Učitelj

и једно треће, које одриче важност

овоме предмету у основној школи. Да видимо који имају право.

Богослови треба да даје основ. знања из религије,

веле да основна школа

треба да упозна децу са вером итд. Они у опште траже оно, што је исвључиво цревин посао — да учитељ

учи децу ономе, што је искључиво дужност попова. То је мишљење остало од оног доба кад је школа била дрквин слуга. И данас се тако што од ње тражи и ако се данас школа више не сматра тако. Школа и црква су два храма: школа храм науке, а дрква храм вере. Црква данас не помаже школи у њеном послу, па на што да школа цркву помаже, кад она треба (а ваљда и може) сама свој посао да врши“ Шест дана, школа се бочи са триста којекаквих незгода, а црква је. мирно гледа и не чује за јаде њене, а камо ли да јој у чему помаже; а кад дође седми дан црква зове школу у помоћ. Ма мислимо да то није прево и да црква сама може вршити своје послове, а школи да се остави њен посао.

Може нам се рећи да би ми овим желели да уништимо религију. Али не. Ми овде не говоримо је ли релитија нешто паметно и корисно или не, него само тврдимо то, да школа не треба да врти онај посао, који треба црква да врши; да учитељи не би требали да проповедају религију код толиких попова, ' него да траба евави свој посад да врши.

А сад да видимо има ли Хришћан. наука или религија, у ош. те какве вредности за осн. школу, те да би јој због чега другог требало дати места у њој.

51

Многи педагози признају важност хришћанској науци у основној школи. Они веле да је то предмет, којим се најбоље утиче на морално васпитање деце.. Сем тога и они се слажу с тим

да је основна школа дужна да врши цревине послове. Они то признају ћутањем , ако ничим другим. Да видимо има ли Хришћанска наука доиста неке вродности за морално васпитање.

У програм наше основ. школе унето је готово све, што се у Богословији учи, ако не баш-у онако истој опширности, а оно у главноме бар. Ми ћемо прегледати то, што је у програму, а тражићемо и претресаћемо највише такве ствари, којима се може утидати на морално васпитање у осн. школи,

У основној школи учи се:

1. О празницима неким,

2. Христове приче и беседе, 8. Историја црвве,

4. Хришћанске светиње, 5. Хришћанске дужности, и 6. Неке молитве.

Да разгледамо редом сваку од ових партија ;

1. О празницима. У Ти П разреду учи се о неким празницима. Ту има празника о којама се може предавајући по нешто утицати на морално васпитање; али има их и такових, 0 којима, кад предајете, можете само натерати децу да зину од чуда и ништа више; а има и таквих, о којима не смете деци еве ни причати. О Ускрсу, Богојављењу, Спасов-дану, Тројицама и још неким празницима можете само изазвати чуђење, а никако утицати и на морално васпитање. А шта ћете нпр.

причати о Благовестима % Шта ћете ка4 »