Učitelj

267

иу.

кад се узме у обзир то, да већина има да ради са неликим бројем ђака; кад се узме да данас има много учитеља, који немају толико спреме, да у комбинованим школама раде без књига — онда је јасно, да се данас без књига не може. Ја мислим да су вњиге данас нужне, а да треба тежити томе да се створе такве прилике, кад ће се моћи у школи радити и без књига. Али то ће бити тек онда, кад сваки учитељ буде имао један разред и умерен број ученика, што се опет неће моћи скоро извести.

На књиге се дигла повика за то, што су досадање књиге биле по све рђаве, а још горе се употребљавале, па су морале убијати децу. Али кад би било бољих књига, и кад би се боље употребљавале, тога не би било. У осталом и најбоља књига у рукама рђавог учитеља може да убија као што најгора у рукама добра учитеља, неће убијати. Његуш вели „У рукама Мандушића Вука биће свака пушка убојита“ Тако је и са учебницима. Неспреман учитељ учиће децу механички и са најбољим учебницима и без њих, а код спремнијих учитеља, који оће савесно и с вољом да раде биће обратно. Сви знате, да је читанчица за П разред данас најбоља књига у основној школи. Тамо има причица уде. шених за децу: и лаке и разумљиве и 33нимљиве и све. Па опет како се уче по негдер Науче се од речи до речи, без икаквог разумевања и дете, кад чита, не мисли ништа о томе. Шрстом показује први ред, а чита пети и десети. Кад прича, оно брбља само оне речи, не мислећи ништа о садржини саме приче. Дакле, је ди ту крива књига за механизам и неразумевање.

Противници учебника оће да у оси. шк. буде само читанка, а ето како и оне могу да се бубају. Нису дакле толико криви учебници за механизам и остала зла, кодико су криви они, који их злоупотребљавају. И не треба учебнике из школе избацити за то, што може да буде злоупотреба, него треба тежити за тим, да учитељство буде спремније и вољно за рад, а учебници само да се поправе, па онда злоупотреба неће бити. Ја сам за то да данас буде

учебника, јер су већином потребни, а кад дођу такве прилике да могу сви радити без књига, бићу први за то да се књиге избаце.

Грујица Протић. Ја сам начелно противан учебницима. Ја нисам никако за учебнике, пошто је лакше, и до бољег се резултата долази, ако се настава врши очигледним посматрањем.

Џрема организацији наших данашњих школа учебници морају бити, и то не у

"свима разредима. Први и други разред може

да буде и без учебника, а у трећем и (четвртом да остану учебници због нагомиданог материјала, јер учитељ није у стању да понавља све кроз уста због кратког времена. Ади не за онакве какви су данас, као што има учебника који нису по програму удешени нпр. граматика за, ниже разреде кад дете не зна, ни шта је глас. У осталом најбоље би било као што је један од предговорника казао, да се реорганишу школе, и да се удеси читанка за сваки разред с изабраним материјалом, коме би били референти веђином учитељи, а не само ТО професори, који предају више апстрактно. Ја знам случајева да мој ђак који је код мене навикао се да учи огледним посматрањем, у гимназији не може ништа, да научи, јер тамо учи само речи из књиге. да сад само у кратко да кажем, да се оставе у трећем и четвртом разреду учебници, и то боље и практичније скројени, јер данас ама баш ни једног нема за кога се може казати да је ваљан. А кад наступе придике, да се школе основне реорганизују, и да има држава доста радних снага, онда, сам одсудно против сваког учебника као учебника. Но у том случају треба завести неке мале дечије библиотеке, у које би ушла сва дечија књижевност, као што су књижевни листови „Голуб“ „Невен“ „Орпче,“ где има из свију предмета чланака, и то тако да буде скројено, да сваки чланак мора имати своје занимљивости, а не да је то сувопаран предмет, који одвраћа, дете од школе, из кога дете може само да научи годе фразе, Бао што су данашњи учебници као нпр. граматика од Жив. Св-