Učitelj

46:

табан се (који по самом свом устројству има особину попуштања) опсађује, (испу њује) нога се мори. Неки се мишићи атроФирују (суше), колено се извраћа напред и деформација се шири на цео скелет. Осим тога, чланци тако начети, неспособни су за дуг рад. Посматрајте пажљиво децу од 10 год. и ви ћете се уверити, даје са малим изузетком код њих развијена кривоногост у већем или мањем ступњу. |

Питање о дечијој обући такође имо

огромни значај. Колико ли је ногу оста-

ло накажених услед врло тесне, кратке, врло високе шли широке обуће !

Сад ћу нешто рећи о положају целога тела, умењу држати себе, које је тако исто важно, како за мушкиње тако и за женскиње. Један од узрока јико раширене грбавости (искривљење кичме) јесте, навика деце да седе на једном „образу“ — нарочито на левом. Отуда, се јавља нагибање леве половине седишта и њему одговарајући изгиб кретних обртања. С тога треба пазити да деца седе усправно на оба седишта („образа“), но сем тога потребно је да што чешће мењају занимања не задржавајући их више од једног часа, тахнпшт сахат и по, да остану у једном положају. Неудесност, изазвана дугим седењем, замори дете и присиљава га да усвоји неправилан положај.

Друго не мање важно питање јегте — умети правилно држати прса, која су врло често пригњечена спреда свом тежином плећи. Таким начином ширење грудног коша отежава се, развија се неправилно дисање, поступно улази у навику проузрокујући зачетак свемогућим грудним болестима. (С тога треба пазити да се деца држе право и да не

узводе напред плећа. Но да ли је мо_вуће овај захтев испунити, нарочито код младих девојака“ Класна (разредна) учитољица вели: „фепеј уошв дгоЊе“,') а ученица, слушајући њену заповест, у место да се исправи као што треба, испупчава напред трбух изгибајући јако при том крста, још више изгиба леђне обртње, а да би одржала равнотежу спушта главу напред. Плећа при том готово увек остају намакнута на предњи део груди. Сад нам није тешко појмити, зашто се од детињетва појављује навика погрбљено држати леђа и испуштати трбух напрод, образујући заједно стим јак изгиб крста, што се тако често виђа у времену трудноће. (О годинама неправилност струка (стаса) све се више увећава, женскиње посгаје неспособно за ради брзо се умори.

Какав мора бити нормалан положај тела, и како ћемо поправити ове недостатке, које сад наведох '

Треба пазити, да на предњем делу тела буду т“саупчена увек прса а не трбуг, да плећке буду готово паралелне са попречном осом прсију, да леђа буду права, углубљење крста што је могуће мање, а равнина крста да буде само олако нагнута одоздо горе ч спреда назад. Добро васпитање, са довољном контролом, учиниће детету огромну услугу, израдив у њему навику, да (бев икаквог напрезања правилно држи цело своје тело, које ће му помагати за развиће појединих делова тела, окретности и грације у покретима — а све је то веома важно.

ђ) Држите се прапо. Прев.

30%