Učitelj

Женка, јеленица, мања је од јелена, нема ни велику главу ни вилице. ')

4. Дисање, боја и ток крви. Јеленак као и све бубе, дише на душњаке, а то су поред тела неки отвори, рупице, за примање и истурање ваздуха. Нарочитог ортана за дисање пема, већ то бива ширењем и стезањем тела.

Крв је бела, без нарочитог срца. Она иде неким цевчицама у остале делове.

5. Храна. Главна храна јеленкова је сок храстовог дрвета. Он својим горњим вилицама роговима — убоде гранчицу младу и сочву или лист а одатле потече сок којега, он у сласт посише.

5. Множење и преображавање. Множење јеленка. је из јаја. Женка снесе много јаја у иструлелим храстовима или њихним џањевима. Из јаја изађе ларвл, налик на

црва врло велика (од прилике до 1Д.М.)..

Ларва не излази одмах као савршени зарезник јеленак, дина у тој трулежи и онда изађе као јеленак (или јеленица). За то време она је добијала храну из трулине храстове.

7. Штета. Истина, јеленак не чини велику штету, као оне бубе што нагризају жилице или једу друго биље, али зато, што он нагриза младе гране храстовог дрвета, које испуштају сок, те се тако ошугају или закржљаве, узима, се да је за храстову шуму шкодљив. Он се не налази по буковој или другој шуми, већ у храстовој и то највише у Јуну и Јулу.

Њиме (јеленком) се добро омрси нека тица, јер је доста велики залогај. Нарочито су ларве згодне и добре за храну неким тицама, због чега их оне радо и траже.

8. Увршћивање. Тело јеленково подељено је у чланке, зглавкове, с тога он долази у групу зарезника.

Како су зарезници по извесним знацима одељени у племена, то јеленак долази у племе петочланит зарезника, јер има пет чланова на тарсу.

1) Многи држе да је она буба. са једним рогом на глави јеленица.

буба.

Погрешно мисле. То је мосорог —

већ мора провести 6 го-.

Племе је велико и животањиде се опет деле у друге одлике по извесним белегама. Јеленак долази у ред буба са лиснатим пити"ма (што има пипке на врху лиснате) да би се разликовао од буба. петочланих, које немају лиснате пипке.

јик. [тог.

Ту, О лисици,

(ПРЕДАВАЊЕ ЗЕ Ш РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ)

1. Посматрање и описивање.

Како се зову дне животиње што живе по домовима 2 — А зашто се зову домаће 2Има ли дивљих животиња 2 — Кажи ми ти коју питому жавотињур — А шта је ово (Лисица). Каква је то животиња 2 — (Дивља). — А како се зове ова животиња р — Кажи ти! та! ти!

Поброј ми ти главне делове код лисице!

(Глава, врат, труп, ноге и реп.) — Шта је овог (Глава). Каква јој је глава 2 (Глава јој је широка и дугачка). — Какво јој је чело 2 (љоснато). — Какве су јој ушиг (Уши су доле широке, а на врху шиљастеј. Шта има још на главиг (Очи). — Лисица врло добро види, за то и иде ноћу да лови. — А знате ли шта лови обично ноћу (Кокошке). — Осим тога, што смо побројали, шта има још на глави лисица (Њушку.) — Њушка је у лисице дужа но у пева. А шта има још• (Уста.) — Шта има у устима, лисица 2 (Зубе и језик.) — Јес, њени су зуби врло оштри, па за то и једе живе животиње.

Шта долази после главе 2 (Врат). — Какав јој је врат» (Врат јој је ваљкасто округао. Треба „ваљкасто“ објаснити деци.) — А шта долази после врата 2 (Труп, Како се зове доњи део трупа (Леђа) Колико ногу има лисицар — Ноге су јој танке и кратке. На предњим погама има, по пет, а на стражњим по четири прста са којима на земљу стаје и трчи. — Шта је овор (Реп). — Какав јој је решр (Реп јој је дугачак и коснат или рунаст). — Чим | је покривена лисица 2 (Кожом, која је об· расла дугачком длаком.) Длака је у ли-