Učitelj

442

или краву, шта оће да му дам само да ме куртаљише беде! како год зна. Еле како тако, угодисмо се да ми изради. Он, до душе није писао, но ми каза како треба. Ја одма отидем ћати те ми он напише молбу на г. министра. Г. министар по мојој молби и уверењу испише ми дете из школе. довне ме једног дана учитељ, па ми да је дошло за моје дете, но наређено је да платим 5 дук. па дете онда може ићи кући. Ја мислим истина је тако наређено. извадим лепо 5 дук. па њему тап у руке— Па знаш ли, болан, како сити учитељу обећавао и више да ти то изради, рекох му а сада тако говориш 2

„Е, мој т. он је мене преварио. Ја сам мислио истина, је наређено, да се плати нека такса, а оно није, него он узе. Он је мене оглобио, Бог га убио! — Да Бог дао, да све даде за своје опело! Мрзим га као Турчина. Оно није учитељ, него нас вара. Ако га нађем негде сама наплатићу ја мојих 5 минџурана, добро нека зна“ !!

Ја не могох више да га слушам, а беше се и напио већ, него се дигнем па, се уклоним оданде.

Ето мој драги, шта сам чуо. Ја знам да си сиромах и да врло мало

награде и зараде имадеш према твоме грд номе послу, али опет откани сетакве зараде.

ЗАЛИ аф 3

Нема слађег и лештег залога, него својим трудом и својим знојем зарађеног. Све друго, како дошло тако прошло. Човек је вечито миран и спокојан кад само од свог одређеног залогаја живи.

Ја знам, до душе, за млоге друге из другог заната и струка, да узимљу, не по 5 дук. него и по 100, и по 200 дук. но мене се за њих не тиче. За њих други води рачуна. Мени.је криво за тебе, што то да буле.

Ја сам ти већ досадио са овим мојим отезањем. Мислим да ми нећеш замерити, јер ово је све за твоју корист. Ја се надам да ћеш и ти мени опет ускоро писати,

· као што си то и до сада чинио.

Пази се, брате, друга пут! Откани се белаја. Видиш какви је свет, Ми смо ионако остављени сами себи па, ако се не пазимо, утонућемо дубоко. Ради у ЛЕ. школи поштено, па се не бој.

Прими и овом приликом одлично поштовање али те молим да други пут не чиниш тако, јер ћу ти онда на јавност и име изнети.

25 Маја 1886 год. Брус. твој друг

Мијаило П. Милошевић учитељ

ПРЕДАВАЊЕ ИЗ ЛА

У основној школи

О ГВОЖЂУ

Преглед: Срества за предавање о гвож-

ђу. — Појам и име. — Одакле се добија гвожђе 2 — У којим се земљама — државама — највише израђује — Како су

људи први пут пронашли гвожђе 2 — Како се данас добија гвожђе 2 — Ливено гвожђе. — Ковно гвожђе. — Метеорско и магнетско гвожђе. — Челик. — Има ли гвожђа у биљу, жживотињама и човекур — Гвож-

ђана рђа. — Гвожђе је метал — ков. Магнетска игла. — Разне употребе гвожђа. — Једно проклетство на гвожђи. — Змајева пеема : „Гвожђе.“ — Примедба.

1. Срества за предавање о гвожђу : Да би предавање о гвожђу било за децу појмљивије, и да би се исто лакше и потпуније извело, потребно је, да предавач има: руду гвожђа, ма и једну нпр. хематит, из које се гвожђе добија, један комад каменог угља, комад белутка, парче ливеног