Učitelj

168

_ Стока се брани својим деловима од те

опхве животињице. Али ако јој човек не |

притече у помоћ, не може је се отрести. Најбоља су срества мазање са: смрдљивом машћу, зејтином , петролеумом (али тада опада длака и кожа луца), катраном, трљањем са пелевом, буником и др. отровним биљкама. Осим тога дим од шталског ђубрета, влажног сена, грања и т. д. Мушица од дима бежи, а на маст не иде пошто удара, за катран се пак лепи. Кад се напије крви, падне на земљу и угине. Пред јесен а и на: измаку лета (у Јулу н Августу) изгину све ; неке се подаве, многе побију: стока и људи и 1. Д.

6. Увршћивање. Голубачка мушица је за-

резник, има два крила, с тога долази у ред Авокрилаца.

Напомена. За оне који немају мушицу, добра је слика у „Зоологији за ниже гимн. и реалке“ стр. 241. Тамо има и мушица и ларва — црвић — припет за дрво и чауре припете за камеп.

Још нешто. Српска влада плаћала је двојици (старцима) по 80 дук. год. да чисте потоке од оне љигаве материје — жабљака. Одвртањем и исушивањем старог легадишта они су то и радили, али мушицу нису утаманили. Никакво срество за утамањење, вели г. Темешвари, нема, него пазити на своју стоку. Српска влада следовала је тој опомени и прошле године одустала је од уништавања жабљака.

рик. јтог.

ЈЕЛЕНАК,

1. Показивање. Изнети јеленка и питати децу за име. ') (Јеленак и јеленица)

2. Величина и боја. Међу нашим бубама највећи је јеленак. Велики је до 79 м. м. (одмерити ту величину).

Боје је јеленак црнкасте, озго је затворено црвене (дрвена као да прелази у црну).

5 Сваки наставник може имати, ако не потпуну збирку инсеката, а оно бар појединих преставника. Тада може у свако доба држати предавање о њима.

| 8. Делови тела. Тело у јеленка дели се

на три главна дела: главу, груди и трбух.

а) Глава. Она је једноставна, врло велика (већа од груди), доста широка и више је четвртаста, но пљошта или округла. На глави се налазе: уста, пипци и очи.

Уста се састоје из вилице, које су штитасте и чврсте. И горња и доња вилица нису једноставне већ се вастоје из више делова. Горња вилица састоји се из-два дела, који су чврсти и продужавају се даље те праве тако зване рогове, који су изнутра негде негде тестерасти, са парошцима малим. Ови рогови, велики су до2(и преко) сантиметра. Доња вилица има више делова. Обе пак отварају се положено (хоризонтално). Око уста налазе се неке израсли, које служе за прихватање хране. Израсли зову се сежњаци.

Пнпци се налазе на предњем делу главе. Они су чланкасти, поређапи један на другог и на врху имају као неке длачице, листиће.

Очи стоје са стране и сложене су из мнотих очица.

6) Груди. После, иза, главе налазе се груди, који су подељени на три чланка дела: предњи, средњи и стражњи. На свакоме чланку налази се са стране по једна вога — Свега шест ногу.

Ноге се деле на три дела: бут, голен и тарс. У тарсу има пет чланака. На крајњем тарсовом чланку налазе се нокти, ситни и танки.

На грудима озго има два пара крила. Горња крила тврда су и изгледају као кора, као заклопац, а испод заклопца налазе се мрежаста крила са којима лети. Заклопац им служи за чување меканих крила, а никако за летење. Кад јеленак хоће да лети, а он горња крила одигне у страну и са меканим лети и тада се чује неко дебело зујање. Мека крила су дужа, од тврдих, кожастих, па кад се крију испод тврдих, јеленак их испресавија.

в) Трбух. Он се састоји из више чланака.

| То је најмекши део тела јеленковог, покривен озго крилима.