Učitelj

читаоцима само о примедбама референтским на мој Буквар, а додирнућу гдегде г. Чутурилов само у колико је он најглавнији, јер је примљен.

Прво, што се тиче величине, мој је је Буквар био тако удешен да је за свању страну било одређено шта ће на којој да дође и да је износио равно 64 стране, то јест пуна 4 табака, као што је расписом одређено.

Друго, мој је Буквар у свему осталоме био израђен по свима оним зафтевима, које сам кад истављао, које сам и у реферату изнео, које је и Пр. Савет примио, по којима је и стечај расписан. Па што онда мој буквар није примљен | Да видимо примедбе и разлоге.

„.... Одмаг за тим на другом месту (стр. 5) има 28 слике, што представљају у једно м облик солова.... али овима сликама није место у овоме Буквару. Молили бисмо гг. референте да нам кажу: а, где им је место, кад није овде, пре слбва: — Спомињемо читаоцима , да је овај захтев био ну моме реферату и у мојој критици.

„После овога уметка долазе цртежи по програму цртања у овом рагреду, чему, такође нема места овде.“ А зашто, молимо, да нема места Но где им је место, ако не у Буквару паре слова , када се и пишу“ — У цртанкама, одговориће гт. референти. Извинићете, господо, цртанке се не купују чим деца дођу у школу и отворе Буквар, а у паметних наставника и целог [ течаја не. Деца дотле пишу на таблицама. И шта ће им Фалити што имају у буквару те основне црте као преглед. У распису стечаја има једно место где се вели, да при изради новога буквара

197

ваља пазити и на већу „везу других наставних предмета с њом... Читаоцима спомињем да је сав овај цртеж захтевао само једну страну.

„Код упознавања са словима де се истим редом као ч у старом буквару; ново је то, што су рукопмсна слова између линија.“ Читаоци ће се упрепастити и чисто ми неће веровати нешто. Ако ја будем узео слова истим редом као и у старом Буквару, а не оним који сам разложио у реферату и изнео и у критици још пре 2—6 година пристајем да ме суд осуди да више никад, целога живота, не узмем ни перо ни књигу у руке! Џа зар је могуће да три човека тако јавно кажу толику неистину ' Поред оних, који су видели и кад сам радио, и кад сам израдио и поднео Буквар и узео га натраг, ја позивам уредништво „Учитеља“, коме прилажем свој Буквар ради уверења о овоме, да ми не штампа ову изјаву, ако не буде овако. У старом Буквару су слова овим редон: 0, с, н, 65 с ње т. Мо РЕЉА а доо мр ба бо Ко њљђ б. во 6 У мсме буквару мала су писмена овим редом: 0,676, њ, ду ПА 2, ПБ, 46 Њу, о + ОБ ЛИ ОРО ФА рез Неликас БА МО А АЕ СА У ОВО ЛУ У ОБ ВА БУР БОВ НОР «К, Н, Њ, Д. О равлозима за овај ред, и код великих и код малих, ја сада нећу ни да говорим. О томе сам говорио и у реферату. А ко год види написана ова слова, а не наштампана, он ће одма знати за што је написан овај ред.

Па зар, читаоци, није то чудна ствар, кад је у ствари овако, а три референта,