Učitelj

251

гусенице; а ко мами тице затире гусенице. Једна песма овако за њ пева: „Славуј поје у брсноме жбуну, Ти га слушаш у песми уживаш, Штуј му срећу и слободу драгу, Занемиће ако га повијаш“.

8. Увршћивање. Олавуј је покривен перјем, с тога је тица. Врло лепо пева, с тога, са свима тицама што певају лепо прави једно племе тица певачица. Кљун му је шиљаст тога ради прави особити род тица (са сродним својим тицама) иљокљуницама.

Песма :

„ У крлетци (кавезу) славуј, и нођу и дању

Провођаше време у самом ћутању. ·

Патали га: зашто никако не пева

„дбог мога певања мене ухватише,

Из миле слободе овде затворише;

да то нигда више ја певати нећу;

Због песме изгубих слободу и срећу.

јик, (тог.

ТУ. КОБ АН.

1. Име. Кобац.

2. Величина и боја. Ова тнца није толико велика. Од прилчке је колико голуб, а чо мери велика, је до 37 с. м. Женка, је већа и јача од мужјака.

Боја копца је така, да га наше домаће и друге ситне тице на даље и не виде. Црно-сива и пегава боја одликује копца од сродних му тица.

3. Делови тела. Његово тело, као пи у свих тица има:

а) Главу округлу, на којој су са стране очи, ушна рупа, врло је јак и дебео кљун. Горња половина кљуна на врху је савијена, кукаста и дужа од доње. Очи су му веома извежбане за гледање, јер и најмању тичицу сакривену, са врло велике висине може видети. Он добро види, Кукаст кљун служи му у место човечијег ножа — за кидање меса. Он је таман згодно савијен, тако да, кад се забоде у месо, закачи ис другом вилицом стегне и може држати месо као на ченгелама или га кида, ако му треба.

6) Врат је кратак и обрастао перјем.

в) Труп такође покривен перјем.

г) Крила, која имају већа пера него остало тело, служе му за летење. С њима у месту трепери и с велике висине гледа, на земљу е ће угдедати који лов.

д) Ноге су му жуте. Имају четири прста: три на предњој ч један на стражњој страни. На свакоме прсту налазе се велики, кукасти, јаки и врло оштри нокти-канџе. Они служе за хватање и кидање хране. И тешко оној животињи која му допадне ноката, јер су одмах у сред меса, као игла забодевни. ђ) Реп је сређан. Служи му за управљање у лету, као крмило на сплаву или лађи весларици.

4. Множење. Плоди се из јаја. Гњездо прави по шумама на врло високом дрвима. У та гњезда женка снесе 4—6 црвенкастих — пегавих јаја. На јајима лежи женка те се одатле испиле после 4—5 недеља млади копчићи, који су тада голи. После им израсте перје. За све време док су мали мајка и отац доносе им меса те их хране. Кад већ поодрасту мајка их учи на летење. То врши овако: ухвати кокошкино пиле, или др. коју малу тицу, откида парче по парче меса и пушта у ваздух. Млади тада лете за парчетом и хватају га. А кад олдјачају, науче летети и хватати лов, одлазе на, све стране и сами за се набављају храну.

ђ. Храна. Сви копци и њему сличне тице (орлови јастребови, соколови) хране се месом других тица или сисаваца. Међу сисавцима зверови једу месо других животиња на разбојнички и нападачки начин, а друге животиње у мањој мери или никако. Копци истотако нападају мале тице: пилиће, гушчиће, ћуриће, голубове, врапце, сенице и. т. д. и њима се хране. Они су зверови — месоједи — међу тицама. Месо не гута од целе животиње све, као нпр. рода, већ кукастим кљуном оштрим и кукастим ноктима кида месо и парче по парче гута. Веће перје од тице очупа па месо једе.

6. Начин живота. Рекосмо да кобац отима, граби своју храну. Из тога се већ може закључити да он не воли живети у јату.