Učitelj

410

ће нас довести и идуће скупштине. Ја мислим да можемо и у будуће постојати на овим правилима као идо сада. Ко неће да се прими нека каже, па да изберемо друге. Мелентијевић. Главни се одбор љути што нисмо примили измене и допуне правила дружинских. (Вичу: доста је о томе). Мишљења сам, да кад неће да се приме, да се избере други одбор, и ми не треба више да дангубимо. Потпредсед. Има ли чланова Гл. Одбора одвојеног мишљења, даће остати и даље. Благоје Недић. Другови, ја нисам био овде када је г. Протић прочитао кандидациону листу чланова Главног Одбора, за Београд, али ми другови кажу да сам и ја изабран за члана Главног Одбора, и ја сам захвалан скупштини на поверењу. Али не могу а да не замерим неким члановима скупштинским, који су пребацивали члановима Главног Одбора, да нису патриоте, а најмање се може пребацити Николи Р. Поповићу, као највреднијем, најзаузимљивијем па и најспособнијем члану одбора; ја не познајем друга који више осећа и који више тежи за удружењем учитељским од Николе. (Вичу: није истина). Ја сам тако ствар разумео. Још једаред, хвала вам · што сте ми изјавили поверење, али кад се Ник. Поповић и остали чланови не примају, то се ија овим захваљује скупштини на поиерењу. Подиредседкик. Усваја ли скупштина, оставку Глав. одбора 2 (Вичу: не усваја). Ђ. Јовановић. Од како се састала ова скупштина па до сада, има несугласица, између Гл. Одбора и скупштине. То сам сазнао приватно и из говора појединих. Да би се дошло до решења ове ствари, ја молим р. потпредседника, да мој предлог стави на гласање, у коме ће бити сатисфакције и одбору и скупштини, и то овако: да скупштина донесе решење, да ако Главни Одбор увиди, да не може лист опстати, онда дага овласти, да повиси цену листу. П. Никетић. Са половином цене лист се не може издржати и рецимо треба повисити цену листа на 20—15 динара. Ако рецимо остане с деном 15 динара, питање

| | |

ла неће други покренути други лист по 8

дин., и онда ће наш лист пропасти. (Чује се : неће пропасти).

Никола Р. Поповић. Га. Одбор ништа, више не тражи, но оно што смо рекли јуче, мало час и што ћу сад рећи. Ужасно ми накарадно изгледа слика треће учитељске скупштине, кадчас једно а час друго говори. Јуче сам тражио да се измени у штатутима оно, што копа гроб листу и оно што копа гроб удружењу. Али скупштина као да о томе нављаш неће да води бригу: а било у будуће скупштине а не било. Па нека јој тако и буде. Само ја нећу да будем гробар овом красном предузећу, на коме сам тако дурашно радио. Али тако је то, кад људи мењају, према, згоди, своје понашање. Тако: ове године некако ми изгледа Драгутин Марковић сувише либералан , а ја се сећам добро лањске скупштине изашао и ми је на врх главе с његовим по закону, по закону, а међу тим није било ништа по закону. Тако исто чудновато ми је да Грујица Протић може да каже да је Гл. Одбор хтео да пресира скупштину, кад он зна врло добро, ко се може да пресира, и да ли одбор од неколико чланова може да пресира скупштину од 200 и неколико чланова. Дакле, није пресија но нужна потреба.

Ник. Р. Мусулин. „Ологом расте мале ствари, а нескога све поквари“, вели нар. пословица. Ја не би желео даоно дочекам чему се нисам надао. Ја се писам надао растројству српски учитеља. Треба ладно судити, не треба, узети крајњу меру. С тога био желео да се г.г. другови споразуму, па да и одбор од своје стране и скупштина од своје стране попусте, само да се дође до споразума.

Подпредседник. Овај је моменат врло важан, и да би се нашло излаза, дајем 7, часа одмора за споразум.

(Настаје одмор) (После одмора)

Подиредседник. Главни Одбор изјавио је да одустаје од оставке, ако скупштина усвоји: да се лист (ако дође у опасност)