Učitelj

маже своје сиротне ученике. Милан пан- | га се и сад као доброг учитеља, сећају, и

жале што је премештен, ма да су и опет

дуров је сад један од одличних ученика, П разреда гимназије. А учитељ, који је се онако ревносно заузимао за своју школу, основао поменути фонд, и који је много што шта у својој општини у ред довео, — премештен је у друго место. Сељани

231

добили доброг учитеља. Тако увек пролазе сви савесни, поштени, спремни и вредни наставници наших школа.)

Јов. Д. Јовановић, учитељ.

А 141 УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ

11. САСТАНАК

држаћ велике школе.

ПОЧЕТАК У 81, ПРЕ ПОДНЕ.

ПРЕДСЕДАВАО : Филип Видаковић.

Дим. Мелентијевић. О овој ствари имам да кажем то да је главни одбор требао да отштампа овај предлог и тек онда да га поднесе скупштини. За то сам против тога, да се предлог упути извештајном одбору и мислим, да треба да се одложи до године, да се отштампа у неколико стотина примерака и да се пошаље члановима, удружења. Чланови глав. одб. веле да не може да се ради према овим правилима, јер се косе са законом о зборовима. Ако је тако, онда да се измене неколико тачака само, а остало да се остави за идућу годину.

Председник. Ко језа то, да се овај предлог упути извештајном одбору нека седи, а ко је да се дебатује нека устанер (Велики жагор: сви седе, вичу: решено, није решно). Молим вас немојте о томе више да говоримо. Да се обавестимо и да се неби ствар решаљала још један пут овако, ја мислим да треба сваки предлог да иде извештајном одбору. Мислим да је ова ствар свршена, а то је нов предлог да се штампа или не. Молим вас изволте саслушати предлог глав. одбора учитељ. удружења „наше основ. школе и њихова реорганизација,“ 4. Августа 1886. године у Београду у сала.

Потпредседник Големовић чита: (види прилог под 4).

Председник. Има и одвојено мишљење члана глав. одбора, Николе Стојановића... Чита: (види прилог под 5).

Председник. Овај извештај о реорганизацији основ. школе има да се упути одбору извештајном. Прима ли скушитина. (Прима).

Секретар Миг. Стевановић чита: (види прилог пол 6).

Председник. Прима ли скупштина да се упути одбору извештајном > (Прима).

Сад је, господо, на реду претрес о учебницима у основним школама. То је почето прошле скупштине, а сад ћемо то да свршимо.

Прошле скупштине говорено је о овој ствари и било је разлога за и против учебника. Главни одб. је једне и др. разлоге повадио, извештај је наштампан за сен он ће се прочитати па ће се прећи на специјалну дебату.

Одбор је ово учинио за то да се неби два пут говорило то што је већ на прошлој скупштина говорено, него да се то олакша.

Светозар Вучовић чита: (види о под «).

Председник. Овај је предлог био у одбору на П-ој учитељ. скупштини. и о њему је говорено, дакле сад ће се само продДужити. Пре но што пређемо на прет-

рес дајем '/, часа одмора.

Настаје одмор.

После одмора.