Učitelj

60

Њихових Величанства Краља, Краљице и Престолонаследника, које су плаћане по 9 динара.

Ведичина појединих окр. по простору и становништву, такође не би требало да је свуд растурена по целој бњизи, тј. Код сваког окр. за се, него би требало и то да дође на крају књиге, где је говор о целој Србији, и то у виду неког табеларног прегдеда, мада ђаци у П раз. не би их знали читати; но ако незнаду у том, читаће их

доцније кад буду знали, по што сврше ТУ раз. Овако би било лакше чинити упоређења између појединих окр. и знатно би се смањио простор књиге.

И она подела на срезове није требала да буде у оним четворо-углим оквирима, него је и то требало написати обично у реду. Среска места би се спомињала кад буде говор о топографији. И овим би се у неколико смањио простор књиге.

(ПРОДУЖИЋЕ СЕ).

од ј рена

ПРЕВЕО ПЏетар Марковић

ГЛАВА 11 Свеза између духа и тела

Ми добијамо четав низ веома поучних појава, кад сравнимо духовни рад са множином и каквоћом крви, коју мозак троши. Ни један орган не може да ради без крви. Мозак потребује крви према, обиму и енергији свога рада. Кад се Брвоток поремети онда и духовна радња постане слабија. При спавању мозак добија мање прерађене артеријске крви. А кад наступи општи недостатак крви, онда ослабе све Функције, како телесне тако и духовне. С друге опет стране, кад се крвоток у мозгу убрза онда су осећања живља, мисли брже и воља јача. Јака духовна узбуђења увек се јављају упоредо са необично јаким притоком крви, који се често примећује по куцању спољних дамара. У врућици је циркулација необично велика.

Али сем тога, крв мора имати и неку одређену каквоћу па да се могу одржати духовне и телесне радње. У њој мора бити ниских саставних делова али зато има опет друтих састојака којих не сме у њој бити, јер онда неће добро хранити. Здрава храна то је први услов како за нервни тако и за духовни рад. Глад и неуредно варење хране, сметају и ремете сваки духовни рад. Али, може бити и довољно крви и у њој свију

оннх делова, који су нужни за храњење, па опет орган духа (мозак) да не добије довољно хране; а то ће бити онда, ако се сувише крви утроши на остале потребе у организму, на пример на мишићима напрезања и т. д. Јер, кад јако напрежемо мишиће (телесно радимо) онда смо мало способни за духовно напразање. Има извесних материја, које служе као средства за надражавање, и којима сеу крв уноси један елеменат, којим се нарочито нервне промене производе. У овака средства спадају алкохол, теј, дуван, опијум, и томе сличне материје.

Међу материје, којих у крви не сме бити спадају тако звани отрови и изметци (оно што се из тела лучи као непотребно). Са издвајањем и лучењем оваких материја бави се више унутрашњих органа. Најважнији делови овиг одлучениг материја јесу угљена киселина и мокраћа. Кад се то двоје не лучи уредно из крви, него у њој остане; онда се тиме руши духовна снага, наступа несвест и, напослетку и смрт. С тога, дакле, духовни рад зависи исто тако од здравог стања оних органа, који одвајају и одводе неупотребљиве материје из нашег тела плућа, црна, џигерица, кожа, бубрези ит.д. — као год и количине хранљивих материја, које у храни примамо у се.