Učitelj

46

УТ. Веће изјављује жељу да се наставни материјал скрати у корист бољег васпитања. ;

УП. Веће начелно усваја, да се уведе ручни рад по основним школама, као срество за васпитање.

МИТ За варош Београд, да се тачно одреде рејони школски. Овим је састанак закључен.

Напомене о раду у школи, 1. Дељење разношменованиг бројева. У већине учитеља уобичајено је да при сабирању разноименованих бројева, одвајају разноимене бројеве са знаком ~. Знак „више« захтева, да се сви они бројеви између којих он стоји саберу у један збир. А збир дуката, динара и пара не може казати ни да је збир дуката, нити збир динара, нити збир пара. Дакле, раздвајање разноименованих бројева знаком „више“ неумесно је. Место знака треба завести запету и навићи децу да број динара бележе мало даље од дуката (тако, како би могле две цифре стати), а број пара даље од динара. Тако и при другим именовањима.

При одузимању се исто тако ради, само знав ,—“ треба ставити пред умалитељем. (То у неким гимназијама не чине, а то мното буни децу, јер не знају да ли се бројеви ти сабирају или одузимају. днак јасно казује шта треба радити).

Напомена, је ова ради подравхке и једнообразности у основној школи.

д. Држање књиге у руци. Често се не пази како се држи књига у школи. Правилно држање књиге има својих добрих страна. Из хигијенских обзира, нужно је да је књига, кад се чита, удаљена од очију најмање 25—80 с. м,; с естетичког гледишта, треба књигу при читању ДРржати увек у левој руци, а да се десном руком придржава и да она стоји увек на половини десне стране књиге. Ту је и прак: тична страна, јер кад рука стоји на досној половини књиге, онда је лако само одићи кажипрст и дохватити лист те пре-

врнути. У основној школи треба да овлада једнообразност, практичност, а и сви хигијенски обзири треба да су заступљени, Кад овлада једнообразност у свима школама, онда ће и учитељи бити једнако цењени и мислим, да неће бити ове осетне разлике која се примећује данас.

8. Још нешто из рачуна. При дељењу често се не пази како се говори и како да се говори. Често се чује овако: четири у осам иде два пута. То је погрешно речено. Реч иде казује неки покрет, а тога баш при рачуну међу бројевима нема, већ се може један мањи број у другом већем наћи један пут или више пута. Па онда треба говорити овако: четири у осам на-

лави се два пута. од Ник. Стој.«

Основне школе у Србији. На крају 1885

школске године било је основних школа у

краљевини Србији које су радиле 558. Школа, има више али многе нису радиле из разних узрока.

Основних мушки школа било је прегледано 500.

Основних женскиг школа било је прегледано 58. |

У свима тим школама радило је 908 наставника, Учитеља је било 599, а учитељица 804. (Овде долазе и оне што су радиле и у мушким школама). Пожаревачки округ има највише наставника (110), а књажевачки најмање (14).

Оцене су добили оваке:

УЧИТЕЉА УЧИТЕЉИЦА

Одличне 188, 72 Врло добре 295, 126 Добру 137, 85 Слабу 915 19 Рђаву ' 2

Свега 599 304

Неоцењених наставника било је:

учитеља, 18 учитељица 7 Свега, 20.