, увек чисто, сувоми |

без икаквог задаја.

Постељу такође ваља удешавати према, стању здравља. Што је год човек здравији и снажнији, што се боље храни, што се чешће креће телесно, у толико му је мање потребна топла постеља. У колико је време хладније, у толико

треба да је постеља, топлија.

За постељу употребљава се: слама, перје, коњска длака, сено и вуна.

Постеља треба да је увек чиста, без икаввог задаја, сува и лака, и да је доста топла. Због тога треба постељу често претресати и проветравати. Осем тога, она треба да добро покрива све делове тела, да не буде одвећ тврда, но мекана. За то је најбоља постеља

„од вуне. Спаваће одело треба да је

пространо, а не ваља никад легати у постељу у уским хаљинама. Глава треба да стоји мало више, и на тврђем и хладнијем узглављу, од осталих делова тела. Не ваља метати капу на главу при спавању, ни покривати је покривачем.

Сувише топла, као н. пр. перјана, постеља није добра, јер разњежи тело. Тако исто нездраве су све постеље при земљи, јер је тамо увек хладније, те човек лако у спавању може назепсти.

Кревет може бити гвоздени или дрвени ; он је здрав тек онда, ако је чист, сув и без задаја.

Покривач главе треба да је лак. Све капе, које су тешке и одвећ топле, као н. пр шубаре, нису добре, па за то их ваља одбацити. За лето најбољи су сламни шешири са широким ободом, јер добро бране од сунчане припеке, а за зиму — чохани шешири такође са широким ободом. ћруте шешире не ваља, носити, јер гњече чело.

Обућа треба да држи ноге топло и суво, и да их чува од нечистоће. Она не